Πώς επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου το φαγητό πριν τον ύπνο;

Πώς επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου το φαγητό πριν τον ύπνο;

Το να αποφεύγει κανείς να τρώει πριν τον ύπνο, πιθανότατα δεν βοηθά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν κάποιος δεν τρώει δύο ώρες πριν πάει για ύπνο, προλαμβάνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και σχετιζόμενα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Δεν υπάρχουν όμως σαφείς αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Προς αναζήτηση απαντήσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία 1.550 υγιών μεσηλίκων και ηλικιωμένων στην Ιαπωνία. Τα δύο τρίτα εξ αυτών ήταν άνω των 65 ετών.

Περίπου το 16% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών πήγαιναν για ύπνο εντός δύο ωρών από το βραδινό γεύμα.

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HbA1c των συμμετεχόντων. Πρόκειται για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία δίνει πληροφορίες για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αποτελεί αξιόπιστο δείκτη μελλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Η μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ήταν 5,2% κατά το πρώτο έτος και 5,58% κατά το δεύτερο και τρίτο έτος, δηλαδή εντός των φυσιολογικών τιμών. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το βάρος, η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, ήταν πιο στενά συνδεδεμένα με τις μεταβολές στα επίπεδα HbA1c συγκριτικά με τον χρόνο που μεσολαβούσε μεταξύ φαγητού και ύπνου, τόνισαν οι ερευνητές.

Επειδή πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Επίσης, δεν γνώριζαν τον ακριβή χρόνο ή το περιεχόμενο των βραδινών γευμάτων των συμμετεχόντων, τα οποία ενδέχεται να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Επειδή η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιέχει πολλά λαχανικά και σούπες και οι μερίδες είναι μικρές, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλα έθνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οκαγιάμα.

Οι ειδικοί συστήνουν υγιεινή διατροφή, επαρκή ύπνο και αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Πηγή: healthday.com, onmed.gr