Δισκοθήκη: Missy 'Misdemeanor' Elliott από τις γυναικείες μορφές του χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Melissa Arnette Elliott (γεννημένη 1 Ιουλίου 1971), περισσότερο γνωστή ως Missy Elliott ή Missy "Misdemeanor" Elliott, είναι Αμερικανίδα ράπερ, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα με το συγκρότημα κοριτσιών R&B Sista στις αρχές-μέσα της δεκαετίας του 1990 και αργότερα έγινε μέλος της κολεκτίβας Swing Mob μαζί με τον παιδικό της φίλο και μακροχρόνιο συνεργάτη Timbaland, με τον οποίο δούλεψε σε έργα για αμερικανικά R&B καλλιτέχνες Aaliyah, 702,  και SWV. Μετά από αρκετές συνεργασίες και guest εμφανίσεις, ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της το 1997 με το ντεμπούτο άλμπουμ της Supa Dupa Fly, το οποίο δημιούργησε το σινγκλ "Sock It 2 ​​Me". Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο τρία στο Billboard 200, το υψηλότερο ντεμπούτο για γυναίκα ράπερ εκείνη την εποχή.

Video Url

 

Το δεύτερο άλμπουμ του Elliott, Da Real World, κυκλοφόρησε το 1999 και παρήγαγε τα σινγκλ "She's a Bitch", "All n My Grill" και την κορυφαία επιτυχία "Hot Boyz". Το remix του τελευταίου τραγουδιού έσπασε το ρεκόρ για τις περισσότερες εβδομάδες στο νούμερο ένα στο αμερικανικό τσαρτ R&B στο τεύχος της 15ης Ιανουαρίου 2000, καθώς και πέρασε 18 εβδομάδες στο νούμερο ένα στο τσαρτ Hot Rap Singles από τον Δεκέμβριο του 1999 έως τον Μάρτιο. 2000. Με την κυκλοφορία των Miss E... So Addictive (2001), Under Construction (2002) και This Is Not a Test (2003), ο Elliott δημιούργησε μια διεθνή καριέρα που απέφερε επιτυχίες όπως το "Get Ur Freak On", " One Minute Man», «4 My People», «Gossip Folks» και «Work It». Η τελευταία της κέρδισε ένα βραβείο Grammy για την καλύτερη γυναικεία σόλο ερμηνεία ραπ. Κυκλοφόρησε το πρώτο της εκτεταμένο έργο, με τίτλο Iconology το 2019.

Η Έλιοτ έχει αναφερθεί ως η «Βασίλισσα της Ραπ» από τα μέσα ενημέρωσης. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν τέσσερα βραβεία Grammy. Έχει πουλήσει 40 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, είναι η γυναίκα ράπερ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής Nielsen, σύμφωνα με το Billboard. Έγινε η πρώτη γυναίκα ράπερ που μπήκε στο Songwriters Hall of Fame και έλαβε το MTV VMAs Michael Jackson Video Vanguard Award για τον αντίκτυπό της στο τοπίο του μουσικού βίντεο. Το 2020, το Billboard την κατέταξε στην πέμπτη θέση στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες μουσικών βίντεο όλων των εποχών. Το 2021 τιμήθηκε με ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το 2023, έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης hip-hop που προτάθηκε για το Rock and Roll Hall of Fame.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url