Δισκοθήκη: Mahavishnu Orchestra/John McLaughlin ωραίος κιθαρίστας

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Mahavishnu Orchestra ήταν ένα τζαζ fusion συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1971, με επικεφαλής τον Άγγλο κιθαρίστα John McLaughlin.Το συγκρότημα υπέστη πολλές αλλαγές στη σύνθεση κατά τη διάρκεια της ιστορίας του σε δύο περιόδους δραστηριότητάς του, από το 1971 έως το 1976 και από το 1984 έως το 1987. Με το πρώτο του line-up που αποτελείται από τους μουσικούς Billy Cobham, Jan Hammer, Jerry Goodman και Rick Laird, το συγκρότημα έλαβε την αρχική του αναγνώριση για την περίπλοκη, έντονη μουσική του που αποτελείται από ένα μείγμα ινδικής κλασικής μουσικής, τζαζ και ψυχεδελικής ροκ επίσης. ως δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις του μεταξύ 1971 και 1973. Πολλά μέλη του συγκροτήματος έχουν προχωρήσει σε αναγνωρισμένες δικές τους καριέρες στα είδη της τζαζ και της τζαζ fusion.

Ο John McLaughlin (γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1942), συχνά γνωστός ως Mahavishnu John, είναι Άγγλος κιθαρίστας, αρχηγός συγκροτήματος και συνθέτης. Πρωτοπόρος του jazz fusion, η μουσική του συνδυάζει στοιχεία τζαζ με ροκ, world music, ινδική κλασική μουσική, δυτική κλασική μουσική, φλαμένκο και μπλουζ. Αφού συνέβαλε σε πολλά βασικά βρετανικά γκρουπ των αρχών της δεκαετίας του 1960, ο McLaughlin έκανε το Extrapolation, το πρώτο του άλμπουμ ως αρχηγός μπάντας, το 1969. Στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου έπαιξε με το συγκρότημα Lifetime του ντράμερ Tony Williams και στη συνέχεια με τον Miles Davis στο ηλεκτρικό του άλμπουμ jazz fusion In a Silent Way, Bitches Brew, Jack Johnson και On the Corner. Η ηλεκτρική του μπάντα της δεκαετίας του 1970, η ορχήστρα Mahavishnu, ερμήνευσε ένα τεχνικά δεξιοτεχνικό και περίπλοκο στυλ μουσικής που συνδύαζε την ηλεκτρική τζαζ και τη ροκ με ινδικές επιρροές.

Το σόλο του McLaughlin στο "Miles Beyond" από το άλμπουμ του Live at Ronnie Scott's κέρδισε το βραβείο Grammy 2018 για το καλύτερο αυτοσχέδιο σόλο τζαζ.Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία «Κιθαρίστας της Χρονιάς» και «Καλύτερος Κιθαρίστας Τζαζ» από περιοδικά όπως το DownBeat και το Guitar Player με βάση δημοσκοπήσεις αναγνωστών. Το 2003, κατατάχθηκε στην 49η θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών». Το 2009, οι DownBeat συμπεριέλαβαν τον McLaughlin στη λίστα με τους "75 μεγάλους κιθαρίστες", στην κατηγορία "Modern Jazz Maestros". Το 2012, το περιοδικό Guitar World τον κατέταξε στην 63η θέση στη λίστα των κορυφαίων 100.[5] Το 2010, ο Jeff Beck αποκάλεσε τον McLaughlin "ο καλύτερος κιθαρίστας εν ζωή", και ο Pat Metheny τον περιέγραψε επίσης ως τον μεγαλύτερο κιθαρίστα του κόσμου. Το 2017, ο McLaughlin αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας μουσικής από το Berklee College of Music.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url