Patti Smith: Η ιστορική εμφάνιση της στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου και η αναφορά στο Γιώργο Λάνθιμο

Patti Smith
Photo by Wikimedia Commons

Η αρχή της μεγάλης καριέρας της Patti Smith και η πανκ έκρηξη

Η Patti Smith, ιέρεια του punk rock και της μουσικής, έγινε κυρίως γνωστή από τις εμφανίσεις της στο CBGB, το θρυλικό club στο Νότιο Manhattan όπου μεταξύ άλλων πρωτοεμφανίστηκαν οι Ramones και οι Talking Heads. Με το επαναστατικό της πνεύμα και λόγο, καθώς και τη βαθιά καλλιέργεια της, κατάφερε πολύ γρήγορα να ξεχωρίσει στο χώρο. Ωστόσο η σπουδαία καλλιτέχνιδα έχει και τη σχετικά άγνωστη ιστορία του 1971 με τη θρυλική εμφάνιση της στο Ναό του Αγίου Μάρκου στη Νέα Υόρκη. Μια εμφάνιση που για αρκετό κόσμο θεωρείται από τα πρώτα σημαντικά γεγονότα, στη δημιουργία του punk rock κινήματος.

Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 1971 όταν η Patti Smith ανέβηκε στην εξέδρα, στο μπροστινό μέρος του ναού. Κρατούσε μια συστάδα χαρτιών. Διάβασε ποιήματα για τον διάβολο, τους κλέφτες, τον θάνατο, τον χαμένο έρωτα, τους παρανόμους. Κάποια στιγμή θα απαγγείλει πως ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες κάποιου, αλλά όχι τις δικές της. Ήταν λόγια με τα οποία θα ξεκινούσε αργότερα ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της, το Gloria. Ήταν ένας είδος διακήρυξης προσωπικής ανεξαρτησίας, μια έκφραση επιθυμίας της καλλιτέχνιδας να είναι υπεύθυνη για τα δικά της ελαττώματα και τις δικές της αποτυχίες. Στην κιθάρα τη συνόδευε ο φίλος της Lenny Kaye. Ήταν και αυτός εκεί, όταν σχηματίστηκαν οι Patti Smith Group και έκαναν αίσθηση στη σκηνή της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στα ποιήματα που ξεχωρίζουν θα είναι και το Fire of Unknown Origin. Είναι φυσικά ο τίτλος από έναν μεταγενέστερο δίσκο των Blue Oyster Cult, συγκρότημα με το οποίο συνδεόταν ιδιαίτερα η Patti Smith και για τους οποίους έγραφε συχνά στίχους, ενώ είχε προσωπική σχέση και με τον πληκτρά του σχήματος Allen Lanier (RIP). Στη συνέχεια, η Patti Smith και τα ποιήματα της, έδωσαν τη θέση τους στον σπουδαίο Αμερικανό ποιητή Gerard Joseph Malanga. Το πολύ σπάνιο ηχητικό υλικό πωλείται σήμερα υπό τον τίτλο "Patti Smith w/ Lenny Kaye – February 10, 1971". Στη δημοφιλή πλατφόρμα Discogs, οι κόπιες προς πώληση είναι ελάχιστες και η τιμή τους ξεκινά από τα 92 ευρώ.

Η Patti Smith θυμάται

Στις αρχές του χρόνου, η Patti Smith θυμήθηκε τη θρυλική αυτή εμφάνιση, στο προσωπικό της ιστολόγιο στο Substack, μιλώντας και για τον επί χρόνια συνεργάτη της, Lenny Kaye. Μεταξύ άλλων έγραψε:

"Χθες ο Lenny Kaye ήρθε στην πόλη από την Πενσυλβάνια, για να πάμε σινεμά. Ήταν μια ήπια αν και συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα και κάναμε μια βόλτα στην Washington Square, παραμένοντας μπροστά στα γυμνά αλλά εκφραστικά δέντρα και ακούγοντας μουσικούς να θυμούνται τον Ornette Coleman. Ο Lenny πάντα αφήνει κάτι στους μουσικούς του δρόμου. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, περπατήσαμε στο θέατρο, περνώντας την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Bowerie όπου παίξαμε για πρώτη φορά μαζί στις 10 Φεβρουαρίου 1971, ανοίγοντας για τον όμορφο ποιητή Gerard Malanga και χαιρετίζοντας τα γενέθλια του Berthold Brecht. Ήταν νοσταλγικό και πολύ ικανοποιητικό να αποδίδουμε σιωπηλά φόρο τιμής στην εκκλησία, ένα "κάστρο" για τους ποιητές για δεκαετίες ολόκληρες."

"Η ταινία που πήγαμε να δούμε ήταν το Poor Things σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου. Ήθελα να το δω και χάρηκα που το έκανα σε ένα παλιομοδίτικο θέατρο με τον Lenny, τρώγοντας σταφίδες, αν και ήμουν λίγο απογοητευμένη που δεν ήταν μαύρη σοκολάτα αλλά κάποιο νέο είδος σοκολάτας γάλακτος. Τις έφαγα πάντως. Λοιπόν, αγαπήσαμε την ταινία από κάθε άποψη. Είχε όμορφα πλάνα και μερικές φορές η κάμερα έμενε αρκετά σε ένα συγκεκριμένο κάδρο που ήταν σαν να ατενίζει μια εξαιρετική φωτογραφία. Η Έμα Στόουν είναι εξαιρετική στην ταινία. Όλοι οι ηθοποιοί είναι υπέροχοι. Το τοπίο, οι άμαξες και τα κοστούμια. Είναι αρκετά θορυβώδες σε κάποια μέρη, αλλά πιστό στις θέσεις του. Είμαι σίγουρη ότι θα πάω να το ξαναδώ. Μόνο για την Έμμα, μόνο για τη φωτογραφία. Τελικά, για όλα."

"Ο Lenny και εγώ είμαστε φίλοι για πάνω από μισό αιώνα. Πόσο τυχερή που έχω έναν φίλο να μοιραζόμαστε σταφίδες και μια ταινία."

Η Patti Smith έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, το 2007.

Ακούστε εδώ το σπουδαίο ηχητικό ντοκουμέντο της εμφάνισής της στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου: