Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Melanie

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Melanie

Στην σελίδα του στο Facebook, ήταν από τις αγαπημένες του Γιώργου, είχε γεννηθεί 2 Φεβρουαρίου 1947, πέθανε μερικές μέρες πριν τα γενέθλια της

 

Το θέλει η μέρα, μαζί με τις ευχές να ανταλλάσσουμε και μηνύματα αγάπης. Το δικό μου μήνυμα λοιπόν σάς το στέλνω με τη φωνή της Μέλανι. Μιας τραγουδίστριας, που την έχω στην καρδιά μου από τότε που την πρωτάκουσα σ'αυτό το Lay down το 1970. Σε μια εποχή δηλαδή, που μπορούσες ακόμα να κάνεις όνειρα και να έχεις αυταπάτες.

 

Η Μέλανι είχε εμπνευστεί το τραγούδι της ένα χρόνο πιο πριν, το 1969, βλέποντας την ανθρωποθάλασσα που απλωνότανε μπροστά της στο φεστιβάλ του Γούντστοκ. Εκείνο το τεράστιο πλήθος με τα αναμμένα κεριά, σπίρτα και αναπτήρες, που φαίνονταν σαν πυγολαμπίδες μέσα στη βροχερή νύχτα του Αυγούστου.

 

 

 

Η Μέλανι, 22 χρονών τότε, δεν ήταν μαθημένη να τραγουδά μπροστά σε τόσο κόσμο και είχε έρθει στο Φεστιβάλ, άγνωστη μεταξύ αγνώστων. Ήταν τόσο πολύ το τρακ, που άρχισε να βήχει νευρικά καθώς περίμενε τη σειρά της για νά'βγει στη σκηνή. Για συμπαράσταση η Τζόαν Μπαέζ, που ήταν και εκείνη εκεί, τής έστειλε ένα φλιτζάνι τσάι. Κι αυτή ήταν η πρώτη επαφή της Μέλανι με μια διασημότητα. Πριν να τελειώσει η βραδιά, είχε γίνει φίρμα και η ίδια.

 

Για την ηχογράφηση του Lay down σε δίσκο, η Μέλανι Σάφκα, έτσι είναι πλήρες το όνομά της, ζήτησε τη συνδρομή μιας χορωδίας gospel, των Edwin Hawkins Singers, που είχαν ήδη στο ενεργητικό τους μια χρυσή επιτυχία στις 45 στροφές, το γεμάτο Πίστη και παλμό Oh, happy day.

 

 

 

Η χορωδία απάντησε θετικά όταν τούς έπεισε η Μέλανι, πως και στο δικό της το τραγούδι υπήρχε μέσα Εκείνος. Τα κεριά μεσ'στη βροχή - candles in the rain - που θα θύμιζαν το Γούντστοκ μπήκαν στον δίσκο σαν υπότιτλος και σαν πρόζα στην όψη Β.

 

Το Lay down αγαπήθηκε πολύ και σε Αυστραλία, Καναδά, και στην Ευρώπη. Ωστόσο, ήδη από τα χρόνια του '70 η Μέλανι έπαψε να είναι στο προσκήνιο, κακώς κατά τη γνώμη μου, γιατί την θεωρώ από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες τραγουδοποιούς και ερμηνεύτριες. Και από ό,τι μού έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν και εκείνος μέγας θαυμαστής της. Θαυμάστε την κι εσείς όπως έχει αποτυπωθεί στο βίντεο, μαζί με τους Έντουιν Χώκινς Σίνγκερς.