Και η Βοστώνη ακούει Γιάννη Πετρίδη

Καλημέρα Γιάννη,

Το φθινόπωρο ξεκίνησε κάπως  «επιθετικά» … με τις γνωστές απαιτήσεις της καθημερινότητας, αφήνοντας πίσω του την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού! Αυτό το λέω γιατί τις 3 τελευταίες μέρες δεν κατάφερα ν ακούσω τις εκπομπές σου ζωντανά και τις άκουγα αργά τα  βράδυα on demand . Συμβαίνει βέβαια συχνά αυτό μέσα στο χρόνο … και το έχω αναφέρει. Στο  live άκουσμα, υπάρχει interaction, ωστόσο αργά το βράδυ, όπως έχω ξαναπεί,  απολαμβάνω  διαφορετικά  τις εκπομπες, γιατί  υπάρχει ηρεμία και  αφοσιώνομαι περισσότερο στις πάντα ενδιαφέρουσες αναφορές και λεπτομερείς αναλυσεις σου για τη μουσική. Ήταν και οι 3 εκπομπες του αφιερώματος στο 1962 αυτης της εβδομαδας  εξαιρετικές,  αλλά δεν θα σχολιασω σήμερα γι αυτά που άκουσα γιατί είναι τοσα πολλά, ποικίλα και καταπληκτικά όλα όσα μας ανέλυσες Γιάννη, που δεν προλαβαίνω. Σε καποιο άλλο μαιιλ, αφού συγκεντρωθούν κι αλλα σχόλια από αλλες εκπομπες του 62  που έχω ακούσει αναδρομικά.

Με την ευκαιρία, ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ και πάλι για το θετικό σχόλιό σου στη σημερινη εκπομπή της Πέμπτης,  σε σχεση με τα μαιιλ που στέλνω  και τα κατα διαστήματα μηνύματα  στην εκπομπή. Και εννοείται πως κατανοω απολυτα αυτό  που εχεις πει πολλές φορές ότι είναι αδύνατον να απαντάς στα σχόλια  όλων των ακροατών μέσα σ αυτον τον περιορισμένο  χρόνο της μιας ωρα που ειναι η εκπομπή … και που είναι πάντα τοσο γεματη με μουσική ενημέρωση.

Να πω παντως… πως είναι  πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν τα σεμινάρια σου μουσικής ιστορίας που έχασα μέσα στο καλοκαίρι. Το ανέφερα ξανά όταν επέστρεψα από Ελλάδα … πως ήταν σαν να είχα αφήσει πίσω την σπουδαστική  μου εργασία για ένα  σχεδόν δίμηνο και διαπίστωσα  πράγματι πως απαιτείται πολύς χρονος και αυτοσυγκέντρωση για να κάνω catch up… και να ακούσω όπως θελω ΕΓΩ την κάθε μια εκπομπή. Διότι όπως έχω  επίσης επανειλημμένα αναφέρει και γράψει, (και όχι μόνο εγώ φυσικά)  οι εκπομπές αυτές δεν υπάρχουν πουθενά … και η κάθε μια είναι τόσο ιδιαίτερη και εξαιρετικά προετοιμασμένη από εσένα Γιάννη με σημαντική πληροφόρηση και αποτελεί κάθε φορά ένα ξεχωριστό ουσιαστικό κεφάλαιο με ελκυστικό περιεχόμενο  για τα μουσικά αφιερώματα  στις δεκαετίες των 60s και 70s, πέρα απ της επικαιροτητας. Αυτες  οι εκπομπες των αφιερωμάτων στο 1961 και τώρα στο 1962… οπως και στο 1971 και τώρα στο 1972, ειναι  απολυτα  συνδεδεμένες μεταξύ τους και γι αυτό για οσους από εμας τους ακροατες, ενδιαφέρει πραγματικα η ιστορία της μουσικης και η γνώση για όσα δεν  γνωρίζουμε,  πρέπει να ακουμε καθημερινά.

Χρειαζεται μεθοδικότητα. Εγώ προσωπικα όταν  ακούω on demand πρέπει ν ακούω με προτεραιότητα το αφιερωμα των 60s και μετά των 70s, ωστε να υπαρχει συνοχή και συσχέτιση των τραγουδιών  και της ιστοριας τους  και να προλαβαίνω να κάνω και τον ανάλογο σχολιασμό. Βέβαια όλο αυτό δεν είναι εύκολο. Ωστόσο  εφόσον υπαρχει αμέριστο πάντα ενδιαφέρον για τη μουσική και την εξέλιξη της μέσα απ τους δημιουργούς της, θα ξαναπώ πως είναι έντονη η  ευχαρίστηση μου αλλά και η επιθυμία μου να αφιερώνω όσο χρόνο χρειαστεί κάθε  φορά για να  παρακολουθώ και να εμβαθύνω τα όσα μας αναλύεις Γιάννη.

Απ τα πρώτα μαιιλ που είχα αρχίσει να στέλνω είχα τονίσει το ενδιαφέρον μου πρωτιστως  στα αφιερώματα της δεκαετιας  των 60, διότι για μένα κάθε φορά η εκπομπή  αυτής της δεκαετίας κρύβει ένα υπέροχο αίνιγμα, το οποίο σιγα σιγα ξετυλίγεται.. και με γεμίζει γνώση και θαυμασμό. Τόσο για τα τραγούδια και τους συνθέτες τους , οσο και για τον εμβληματικό κινηματογράφο της συγκεκριμένης δεκαετιας και τα μουσικα θέματα (soundtrack). 

Επειδή ομως επεκτάθηκα παλι με γενικά σχόλια για την εκπομπή και δεν Θελω να ξεκινησω με ένα καινούργιο κεφάλαιο μέσα στο ίδιο αυτό  μαιιλ, θα
συνεχίσω αύριο μ ένα άλλο για ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για μένα, που έχει σχεση με κάποιους δισκους  βινυλίου του πατέρα μου που ανακάλυψα αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα και συγκινήθηκα! Μόνο αυτό θα σχολιασω σήμερα. Ότι μεταξύ αυτών, βρήκα κι εναν δίσκο της Doris Day… και είχα πραγματικά ενθουσιαστεί, όταν άκουσα συμπτωματικά στην εκπομπή σου επικαιροτητας της 24ης Ιουνίου, να ερμηνεύουν οι Pixies  τοσο εξαιρετικά το τραγουδι της,  “Que Sera Sera”! Εμεινα έκπληκτη! Απίστευτη διασκευή! Στέλνω και μια φωτογραφία που τραβηξα από τον συγκεκριμενο δίσκο βινυλίου της Doris Day, ο οποιος ήταν σε αριστη κατάσταση.

 

Video Url

 

Περισσότερα στο επόμενο μαιιλ μου!

Καλό πρωινό Παρασκευής! Ελπιζω να είμαι πιο τυχερή σημερα και να καταφέρω να ακούσω την εκπομπή επικαιρότητας  live.

Μαρία Μενδρινού

ΥΓ Η εκπομπή του Γιάννη μεταδίδεται στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ καθημερινά στις 4 το απόγευμα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.