motivated man

 

 

Το πρώτο μισό της υλοποίησης ενός στόχου είναι η έναρξη και ο ενθουσιασμός που χρειάζεται για να ξεκινήσετε. Το δεύτερο μισό όμως, είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας κινητοποιημένο όταν δεν αισθάνεστε τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν ήταν στην αρχή. Ίσως κάτι νέο έχει έρθει στη ζωή σας και ο παλιός στόχος σας δεν είναι και τόσο σημαντική προτεραιότητα πια. Ίσως, να έχετε παραμελήσει μία ή δύο μέρες τον στόχο σας και τώρα δεν μπορείτε να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη ώστε να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο. Ίσως να τα θαλασσώσατε και αποθαρρυνθήκατε. Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε στον εαυτό σας ενθουσιασμό και πάλι ώστε να συνεχίσετε, θα φτάσετε τελικά να πετύχετε τον στόχο σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.Αλλά αν παραιτηθείτε, δεν θα πετύχετε τίποτα. Είναι επιλογή σας. Υλοποιήστε τον στόχο σας ή παραιτηθείτε. Ορίστε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να σταματήσετε να παραιτείστε αλλά να συνεχίζετε προς το στόχο σας:

 

 

1. Συγκρατήστε τον εαυτό σας

 

Όταν αρχίζω με ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ή οποιοδήποτε νέο στόχο, πραγματικά, είμαι ασυγκράτητος να ξεκινήσω. Είμαι γεμάτος από ενθουσιασμό και ο ενθουσιασμός μου δεν γνωρίζει όρια. Ούτε καν έχω την αίσθηση του αυτο-περιορισμού. Νομίζω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι έχω περιορισμούς, και να αρχίσω να παρατηρώ τον ενθουσιασμό μου να αρχίζει να εξασθενεί. Λοιπόν , ένα μεγάλο κίνητρο που έχω μάθει είναι ότι όταν έχεις τόσο πολύ ενέργεια κατά την έναρξη του στόχου σου, και θέλεις να ξεκινήσει άμεσα, τότε θα πρέπει να κρατήσεις λίγο την ορμή σου. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να κάνει ότι θέλει να κάνετε. Αφήστε τον εαυτό σας να κάνει μόνο το 50-75 τοις εκατό από αυτό που θέλει να κάνετε. Παράλληλα, σχεδιάστε μια πορεία δράσης, όπου σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αυξάνετε τις ενέργειές σας. Για παράδειγμα , αν θέλω να πάω για τρέξιμο, φαντάζομαι ότι μπορώ να τρέξω 2 χιλιόμετρα για αρχή. Όμως, αντί να αφήσω τον εαυτό μου να με παρασύρει να το κάνω, ξεκινάω με στόχο να τρέξω μόνο ένα χιλιόμετρο. Όταν διανύσω αυτό το χιλιόμετρο, θα πω στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω περισσότερα! Αλλά δεν θα με αφήσω. Μετά από αυτή την προπόνηση, θα προσβλέπω την επόμενη προπόνηση, όπου θα αφήσω τον εαυτό μου να κάνει 1.5 χιλιόμετρο. Κρατάω την ενέργειά μου σαν το δυναμικό άλογο που χρειάζεται χαλιναγώγηση. Αξιοποιώ τον δυναμισμό μου σταδιακά ώστε να δώσω περισσότερα την επόμενη φορά.

 

 

2. Απλά ξεκινήστε

 

Υπάρχουν κάποιες μέρες, όπου δεν αισθάνεστε θα θέλετε να βγείτε από την πόρτα για ένα τρέξιμο, ή να ασχοληθείτε με τις ντουλάπες του σπιτιού, ή με ότι είναι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε εκείνη την ημέρα για το στόχο σας. Λοιπόν, αντί να σκεφτόσαστε το πόσο δύσκολο είναι, και πόσο καιρό θα πάρει, πείτε απλά στον εαυτό σας ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε. Έχω έναν κανόνα που έχω θέσει σε λειτουργία, βάζω τα παπούτσια μου και κλείνω την πόρτα πίσω μου. Μετά από αυτό, όλα ρέουν φυσικά. Θα βαριόσασταν να σηκωθείτε να πάρετε την αντιβίωσή σας στην ώρα της, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό θα σας κάνει καλό; Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο όταν κάθεστε στον καναπέ σας, σκέφτεστε το τρέξιμο και το αίσθημα της κόπωσης ή της βαρεμάρας, το κάνουν να φαίνεται δύσκολο. Πιστέψτε με, μόλις ξεκινήσετε, τίποτε δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζατε ότι θα ήταν. Αυτή η συμβουλή δουλεύει πάντα για μένα. Απλά ξεκινήστε!

 

 

3. Ακεραιότητα στον λόγο σας

 

Αν έχετε δεσμευτεί δημοσίως, κρατήστε την ακεραιότητα του λόγου σας απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που σας εμπιστεύεται. Δεσμευτείτε να αναφέρετε την πρόοδό σας καθημερινά, ή κάτι αντίστοιχο με τον στόχο σας, και επιμείνετε σε αυτό! Αυτή η υπευθυνότητα θα σας βοηθήσει να θέλετε να γίνουν όλα καλά, γιατί δεν θέλετε να αναφέρετε ότι έχετε αποτύχει.

 

 

4. Μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

 

Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες κινητοποίησης και σας προτείνω να την εξασκείτε καθημερινά. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να παρακολουθείτε τις σκέψεις σας, και να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις. Για αρχή, απλά περάστε λίγες μέρες να παρακολουθείτε την κάθε αρνητική σκέψη που φέρνει αυτή η φωνούλα μέσα στο κεφάλι σας. Στη συνέχεια, μετά από μερικές ημέρες, προσπαθήστε να μετατρέψετε τις αρνητικές σκέψεις, και να τις αντικαταστήσετε με μια αντίστοιχη θετική σκέψη. Παράδειγμα, μπορεί να σκεφτείτε: "Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνω!». Αντικαταστήστε αυτή την αρνητική σκέψη με μια θετική, όπως: "Μπορώ να το κάνω αυτό! Αν μπορεί αυτός να το κάνει, τότε μπορώ και εγώ!". Ακούγεται τετριμμένο και απλό, αλλά λειτουργεί πάντα. Αλήθεια!

 

 

5. Σκεφτείτε τα οφέλη

 

Η σκέψη για το πόσο δύσκολο είναι κάτι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα το να ξυπνάς νωρίς, ακούγεται τόσο σκληρό! Απλά και μόνο να το σκέφτεσαι σε κάνει να νοιώθεις κούραση! Όμως, αντί να σκέφτεστε πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκεφτείτε τι θα «κερδίσετε» και πως θα ωφεληθείτε από αυτό. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε πόσο δύσκολο είναι να ξυπνήσετε νωρίς, επικεντρωθείτε στο πόσο καλά θα αισθανθείτε όταν τελειώσετε τις δουλειές σας νωρίς, και πόσο πιο γεμάτη και καλύτερη θα είναι η ημέρα σας. Σκεφτόμενοι τα οφέλη από κάτι που κάνουμε, βοηθάει και ενεργοποιεί.

 

 

6. Ενθουσιαστείτε και πάλι!

 

Σκεφτείτε γιατί χάσατε τον ενθουσιασμό σας... μετά σκεφτείτε γιατί ήσασταν ενθουσιασμένοι στην αρχή. Μπορείτε να κερδίσετε πίσω αυτόν τον ενθουσιασμό; Τι σας έκανε να θέλετε να πετύχετε το στόχο; Τι σας έκανε να είστε παθιασμένοι με αυτό; Προσπαθήστε να ανοικοδομήσετε αυτόν τον ενθουσιασμό, επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και αυξήστε την ενέργειά σας.

 

 

7. Διαβάστε γι 'αυτό

 

Όταν χάνω το κίνητρό μου, απλά διαβάζω ένα γνωμικό, ένα άρθρο ή ένα βιβλίο παρακίνησης σχετικά με τον στόχο μου. Με εμπνέει και με αναζωπυρώνει. Για κάποιο λόγο, η ανάγνωση του ίδιου του στόχου βοηθά, παρακινεί και επικεντρώνει την ενέργεια που δίνουμε στο στόχο μας. Έτσι, να διαβάζετε το στόχο σας κάθε μέρα, ειδικά όταν δεν αισθάνεστε κινητοποιημένοι.

 

 

8. Βρείτε φίλους ομοϊδεάτες

 

Μερικές φορές, το να παραμείνεις κινητοποιημένος από μόνος σου, είναι δύσκολο. Βρείτε κάποιον με παρόμοιους στόχους (τρέξιμο, να κάνει δίαιτα, οικονομικά, κλπ) και εξετάστε αν θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί σας. Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας, έναν συγγενή ή τον καλύτερο φίλο σας στους στόχους που μπορεί να έχετε να υλοποιήσετε. Δεν είναι ανάγκη οι στόχοι να είναι κοινοί. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρακινεί και ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον για να πετύχει τον στόχο του. Μια εναλλακτική είναι να γίνετε μέλος μιας ομάδας που έχει τον ίδιο στόχο με εσάς και μέσα από την δυναμική της ομάδας να κινητοποιείστε. Προσωπικά, δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω το ποδήλατό μου από το Σύνταγμα και να πάω στην Κινέττα διανύοντας 60χλμ. Η κινητοποίηση και η ενθάρρυνση που είχα μετέχοντας σε μια ποδηλατική ομάδα, ήταν τεράστια!

 

 

9. Διαβάστε ιστορίες έμπνευσης και παρακίνησης

 

Η έμπνευση, για μένα, μπορεί να προέρχεται και από άλλους που έχουν επιτύχει αυτό που θέλω να πετύχω εγώ, ή που κάνουν κινήσεις για να το πετύχουν αυτή τη στιγμή. Διαβάζω blogs, βιβλία, περιοδικά και ψάχνω στο Google για ιστορίες ή ανθρώπους που έχουν κοινό στόχο με εμένα και τον έχουν πετύχει.

 

 

10.  Επενδύστε στις επιτυχίες σας

 

Κάθε μικρό βήμα στην πορεία σας είναι μια επιτυχία. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για το γεγονός ότι έχετε ήδη αρχίσει να υλοποιείτε τον στόχο σας! Κάντε το συνέχεια για δύο ημέρες! Επιβραβεύστε κάθε μικρή στιγμή ορόσημο στην πορεία αυτή. Στη συνέχεια, πάρτε αυτό το συναίσθημα επιτυχίας και αναπτύξτε το με άλλο ένα μικρό βήμα. Για παράδειγμα, προσθέστε 2-3 λεπτά στην άσκηση ρουτίνας. Με κάθε νέο βήμα (και κάθε βήμα θα πρέπει να διαρκεί περίπου μία εβδομάδα), θα νιώθετε ακόμα πιο επιτυχημένος. Κάντε κάθε βήμα πολύ, πολύ μικρό, και δεν θα αποτύχει ποτέ. Μετά από λίγο καιρό, τα μικρά βήματα που θα προσθέτετε συνεχώς θα αποτελούν μια μεγάλη πρόοδο και μια μεγάλη επιτυχία!

 

 

11. Αν φύγει θα ξανάρθει

 

Η κινητοποίηση δεν είναι ένα σταθερό πράγμα που είναι πάντα εκεί για σένα. Έρχεται και φεύγει, σαν την παλίρροια. Απλά, συνειδητοποιείστε ότι ενώ μπορεί κάποια στιγμή να φεύγει, δεν το κάνει μόνιμα. Θα επανέλθει. Απλά εστιάστε και περιμένετε να έρθει πίσω. Εν τω μεταξύ, διαβάζετε τον στόχο σας, ζητήστε βοήθεια, και κάντε μερικά από τα άλλα πράγματα που αναφέρονται εδώ μέχρι το κίνητρό σας να έρθει πίσω.

 

 

12. Ζητήστε βοήθεια

 

Είναι δύσκολο πετύχουμε κάτι από μόνοι μας. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η δύναμη της ομάδας είναι πολύ μεγάλο κίνητρο. Ζητήστε βοήθεια από ομάδες, ή άτομα που έχουν τον ίδιο στόχο. Δεν θα μπορούσα να φτάσω στην Κινέττα με το ποδήλατο, αν δεν είχα δίπλα μου άλλους συν-ποδηλάτες οι οποίοι αγκομαχούσαν το ίδιο με εμένα. Όταν φτάνεις σε ένα σημείο που θέλεις να τα παρατήσεις, οι άλλοι είναι εκεί να σε ενθαρρύνουν και να σε εμψυχώσουν να συνεχίσεις. Δεν θα μπορούσα να είχα πετύχει αυτό τον στόχο χωρίς αυτή την ομάδα. Βρείτε την υποστήριξή που έχετε ανάγκη από το διαδίκτυο, είτε με απευθείας επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Υπάρχουν χιλιάδες group, forums και sites τα οποία είναι πολύ χρήσιμα.

 

 

13 Χαρτογραφήστε την πρόοδό σας

 

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο σημειώνοντας ένα «Χ» στο ημερολόγιό σας, ή δημιουργώντας ένα απλό λογιστικό φύλλο, ή χρησιμοποιώντας online λογισμικό που παρακολουθεί την πρόοδό σας. Δίνει πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση να κοιτάτε πίσω την πρόοδό σας και συνειδητοποιείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε. Πιθανόν, να έχετε σημειώσει κάποιες χαμηλότερες επιδόσεις στο γράφημά σας. Αυτό είναι εντάξει. Μην αφήνετε μερικές χαμηλές επιδόσεις να σας σταματήσει από το να συνεχίσετε. Προσπαθήστε, την επόμενη φορά να έχετε καλύτερες επιδόσεις.

 

 

14. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας συχνά

 

Για κάθε μικρό βήμα στην πορεία, επιβραβεύστε την επιτυχία σας και δώστε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή. Βοηθάει αν γράψετε από πριν την κατάλληλη ανταμοιβή για κάθε βήμα, έτσι ώστε να μπορείτε να προσβλέπετε σε αυτές τις ανταμοιβές. Με τον όρο «κατάλληλη» εννοώ 1)να είναι ανάλογη με το μέγεθος του στόχου (δεν ανταμείβουμε τον εαυτό μας επειδή κάναμε ένα χιλιόμετρο τρέξιμο με πολυτελή κρουαζιέρα στις Μπαχάμες!) και 2) να μην καταστρέφει το στόχο σας, για παράδειγμα αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, δεν ανταμείβουμε την ημέρα της υγιεινής διατροφής με μια πάστα σοκολάτας! Είναι αυτοκαταστροφικό.

 

 

15. Θέστε μίνι-στόχους

 

Μερικές φορές μεγάλοι ή μακροπρόθεσμοι στόχοι μπορεί να είναι δυσβάσταχτοι. Μετά από λίγο χρόνο κυνηγώντας τον στόχο αυτό, μπορεί να χάσουμε το κίνητρό μας, γιατί έχουμε μπροστά μας ακόμα μερικούς μήνες ή ίσως και ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας. Είναι δύσκολο να διατηρηθεί το κίνητρο για έναν και μοναδικό στόχο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Λύση: να έχουμε μικρότερους στόχους κατά μήκος της πορείας προς υλοποίηση του μεγαλεπήβολου στόχου. Με λίγα λόγια, σπάστε τον στόχο σας σε μικρότερα στάδια τα οποία θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμα.

 

 

16. Συνεργαστείτε με έναν Coach

 

Αυτός τουλάχιστον θα σας παρακινεί να αναλάβετε δράση και να είστε συνεπείς. Η συμβουλή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε στόχο και παρόλο που μπορεί να είναι μια ακριβή λύση, είναι σίγουρο ότι δουλεύει και φέρνει αποτέλεσμα. Αν κάνετε κάποια έρευνα, μπορεί να βρείτε οικονομικούς coach, ή κάποιον γνωστό σας που θα παρέχει καθοδήγηση ή παροχή συμβουλών δωρεάν. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να μην δώσετε χρήματα στον φίλο σας αλλά με κάποιον τρόπο θα πρέπει να ανταμειφτεί η υπηρεσία του.

 

 

17. Ποτέ μην αφήσετε τον στόχο σας για δύο ημέρες στη σειρά

 

Ο κανόνας αυτός λαμβάνει υπόψη του την φυσική τάση μας να χάνουμε ημέρες που και που. Δεν είμαστε τέλειοι. Αν χάσατε μια μέρα στην πορεία του στόχου σας δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό. Όσον αφορά την δεύτερη μέρα είναι δικαίωμά σας να αισθανθείτε μια τεμπελιά, αλλά ΟΧΙ! Δεν θα χάσετε δύο ημέρες στη σειρά!

 

 

18. Χρησιμοποιήστε οραματισμό

 

Οραματιστείτε την επιτυχή έκβαση του στόχου σας με μεγάλη λεπτομέρεια. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε πώς ακριβώς θα είναι όταν θα έχετε πετύχει τον στόχο σας. Τι βλέπετε, τι ακούτε, πώς αισθάνεστε, τι μυρίζετε, τι γεύεστε; Πως είναι όταν μπορείς να «γευτείς» την επιτυχία; Πώς σας φαίνεται; Χρησιμοποιείστε όλες τις αισθήσεις σας στο έπακρο. Τώρα, εδώ είναι το επόμενο σημαντικό σημείο: κάντε το κάθε μέρα. Τουλάχιστον για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε το κίνητρό σας ζωντανό ειδικά αν ο στόχος σας είναι μακροπρόθεσμος.

 

 

19. Δημιουργήστε την ευχαρίστηση και πάλι

 

Κανείς δεν μπορεί να αφοσιωθεί σε κάτι για πολύ καιρό, ειδικά αν θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι δυσάρεστο και ότι θα ανταμειφτεί μετά από μήνες μόχθου. Θα πρέπει να υπάρχει διασκέδαση, χαρά, ενδιαφέρον για αυτό, κάθε μέρα, αλλιώς δεν θα παραμείνετε και πολύ στο στόχο σας. Βρείτε τα ευχάριστα πράγματα στην καθημερινότητά σας, για παράδειγμα την ομορφιά του πρωινού καθώς κάνετε την άσκησή σας, την ικανοποίηση που έχετε όταν αναφέρετε τα αποτελέσματά σας στους ανθρώπους σας, την ευτυχία που νιώθετε όταν βλέπετε τον εαυτό σας να πετυχαίνει τους στόχους του!