Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο υπέροχα εμπνευσμένο και τόσο μοναδικά επιλεγμένο κλείσιμο στο αφιέρωμα του 1972 απ τον Γιάννη Πετρίδη στην εκπομπή του της περασμένης Πέμπτης. Γι αυτό όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ή να εκτιμήσουμε βαθύτερα όσα γνωρίζουμε στο χώρο της μουσικής, εξακολουθούμε να έχουμε ως φάρο μας τον εξαιρετικό Γιάννη!
Μιλάω για την αναφορά του στη θρυλική ταινία μιούζικαλ του 1939 του Μάγου του Οζ. Αυτή την ταινία που είναι βασισμένη στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Frank Baum του 1900, με ένα σπάνιο και ευφυές για εκείνη την εποχή σενάριο, ένα παραμύθι με βαθύ συναισθηματικό συμβολισμό για κάθε πτυχή των ανθρωπίνων αναζητήσεων στη ζωή.
Όλοι γνωρίζουμε τον Μάγο του Οζ και την ιστορία του. Όπως γνωρίζουμε και την εξαιρετική απήχηση που είχε το αρχικό μυθιστόρημα του Baum με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν 13 sequel Oz Books στα επόμενα χρόνια. Και φυσικά όλοι έχουμε ως σημείο αναφοράς της ταινίας , την υπέροχη Judy Garland να ερμηνεύει μόλις στα 16 της χρόνια το διαχρονικό ονειρικό κομμάτι “ Over the Rainbow”! Εκείνο όμως που ίσως δεν γνωρίζουμε όλοι… είναι η τεράστια επιρροή του έργου αυτού από το 1939 μέχρι σήμερα στον χώρο της μουσικής και πόσους πραγματικά σπουδαίους καλλιτέχνες ενέπνευσε και στιγμάτισε.
Ηταν θαυμάσιες και ιδιαίτερα ουσιαστικές όλες οι αναφορές και οι επιλογές μουσικών κομματιών του Γιάννη είτε των αυθεντικών απ τον
« Μάγο του Οζ», είτε ορισμένων εκτελέσεων σπουδαίων κομματιών, είτε κάποιων ανεξάρτητων κομματιών τα οποία εμπνεύστηκαν σημαντικοί μουσικοί/τραγουδοποιοί μέσα από τα ποικίλα θέματα του ευφυούς αυτού έργου. Αναμφισβήτητα λοιπόν, ο Μάγος του Οζ έχει επηρεάσει έναν τεράστιο αριθμό καλλιτεχνών. Όπως ο ίδιος ο Γιαννης πολύ σωστά ανέφερε, θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες οι αναφορές εάν ο χρόνος της εκπομπής δεν περιοριζόταν στην μία ώρα.
Το έναυσμα του αφιερώματος θεωρώ πως ήταν η πρόσφατη ταινία musical του 2024 “Wicked”, την οποία σχολίασε ο Γιαννης στο ξεκίνημα της εκπομπής και η οποία δείχνει πόσο τεράστια είναι η επιρροή της ιστοριας του Μάγου του Οζ μέχρι σήμερα.
Εγώ προσωπικά ενθουσιάστηκα, διότι εκτός από κάποιες επιρροές των ηρώων του έργου που γνώριζα, όπως μεταξύ ορισμένων, το αγαπημένο σκυλάκι terrier “Toto” της Dorothy, το οποίο ενέπνευσε την ονομασία του δημοφιλούς progressive Rock/ jazz/pop συγκροτήματος των 70s “Toto”, ή τον “Tin Man”, απ τον ομώνυμο τίτλο του τραγουδιού των “America”, που αγαπώ ιδιαίτερα, υπήρξαν τόσα αλλα κομμάτια που επηρέασαν σημαντικούς τραγουδοποιούς τα οποία δεν γνώριζα, όπως η εκπληκτική συγχρονικότητα, όπως ανέφερε ο Γιάννης του “ Dark Side of The Moon” των Pink Floyd με τον “Wizard of Oz”. Ειναι δύσκολο να μεταφέρω ή να αναπαραστήσω σ αυτό μου το κείμενο την φοβερή περιγραφή του Γιάννη, ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν ν ακούσουν την εκπομπή αυτή που είναι ηχογραφημένη στο Ertecho ή να το ψάξουν στο διαδίκτυο. Και βέβαια ήταν θαυμάσιες και οι 3 διαφορετικές επιλεγμένες ερμηνείες που ακούσαμε στην εκπομπή αυτή από τις αναρίθμητες αγαπημένες του υπέροχου κομματιού “Ding Dong” απ την σχετική ταινία του Μαγου του Οζ. Η ερμηνεία της Ella Fitzgerald ήταν κορυφαία, πολύ ξεχωριστή, ήπια και μαγευτική καθώς , ενώ οι περισσότερες που γνωρίζω έχουν την ένταση του μηνύματος που θέλουν να μεταφέρουν… “ding dong… the witch is dead”! Αγαπημένη μου επίσης είναι η εκτέλεση του ίδιου αυτού κομματιού απ τον Claus Nomi.
Ενα άλλο υπέροχο κομμάτι, πολύ δημοφιλές ερμηνευμένο απ τον Elton John που ακούστηκε στην εκπομπή,
“Goodbye Yellow Brick Road”, ήταν κι αυτό καθαρά επηρεασμένο απ την ταινία του Μάγου του Οζ και μου το θύμισε ο Γιαννης. Οπως επίσης μου θύμισε τους αγαπημένους ELO (Electric Light Orchestra) οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με τον Μάγο του Οζ και στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους “Eldorado”, απεικονίζονται τα ρουμπινί γοβάκια της Dorothy.
Ολα τα κομμάτια του αφιερώματος ήταν εξαιρετικά και ενδεικτικά μόνο τώρα αναφέρω ορισμένα. Οπως και την ολοκλήρωση του από τον Robbie Williams στην θαυμάσια εκτέλεση του κομματιού “If I only had a brain”. Υπέροχο κομμάτι!
Θα κλείσω το κείμενό μου αυτό με μια
προσωπική μου αναφορά γι αυτή την ταινία/ μιούζικαλ του 1939 “The Wizard of Oz”. Αισθάνομαι ότι έχω κατά κάποιο τρόπο ενσωματωθεί και ταυτιστεί μ αυτό το εξαιρετικό διαχρονικό δημιούργημα, τόσο από την άποψη του πρωτοποριακού του σεναρίου για εκείνη την εποχή, όσο και για τα καταπληκτικά μουσικά αφηγήματα. Αυτή η ενσωμάτωση μου νομίζω πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα σχολεία στην Αμερική στην οποία έχω ζήσει αρκετά χρόνια λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, αξιολογούν στο μέγιστο τον θρύλο του Μάγου του Οζ και αποτελεί μια από τις κύριες θεατρικες παραστάσεις /μιούζικαλ σε πολλά γυμνασια ή λυκεια (High schools) με την συμμετοχή των εφήβων κοριτσιών και αγοριών να ερμηνεύουν εξαιρετικα τους σχετικούς ρόλους. Είχα την ευκαιρία και εμπειρία να παρακολουθήσω σχολικές παραστάσεις του Wizard of Oz και ήταν πολύ συγκινητικές, με τις αξιοθαύμαστες ερμηνείες των νεαρών μαθητών, μεταξύ των οποίων και της τότε έφηβης κόρης μου.
Ευχαριστούμε και πάλι Γιάννη γι αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και προσεγμένη τελευταία εκπομπή του αφιερώματος για το 1972.
Πολλούς χαιρετισμούς και καλές γιορτές!
Μαρία Μερνδρινού