Δυο Καπνισμένες Κάνες : Ωδή στο ιστορικό φιλμ του Γκάι Ρίτσι

Photo by imdb.com

Το ιστορικό film του 1998, μια ευρωπαϊκή ματιά στον κόσμο της Μαφίας

Spoiler Alert!

Τέσσερις φίλοι με τα ευφάνταστα ονόματα Bacon, Eddy, Fat Man και Soap. Μικροκακοποιοί, γκαφατζήδες, Άγγλοι με τα όλα τους και το φλεγματικό χιούμορ με τις αντίστοιχες ατάκες. Ένα αφεντικό της τοπικής μαφίας, ο "Χάρι το Τσεκούρι", μαζί με το πρωτοπαλίκαρο του ονόματι "Μπάρυ ο Βαπτιστής", με τις ιστορίες για τα προσωνύμια τους να είναι πραγματικά απολαυστικές. Μία φιγούρα η οποία φαίνεται να βγήκε από το πιο ευφάνταστο cartoon, ο καθόλα επικίνδυνος Rory Breaker. Κομπάρσοι, τοπικές συμμορίες, ένα σωρό "δουλειές" οι οποίες πηγαίνουν στραβά. Μια ταινία ξεκαρδιστική, γεμάτη από αγαπημένα βρετανικά στερεότυπα, η οποία ταυτόχρονα απολαμβάνεται και ως ένα εξαιρετικό action film. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γκάι Ρίτσι "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά, είναι το φιλμ με το οποίο η Ευρώπη θα κοιτάξει κατάματα το Hollywood λέγοντας του πως μπορεί και αυτή να μιλήσει για τους gangsters και το συνάφι τους. Χωρίς να φοβάται τον αυτοσαρκασμό, ίσα ίσα επιδιώκοντας τον. 

Καθώς η καριέρα του Ρίτσι ξεκίνησε με την πλέον απλή παραδοχή, πως δε γίνεται αυτή η κατηγορία των ανθρώπων να μην έχει τις παρεξενιές της, τις ανασφάλειες, τις άτυχες και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές στιγμές. Οι κανόνες του υποκόσμου δε σταματούν ούτε στιγμή να ισχύουν, απλά περνούν μέσα από το πρίσμα τεσσάρων παιδιών τα οποία υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους, προσπαθώντας να παίξουν σε κατηγορίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που τους αναλογούν. Η Αγγλία είναι μια χώρα με ξεκάθαρη κοινωνική διαστρωμάτωση, κάτι που βρίσκει ελαφρώς την εφαρμογή του και στον χώρο του εγκλήματος, με τους ήρωες μας να μεταβαίνουν από τη μία "τάξη" στην άλλη, καταφέρνοντας να αφήσουν το στίγμα τους. Η μαφία απογυμνώνεται, εξανθρωπίζεται, παρουσιάζεται ως ένας κόσμος με εγγενείς αδυναμίες. Μαζί με την έκρηξη του ανεξάρτητου σινεμά στα 90s και την εμφάνιση ενός "Trainspotting", ο Γκάι Ρίτσι παίρνει τη σκυτάλη από το συνάδελφο του Ντάνι Μπόϊλ και δημιουργεί ένα film που ορίζει σε μεγάλο βαθμό το "cult", για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ένα film το οποίο ωριμάζει σαν το καλό κρασί και καταλήγει σήμερα να είναι πιο απολαυστικό ακόμα κι από την εποχή της κυκλοφορίας του. Με ένα απολαυστικό bonus στοιχείο να έρχεται με τον χαρακτήρα του Nick the Greek και το μουσικό θέμα του Αλέξη Ζορμπά, σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία. 

Όσον αφορά το εξαιρετικό cast, το "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" είναι ουσιαστικά η πρώτη κομβική και σπουδαία εμφάνιση του Jason Statham (ως Bacon), αυτή που έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα καριέρα του στην κατηγορία των action films. Ένας Statham που όσο κακοποιητικό στοιχείο και να δείχνει, κερδίζει εύκολα τη συμπάθεια του κοινού με το φλεγματικό χιούμορ του και το κλασικό Λονδρέζικο ταμπεραμέντο του. Πρόκειται επίσης για την καλύτερη ίσως ερμηνεία του Vinnie Jones, του σκληροτράχηλου πρώην αμυντικού των Wimbledon και Leeds United μεταξύ άλλων, για τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να πει πως μετέφερε τις αμυντικές του τακτικές στην κινηματογραφική οθόνη, ενθυμούμενοι βέβαια και εκείνο το θρυλικό τάκλιν στον Roy Keane. Τέλος, η γκεστ εμφάνιση που ξεχωρίζει είναι αυτή του Sting, οποίος είναι εξαιρετικός στο ρόλο του αυστηρού μεν, ευαίσθητου και αγαπητικού δε πατέρα. 

Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά debuts όλων των εποχών, όσον αφορά τη σκηνοθεσία. Μέχρι σήμερα ο Guy Ritchie ξέρει πως ο κόσμος χωρίζεται ανάμεσα σε αυτούς που προτιμάνε τις Δύο Καπνισμένες Κάννες και σε αυτούς που αγάπησαν υπερβολικά την επόμενη ταινία του, το εξίσου θρυλικό "Snatch" (Η αρπαχτή). Σε κάθε περίπτωση, τα δύο αυτά films μονοπωλούσαν για πολύ καιρό τις συζητήσεις των φίλων του ανεξάρτητου κινηματογράφου, δίνοντας έτσι στον Ρίτσι την ευκαιρία για μια καριέρα η οποία παρά τα σκαμπαναβέσματα της, μας έδωσε κατά καιρούς κορυφαίες στιγμές. Ανάμεσά τους βρίσκονται φυσικά οι ταινίες του Σέρλοκ Χολμς (με τον Robert Downey Jr στο ρόλο του Σέρλοκ), καθώς και τα πρόσφατα "The Gentlemen", με την ταινία και την αντίστοιχη σειρά να έχουν πλέον πολλούς και φανατικούς οπαδούς.  

Θυμηθείτε εδώ το trailer του "Lock, Stock and Two Smoking Barrels"