«Narvik: Hitler’s First Defeat» (Κριτική)

«Narvik: Hitler’s First Defeat / Kampen om Narvik»
7/10

Μία σημαντική πτυχή των γεγονότων, που σημάδεψαν την τροπή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, φωτίζει το φιλμ του Νορβηγού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Erik Skjoldbjaerg (1964). Την ιστορία συνυπογράφουν οι δύο συμπαραγωγοί Christopher Grondahl και Live Bonnevie μετά του Sebastian Torngren Wartin, αφηγούμενοι τα γεγονότα, που προηγήθηκαν της μερικής συνθηκολόγησης της Νορβηγίας στις αρχές του καλοκαιριού του 1940.

Δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ. Η δράση ακολουθεί τις δοκιμασίες του ζεύγους Ingrid και Gunnar. Η Ingrid εργάζεται στην κουζίνα του ξενοδοχείου της πόλης και ο σύζυγός της Gunnar υπηρετεί ως δεκανέας στο νορβηγικό στρατό. Ο νεαρός υπαξιωματικός διακρίνεται για το θάρρος του και την αγωνιστικότητά του. Η Ingrid στα μετόπισθεν προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της φιλοπατρίας και της προστασίας της υγείας του ανήλικου τέκνου τους. Το έργο αποτελεί ένα σοβαρό σχόλιο πάνω στα διλήμματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο άμαχος πληθυσμός σε όλες τις πολεμικές διενέξεις. Πριν ογδόντα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι άντρες επιδείκνυαν ανδρεία στο πολεμικό μέτωπο απέναντι στον εχθρό, οι γυναίκες κλήθηκαν μόνες τους να διαχειριστούν τη σκληρή καθημερινότητα, που επέβαλε ο κατακτητής. Και δυστυχώς πολλές εξ αυτών μεταπολεμικά έγιναν άδικα αποδιοπομπαίοι τράγοι αν και χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν στην αντίσταση. Παράλληλα υποστηρικτές των ναζιστών και βγήκαν κερδισμένοι από τον πόλεμο και έμειναν ατιμώρητοι.

Η Kristine Hartgen (1989) υποδύεται πειστικά τη μαχητική μάνα. Ο Carl Martin Eggesbo (1995) αναλαμβάνει το ρόλο του συζύγου της και γοητεύει το θεατή με την αθωότητα του βλέμματός του σε συνδυασμό με το ώριμο παίξιμό του.

Trivia: Την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων εξεμέτρησε το ζην ο βετεράνος πολέμου Eystein Roset (1918-2022), που πολέμησε στη μάχη του Narvik. Σε pre-screening της ταινίας επιβεβαίωσε την ακριβή απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων από τους δημιουργούς.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.

Trailer

Video Url