Δισκοθήκη: Cat Stevens καλός τραγουδοποιός

Cat Stevens @wikimedia Commons

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Γιουσούφ Ισλάμ (γενν. Steven Demetre Georgiou, Στέφανος Γεωργίου,  21 Ιουλίου 1948), ευρέως γνωστός με τα σκηνικά του ονόματα Cat Stevens, Yusuf και Yusuf / Cat Stevens, είναι Βρετανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και πολυοργανίστας. Το μουσικό του στυλ αποτελείται από folk, pop, rock και αργότερα στην καριέρα του, ισλαμική μουσική. Μετά από δύο δεκαετίες κατά τις οποίες έπαιζε μόνο μουσική που πληρούσε αυστηρά θρησκευτικά πρότυπα, επέστρεψε στη δημιουργία κοσμικής μουσικής το 2006. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2014.

Το ντεμπούτο του άλμπουμ του 1967 και το τραγούδι του τίτλου "Matthew and Son" έφτασαν και τα δύο στην πρώτη δεκάδα των βρετανικών charts. Τα άλμπουμ του Stevens Tea for the Tillerman (1970) και Teaser and the Firecat (1971) πιστοποιήθηκαν τριπλά πλατινένια στις ΗΠΑ. Το άλμπουμ του 1972 Catch Bull at Four πήγε στο Νο. 1 στο Billboard 200 και πέρασε εβδομάδες στην κορυφή πολλών άλλων μεγάλων τσαρτ. Κέρδισε βραβεία ASCAP τραγουδοποιίας το 2005 και το 2006 για το "The First Cut Is the Deepest", το οποίο έχει γίνει επιτυχία για τέσσερις καλλιτέχνες. Άλλα επιτυχημένα τραγούδια του περιλαμβάνουν τα "Father and Son", "Wild World", "Moonshadow", "Peace Train" και "Morning Has Broken".

Ο Στίβενς ασπάστηκε το Ισλάμ τον Δεκέμβριο του 1977 και υιοθέτησε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ το επόμενο έτος. Το 1979, δημοπράτησε όλες τις κιθάρες του για φιλανθρωπικό σκοπό και εγκατέλειψε τη μουσική του καριέρα για να αφοσιωθεί σε εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μουσουλμανική κοινότητα. Έκτοτε αγόρασε πίσω τουλάχιστον μία από αυτές τις κιθάρες ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του γιου του Yoriyos. Ενεπλάκη σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τα σχόλια που έκανε το 1989, σχετικά με το φετβά του θανάτου που δόθηκε στον συγγραφέα Salman Rushdie ως απάντηση στη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Rushdie The Satanic Verses. Η τρέχουσα θέση του είναι ότι ποτέ δεν υποστήριξε τη φετβά: "Με πλαισίωσαν έξυπνα ορισμένες ερωτήσεις. Δεν υποστήριξα ποτέ τη φετβά." Έχει λάβει δύο επίτιμους διδάκτορες και βραβεία για την προώθηση της ειρήνης καθώς και άλλα ανθρωπιστικά βραβεία.

Το 2006, επέστρεψε στην ποπ μουσική κυκλοφορώντας το πρώτο του νέο στούντιο άλμπουμ με νέα ποπ τραγούδια μετά από 28 χρόνια, με τίτλο An Other Cup. Με εκείνη την κυκλοφορία και τις επόμενες, αφαίρεσε το επώνυμο "Islam" από το εξώφυλλο του άλμπουμ – χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα Yusuf ως μονώνυμο. Το 2009, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Roadsinger και, το 2014, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tell 'Em I'm Gone και ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ από το 1978. Η δεύτερη βορειοαμερικανική περιοδεία του μετά την αναζωπύρωσή του, με 12 συναυλίες σε οικείους χώρους, διεξήχθη από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016. Το 2017, κυκλοφόρησε το άλμπουμ The Laughing Apple, χρησιμοποιώντας τώρα το καλλιτεχνικό όνομα Yusuf / Cat Stevens, χρησιμοποιώντας το όνομα Cat Stevens για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2020, κυκλοφόρησε το Tea for the Tillerman 2, μια επανεμφάνιση του κλασικού άλμπουμ του Tea for the Tillerman για να γιορτάσει την 50η επέτειό του.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url