Ήταν το 1975, άνοιξη, όταν ξεκινούσε το πρώτο Rock Club με τον Γιάννη Πετρίδη

Ήταν το 1975, άνοιξη, όταν ξεκινούσε το πρώτο Rock Club με τον Γιάννη Πετρίδη

Ήταν το 1975, μάλλον άνοιξη, η βελόνα κολλημένη στους χίλιους τετρακόσιους χιλιοκύκλους, δεξιά στο καντράν του ραδιοφώνου που έπαιζε τότε μόνο μεσαία και βραχέα, όταν ξεκινούσε το πρώτο Rock Club με τον Γιάννη Πετρίδη στο μικρόφωνο και τον φίλο του Κώστα Ζουγρή δίπλα του. Εκεί ήταν κι ο δεκαπεντάχρονος μαθητής της Δ’ Γυμνασίου που ευτυχώς εκείνη την μέρα δεν ήταν απογευματινός (τώρα αυτό το καταλαβαίνουν μόνο όσοι πήγαιναν τότε σε γυμνάσια με διαχωρισμό σε αρρένων και θηλέων), κολλημένος στο ραδιόφωνο, αφού είχε ήδη αναγγείλει ο Πετρίδης από το Pop Club της ίδιας εβδομάδας την καινούργια εκπομπή της Παρασκευής.

Δεν θυμάμαι τι ακριβώς έπαιξε ο Γιάννης Πετρίδης εκείνη την ημέρα, ίσως να έβαλε Deep Purple, Stones και φυσικά το αγαπημένο του συγκρότημα, τους Zeppelin, μπορεί και τους Beetles σε κάποιο hard rock κομμάτι... Αυτό που θυμάμαι όμως, ήταν ότι το Rock Club ήταν μια δόση πιο επαναστατικό, ανήσυχο και ρυθμικό από τις άλλες εκπομπές του ραδιοφώνου εκείνης της εποχής κι ότι μας τράβηξε σαν μαγνήτης.

Χθες, 45 χρόνια μετά, ο πιτσιρικάς του τότε χάρηκε που η αγαπημένη του εκπομπή είχε την τιμητική της και πάλι στο ελληνικό ραδιόφωνο, κι ας μην είναι πια στα 1.386 KHz AM, αλλά για μένα πια στο “web radio”.

Φυσικά και κοίταξα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι επέλεξε να παίξει στο ροκ κλαμπ της Παρασκευής ο Γιάννης και το παραθέτω εδώ:

In The Evening
Led Zeppelin - 1979
178.821 Shazams

She Sells Sanctuary
The Cult - 1985
987.312 Shazams

Delaware Slide
George Thorowood & The Destroyers - 1977
7.089 Shazams

The Golden Room
Joe Satriani - 2010
1.317 Shazams

Nineteen Eighty
Joe Satriani - 2020
1.407 Shazams

In Like The Rose
Black Rebel Motorcycle Club - 2003
12.358 Shazams

April Skies
The Jesus and Mary Chain - 1987
78.922 Shazams

This Is Not A Love Song
Public Image Ltd - 1983
3.530 Shazams

Cum On Feel The Noize
Slade - 1973
299.309 Shazams

Με αυτή την ευρεία γκάμα από το 1973 μέχρι το 2020, ο Γιάννης Πετρίδης παραμένει αυτός που ήταν πάντα, χωρίς περιττές νοσταλγίες, τιμά τα παλιά, παραδοσιακά, αλλά ψάχνει και το καινούργιο που θα τα διαδεχθεί. Ο αριθμός των «Shazam» που προέρχεται από την γνωστή εφαρμογή είναι ενδιαφέρων, γιατί δεν μας δείχνει την εμπορικότητα ενός τραγουδιού, αλλά το πόσες φορές ακούστηκε, άρεσε και ψάχτηκε από το κοινό. Στην πρώτη θέση λοιπόν εδώ το «She Sells Sanctuary» των «The Cult» που ίσως οφείλει το ενδιαφέρον που προκάλεσε στο γεγονός ότι παίζεται σε διάφορα video games (Grand Turismo 3, Grand Theft) και ακούγεται σε τουλάχιστον τέσσερις ταινίες του κινηματογράφου.

Εύχομαι στον Γιάννη να μας κάνει πολλά ακόμα Rock Clubs, να είμαστε όλοι καλά και να τον ακούμε.

Θέος Κτίστης