Ποια ήταν η πραγματική Suzie Q

Ποια ήταν η πραγματική Suzie Q

Το " Susie Q " ήταν ένα τραγούδι του μουσικού Dale Hawkins που ηχογραφήθηκε στα τέλη της εποχής του rockabilly 1η Φεβρουαρίου, το 1957. Το έγραψε με τον συμπαίκτη του συγκροτήματος Robert Chaisson, αλλά όταν κυκλοφόρησε, ο Stan Lewis , ο ιδιοκτήτης της Jewel/Paula Records και η κόρη του οποίου ήταν η Susan η έμπνευση για το τραγούδι και η Eleanor Broadwater, σύζυγος του DJ Gene Nobles του Nashville , πιστώθηκαν ως συν-σεναριογράφοι για να τους δώσουν μερίδια από τα δικαιώματα. 

Ο Hawkins 'έκοψε' το "Susie Q" στον ραδιοφωνικό σταθμό KWKH στο Shreveport της Λουιζιάνα .  Το "Susie Q" ήταν ένα όψιμο τραγούδι rockabilly που αιχμαλώτισε το πνεύμα της Λουιζιάνα και περιλάμβανε δουλειά κιθάρας από τον James Burton , ο οποίος συνεργάστηκε επίσης με τον Ricky Nelson και αργότερα με τον Elvis Presley , μεταξύ άλλων. 

Λίγο μετά την ηχογράφηση, η κύρια κασέτα του "Susie Q" πουλήθηκε στην Checker Records στο Σικάγο , η οποία την κυκλοφόρησε ως single 45 RPM τον Μάιο του 1957.  Το σινγκλ έφτασε στα νούμερα 7 και 27 στο περιοδικό Billboard Τα τσαρτ Hot R&B Sides  και Hot 100 , αντίστοιχα. Στον Καναδά, το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 16 στα CHUM Charts . 

Η αρχική έκδοση του Hawkins περιλαμβάνεται επίσης στο Rock and Roll Hall of Fame "500 Songs that Shaped Rock and Roll"  και στο "Basic Record Library" του Robert Christgau των ηχογραφήσεων της δεκαετίας του 1950 και του 1960, που δημοσιεύτηκε στο Christgau's Record . Οδηγός: Rock Albums of the Seventies (1981). 

Video Url

 

 

Οι Creedence Clearwater Revival κυκλοφόρησαν μια έκδοση στο ντεμπούτο τους άλμπουμ το 1968. Ήταν η μοναδική επιτυχία του συγκροτήματος στο Top 40 που δεν γράφτηκε από τον John Fogerty , έφτασε στο νούμερο 11  για μία εβδομάδα τον Νοέμβριο του 1968.

Αυτό το τραγούδι ήταν η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία. 

Video Url