Σε μια τόσο τρελή κατάσταση, η μουσική φαντάζει ένα σωσίβιο, RnB το 2020

Σε μια τόσο τρελή κατάσταση, η μουσική φαντάζει ένα σωσίβιο, RnB το 2020

Από το Θοδωρή Φαχουρίδη

The Weeknd - Save Your Tears (LP: After Hours – 20/3/2020)

Ο 30χρονος πλέον κύριος Abel Tesfaye εδώ και δύο χρόνια ετοίμαζε σιγά σιγά το τέταρτο άλμπουμ του. Χωρίς συμμετοχές, με δέκα παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, ένα φανκ, σόουλ, ‘80ς επιρροών βήμα, σκοτεινότερο ίσως από ότι έχει δώσει μέχρι σήμερα. Φτιαγμένο σε κλίμα απομόνωσης είναι ότι πιο ολοκληρωμένο έχει κάνει μέχρι σήμερα ο καναδός και άκρως εθιστικό. Ανάμεσα στους συνεργάτες του εδώ να μείνω στον σουηδό Max Martin, έναν από τους πιο πετυχημένους συνθέτες και παραγωγούς όλων των εποχών για την αμερικανική αγορά και του Hot 100 της.

https://www.youtube.com/watch?v=u6lihZAcy4s

Charlie Wilson – Forever Valentine (Single - 17/1/2020)

Ο θείος Τσάρλι, των Gap Band επιστρέφει. Σε παραγωγή του Bruno Mars, στην περιοδεία του οποίου συμμετείχε το 2018, που παρέχει τις υπηρεσίες του και στη σύνθεση και στα δεύτερα φωνητικά του τραγουδιού.

Macy Gray - Hide the Hurt (Single – 13/9/2019)

Μια που προηγουμένως μιλήσαμε για πετυχημένους δημιουργούς τραγουδιών, ορίστε και μια σύνθεση της γνωστής στιχουργού / συνθέτριας Diane Warren, που από το 1979 έως σήμερα έχει γράψει πάνω από επτακόσια τραγούδια, τριάντα από αυτά top 10, για την αγορά της Αμερικής. Το ντοκιμαντέρ Cracked Up με θέμα τον κωμικό του Saturday Night Live, Darrell Hammond, στο οποίο ακούγεται, δεν το έχω δει, αλλά η φωνή της κυρίας Μέισι Γκρέι παραμένει ένας ακαταμάχητος πόλος έλξης.

Ciscero - Good To Know feat. Masego, KP & Ambriia

Στα πατήματα του ήχου του g funk, o ράπερ από το Μέρυλαντ των ΗΠΑ, φτιάχνει αυτή τη φορά ως κύριος καλλιτέχνης ένα εθιστικό για τους φαν του είδους τραγούδι. Βλέποντας το βίντεο κλιπ μου έρχεται στο μυαλό το τρίο των De La Soul, από το δεύτερο άλμπουμ τους το 1991 και το A Roller Skating Jam Named "Saturdays". Με την ευκαιρία λοιπόν, εμβόλιμα, μια βουτιά στο παρελθόν πριν ξαναβρούμε τους ήχους του σήμερα, με τραγούδια σχετικά με την τρέλα των τροχών στα πόδια.

Durand Jones & the Indications - Young Americans (Single – 28/1/2020)

Αφιερωμένο από το γκρουπ της Ιντιάνα στον εκπληκτικό καλλιτέχνη που έφυγε το 2016 και μας λείπει πολύ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο σόου/αφιέρωμα του Χάουαρντ Στερν με οικοδεσπότη τον παραγωγό και φίλο του Bowie, Tony Visconti και 25 συνολικά καλλιτέχνες, τον Φεβρουάριο του 2018.

Lee Fields & The Expressions - Don't Give Up (Single – 25/11/2019)

Πριν δύο περίπου χρόνια σας είχα προτείνει το Time. Για τους ίδιους λόγους κάτι πρόσφατο. Παλιομοδίτικη σόουλ στα χνάρια του νονού της, από τον εκ της βόρειας Καρολίνας 69 ετών ερμηνευτή. Τα φέρνει έτσι η τύχη που και πάλι πρόκειται για ένα outtake από τον περσινό του άλμπουμ, It Rains Love. Το έγραψε για έναν άρρωστο φίλο του και σκέφτομαι ότι λόγω και των συνθηκών που περνάμε στο έτος του κορονοϊού, αγκαλιάζει ένα πολύ μεγάλο κοινό.

Niia – Obsession (LP: ΙΙ: La Bella Vita – 14/2/2020)

Το ότι το «ευλόγησε» η Mariah Carey από την οποία επηρεάστηκε, από το Obsessed του 2003, προσωπικά το ακούω ως θετικό. Και έτσι να μην ήταν όμως, τα ηχοτόπια του δεύτερου δίσκου της φτιάχνουν ένα νέο σόουλ σύμπαν, με trip hop τονωτικές ενέσεις που σου κολλούν, χωρίς να το συνειδητοποιείς, το αυτί σου στο ηχείο καθώς οι μεταξύ των δηλωμένων της επιρροών, Marvin Gaye και Sade, ευλογούν στο βάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ συνεργάζεται στη μουσική και με τον Νεοϋορκέζο Trevor Gurekis, συνεργάτη του Philip Glass και του Shyamalan (Servant) που έχει δουλέψει και με τον Kanye West (The Life of Pablo). Λόγο της ιταλικής της καταγωγής σκέφτομαι συνειρμικά τη Σοφία Βόσσου που όταν έκανε τα δοκιμαστικά για την εμφάνιση της στη Γιουροβίζιον του 1991 στη Ρώμη, τραγουδώντας την Άνοιξη, οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν: «Bella voce, bella donna»…

Nicolas Godin - Concrete and Glass (LP: Concrete and Glass – 24/1/2020)

Ο δεύτερος δίσκος του πρώην μέλους των πρωτοποριακών και αγαπημένων Air.

Franc Moody – Skin On Skin (LP: Dream In Colour – 28/2/2020)

Σας τους είχα προτείνει πριν δύο χρόνια περίπου, https://apotis4stis5.com/news-f/34757-mia-lista-me-agapimena-tragoydia-kalis-sas-akroasi, όταν ήταν ακόμη κουιντέτο. Τώρα, με ένα παραπάνω μέλος, με πυρήνα ακόμη τα δύο ιδρυτικά τους μέλη Ned και Jon, ήρθε η ώρα για το πρώτο τους άλμπουμ. Διαβάζω ότι οι λονδρέζοι χτίζουν ένα φανατικό κοινό με της γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, ένας σίγουρος δρόμος για την επιτυχία. Ο ήχος τους παραμένει φάνκι / ντίσκο / σόουλ, η Αμερική ήταν προ κορονοϊού εύστοχα μέσα στα σχέδιά τους για περιοδεία και το πάρτι καλά κρατεί. Ένα γκρουπ που το πρώτο τους Ep είχε τίτλο «χορευτικές κινήσεις» και ξεκίνησαν να μας δίνουν κομμάτια με τίτλους «Ντοπαμίνη» και «Φερομόνες» σίγουρα δεν δυσκολεύει κάποιον για να καταλάβει το μουσικό τους στίγμα. Πότε θα πέσουν στα χέρια του Νάιλ Ρότζερς δεν ξέρω…

Blundetto Meets Booker Gee (τα φωνητικά ανήκουν στην Kahina Ouali.) - Take Me with You (Single – 13/12/2019)

Να μια ωραία ιστορία. Το κομμάτι ερμηνεύτηκε αρχικά το 1973 από την τότε 22χρονη Lyn Christopher. Τότε ήταν ένα φανκ / ροκ τραγούδι με τα σαγηνευτικά φωνητικά της λευκής ερμηνεύτριας. Ο ντεμπούτο και μοναδικός, ομώνυμος δίσκος της, ηχογραφημένος στα στούντιο του Jimi Hendrix, Electric Lady Studios, για κάποιους θεωρείται cult. Εκτός από τη μοναδικότητα του εγχειρήματός της, στο discogs πιάνει το άλμπουμ άνω των 100 ευρώ, είναι στις συμμετοχές του που υπάρχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε τρία τραγούδια του τα «Weddin'», «Celebrate I και «Celebrate II» συμμετέχουν στα φωνητικά τα τότε νυν μέλη των Wicked Lester και μετέπειτα φυσικά γνωστοί με τους Kiss, οι Gene Simmons και Paul Stanley. Στην διάρκεια των ηχογραφήσεων του δίσκου της συμμετείχε, χωρίς να συναντηθούν τότε μεταξύ τους, και ο επίσης μελλοντικό μέλλος των Wicked Lester και των Kiss, Peter Criss, έκανε χτύπημα χεριών στα δύο Celebrate, χωρίς να καταγράφεται στα credit του δίσκου. Ο συνδετικός κρίκος όλων, ο παραγωγός του άλμπουμ της αμερικανίδας, ο Ron Johnsen. Στο δίσκο της Lyn συμμετείχε και μια άλλη φωνή, στα δεύτερα φωνητικά, η Sharon Redd, που στην αρχή της δεκαετίας του ’80 θα ερμηνεύσει το κλασσικό σόουλ / φανκ τραγούδι Can You Handle It. Πριν ακούσουμε τη νέα κυκλοφορία που έρχεται από τη Γαλλία με ρέγγε πινελιές, αξίζει να θυμηθούμε την αυθεντική εκτέλεση του:

Meshell Ndegeocello - True Vine (feat. Justin Hicks & Kenita Miller) (Single - 5/11/2019)

Επίλογος χωρίς πολλά – πολλά. Απλά respect, όπως εδώ και είκοσι οχτώ χρόνια!

και όλα μαζεμένα εδώ: