Marvin Gaye : Πλούσιο ακυκλοφόρητο υλικό από τις ημέρες του στο Βέλγιο

Νοέμβρης 1973: 10 Soul τραγούδια

Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του τραγουδιστή από τον πατέρα του

Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες και αμέτρητες αναφορές στο όνομα του, η κληρονομιά του Marvin Gaye παραμένει ζωντανή και ακμαία. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε πολύ σύντομα ακυκλοφόρητο υλικό του τραγουδιστή, το οποίο έμεινε πολύ καιρό στα "συρτάρια" μέχρι να ανασυρθεί και να εκτιμηθεί ανάλογα.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως ο θρύλος της Soul είχε αφήσει μια μεγάλη συλλογή από τραγούδια, κουστούμια και σημειωματάρια με στίχους, στον Βέλγο μουσικό Charles Dumolin, ο οποίος και τον είχε φιλοξενήσει για 18 μήνες στο σπίτι του στην Οστάνδη, στις αρχές της δεκαετίας του 80. Ο Dumolin, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019, βοήθησε τον Gaye στη συγγραφή της μεγάλης επιτυχίας "Sexual Healing", ενώ με πρωτοβουλία του υπάρχει άγαλμα του καλλιτέχνη στην πόλη. Ο αρμόδιος δικηγόρος Alex Trappeniers δήλωσε στο BBC πως πλέον "Μπορούμε να ανοίξουμε μια χρονοκάψουλα και να μοιραστούμε τη μουσική του Marvin με όλο τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο, είναι ακόμα πολύ παρών".

Marvin_Gaye_Oostende_02.jpg
Πηγή : Wikimedia Commons

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού, υπάρχουν περίπου 30 κασέτες και συνολικά 66 demo με ακυκλοφόρητο υλικό. Για κάποια τραγούδια λέγεται πως είναι τόσο καλά όσο ένα "Sexual Healing" φερ' ειπείν. Όσον αφορά δε το κρίσιμο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ο Trappeniers κατέστησε σαφές πως ανήκουν στην οικογένεια του Dumolin καθώς ο Marvin Gaye τους έδωσε το υλικό λέγοντας τους να κάνουν "ό,τι θέλουν" με αυτό. Ωστόσο στις περιπτώσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν ισχύει το γράμμα του Νόμου που λέει πως με την πάροδο 30 χρόνων τα αντικείμενα ανήκουν στον νέο κάτοχο, ακόμα και αν είναι προϊόν κλοπής, κάτι που κάνει το θέμα του copyright ιδιαίτερα ρευστό.

Την 1η Απριλίου 1984, μια μέρα πριν από τα 45α γενέθλιά του, ο πατέρας του Gaye, Marvin Gaye Sr., πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Ο Gaye Sr. ομολόγησε την ενοχή του για εκούσια ανθρωποκτονία και τέθηκε υπό αναστολή.

Θυμηθείτε παρακάτω μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Marvin Gaye, το θρυλικό Let's Get it On: