Το μόνο τραγούδι του Jimi Hendrix που μπήκε στο Top 40, ήταν ένα τραγούδι που δεν έγραψε

Η ενεργή καριέρα του Jimi Hendrix κράτησε μόνο λίγα χρόνια, αλλά έδειξε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ότι ήταν πρωτοπόρος της ροκ, φθάνοντας στο να γίνει θρύλος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο, μόνο ένα από τα τραγούδια του έφτασε ποτέ στο top 40 του Billboard Hot 100 chart — και το τραγούδι δεν ήταν καν δικό του.

Ο Jimi Hendrix μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια καθώς οι γονείς του προσπαθούσαν να δώσουν σε αυτόν και τον αδελφό του Leon μια σταθερή ζωή. Αφού καθυστέρησαν στις πληρωμές των δανείων τους, ο πατέρας τους μετακόμισε σε μια πανσιόν. Εκεί ο Hendrix βρήκε μια χρησιμοποιημένη ακουστική κιθάρα που η σπιτονοικοκυρά τους ήταν πρόθυμη να την πουλήσει για 5 δολάρια. Ο πατέρας του ωστόσο, είχε αντίθετη γνώμη.

«Παρακάλεσε τον πατέρα του να του την αγοράσει, αλλά αυτός αρνήθηκε να πετάξει λεφτά για μια τέτοια αγορά», έγραψε ο Philip Norman στο βιβλίο του 2020 Wild Thing: The Short, Spellbinding Life of Jimi Hendrix. «Τα παρακάλια του συνοδεύτηκαν από την αδερφή της μητέρας του, την Ernestina, μια έξυπνη γυναίκα που είχε παρατηρήσει το ταλέντο του νεαρού Jimi και όταν ο πατέρας του δεν έκανε πίσω, η θεία του έδωσε τα χρήματα».

Αφού απολύθηκε από το στρατό, ο Jimi Hendrix άρχισε να ακολουθεί στα σοβαρά καριέρα μουσικού. Έπαιξε backup για σημαντικούς καλλιτέχνες εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων των Little Richard, Ike and Tina Turner και The Isley Brothers.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Hendrix δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, The Jimi Hendrix Experience και άρχισε να ηχογραφεί μουσική. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ το 1967. Are You Experienced και Axis: Bold as Love.

Τον Ιανουάριο του 1968, ο Hendrix ηχογράφησε το All Along the Watchtower, ένα τραγούδι που έγραψε αρχικά ο Dylan και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του, John Wesley Harding. Συνέχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό μέχρι αργότερα εκείνο το έτος, όταν το κυκλοφόρησε ως single στο τρίτο και τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, Electric Ladyland. Το τραγούδι έφτασε στο Νο. 20 στο Billboard Hot 100 chart και είναι  το τραγούδι με την υψηλότερη θέση στα chart στην καριέρα του Jimi Hendrix.

 

Video Url

 

Η έκδοση του Hendrix του All Along the Watchtower βρήκε μεγαλύτερη επιτυχία από το αρχικό τραγούδι και σύμφωνα με το Rolling Stone, ακόμη και ο ίδιος ο Dylan παραδέχτηκε ότι ο Hendrix πήγε το τραγούδι σε πολύ διαφορετικό μέρος. Δεν το έπαιξε ποτέ σε συναυλία παρά μόνο τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Hendrix και έκτοτε το έπαιξε ζωντανά πάνω από 2.100 φορές - περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι στον κατάλογό του - με κάθε ερμηνεία να προέρχεται από τη διασκευή του Jimi Hendrix.

 

Video Url

 

Συμπτωματικά, δεν ήταν το πρώτο από τα τραγούδια του Hendrix που γράφτηκε και ερμήνευσε άλλος καλλιτέχνης πριν το κάνει δικό του. Ο Jimi Hendrix τράβηξε την προσοχή αρχικά στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μετά την ερμηνεία του τραγουδιού Hey Joe, που γράφτηκε από τον Billy Roberts και έγινε διάσημο από το συγκρότημα της Καλιφόρνια, The Leaves το 1966.

Η εκδοχή του Hendrix στο Hey Joe τον οδήγησε στην κορυφή της δόξας. Πέταξε στο Λονδίνο λίγο αργότερα για να ξεκινήσει την ηχογράφηση του ντεμπούτου του άλμπουμ.

Video Url