Εις μνήμην – 20 από τα μεγαλύτερα μουσικά ονόματα που έφυγαν το 2022.

Wikimedia Commons / Maurice Seymour

Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες πρέπει να γιορτάζονται σε όλη τους τη ζωή, αλλά ο θάνατος ενός μεγάλου μουσικού είναι μια ευκαιρία για να τους τιμήσουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους γιατί αξίζει να διαδώσουμε την κληρονομιά τους. Το 2022, δεκάδες καταξιωμένοι μουσικοί απεβίωσαν. Μερικοί είχαν κλείσει τα 80 τους, ενώ άλλοι είχαν πρόωρους θανάτους. Θυμόμαστε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής που έφυγαν δυστυχώς από την ζωή φέτος.

Terry Hall

Ο Terry Hall πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Ήταν 63 ετών.

 

Ο Terry Hall ήταν γνωστός ως ο τραγουδιστής και frontman του αγγλικού συγκροτήματος The Specials. Ξεκινώντας ταπεινά στο Coventry της Αγγλίας το 1977, οι The Specials βρήκαν τελικά επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν έκανε ντεμπούτο το ομώνυμο άλμπουμ τους. Γνωστό για κομμάτια όπως το Gangsters και το Ghost Town, το τελευταίο από τα οποία έμεινε τρεις εβδομάδες στο νούμερο ένα των βρετανικών charts, οι The Specials ήταν αρκετά δημοφιλείς στην εποχή της ακμής τους.

 

Angelo Badalamenti

Ο Angelo Badalamenti πέθανε από φυσικά αίτια στις 11 Δεκεμβρίου 2022. Ήταν 85 ετών.

 

Ο Badalamenti ήταν διάσημος συνθέτης, γνωστός για τη δουλειά του σε soundtracks ταινιών όπως Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Drive, Cabin Fever, Nightmare on Elm Street και πολλά άλλα. Είχε επίσης συνεργαστεί με τους David Bowie, Michael Jackson, Paul McCartney, Nina Simone, Isabella Rosselini, Eli Roth και πιο στενά με τον σκηνοθέτη David Lynch.

 

Christine McVie

Η Christine McVie πέθανε από άγνωστη αιτία στις 30 Νοεμβρίου 2022. Ήταν 79 ετών.

 

Η McVie ήταν βρετανίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια, μέλος των Fleetwood Mac, ενός από τα πιο διάσημα ροκ συγκροτήματα του κόσμου στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Έγινε μέλος του γκρουπ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ήταν ο συνθέτης πίσω από επιτυχίες όπως Little Lies, Everywhere, Don't Stop, Say You Love Me και Songbird. Η McVie ήταν παντρεμένη με τον μπασίστα John McVie και ο χωρισμός τους μαζί με αυτόν της Stevie Nicks και του Lindsey Buckingham, ενέπνευσε το άλμπουμ του 1977 Rumours. Το Rumours έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

 

Irene Cara

Η Irene Cara πέθανε από άγνωστη αιτία στις 25 Νοεμβρίου 2022. Ήταν 63 ετών.

 

Η Cara ήταν βραβευμένη με Όσκαρ και ευρέως γνωστή για τον ρόλο της στη μουσική ταινία Fame του 1980. Τραγούδησε επίσης το ομώνυμο κομμάτι που έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τραγούδια που ηχογράφησε για την ταινία την οδήγησαν στην υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και δύο Grammy. Λίγα χρόνια αργότερα, η Cara συνέγραψε τη μεγάλη επιτυχία Flashdance… What a Feeling για την ταινία Flashdance, η οποία την οδήγησε να κερδίσει ένα Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι και ένα Grammy για την καλύτερη γυναικεία pop φωνητική ερμηνεία.

 

Takeoff

Ο Takeoff πέθανε την 1η Νοεμβρίου 2022 μετά από πυροβολισμό. Ήταν 28 ετών.

 

Το νεότερο μέλος του διάσημου rap τρίο, Migos ο αμερικανός ράπερ βρέθηκε νεκρός έξω από μια αίθουσα μπόουλινγκ στο κέντρο του Houston. Ο Takeoff, του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Kirshnik Khari Ball, μαζί με τον θείο του, Quavo και τον ξάδερφό του, Offset κυριάρχησαν στη σκηνή της rap με πιασάρικα τραγούδια όπως Bad and Boujee, Stir Fry, Motorsport, Versace, T-Shirt, Walk It Talk It και πολλά άλλα.

 

Jerry Lee Lewis

Ο Jerry Lee Lewis πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 2022 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν 87 ετών.

 

Όπως έγραψε η εφημερίδα The Guardian, ο Jerry Lee Lewis «είχε μια εκθαμβωτική επιτυχία ως καθοριστικός ήρωας της rock δίπλα στους Elvis Presley, Little Richard και Chuck Berry, παίζοντας το δικό του rock 'n roll με έναν φυσικό τρόπο που δεν πέτυχε κανένας άλλος λευκός ερμηνευτής εκτός από τον Presley». Με κομμάτια όπως τα Whole Lotta Shakin' Goin' On, Great Balls of Fire και High School Confidential, ο Jerry Lee Lewis έμεινε στην ιστορία.

 

Mimi Parker

Η Mimi Parker πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών στις 5 Νοεμβρίου 2022. Ήταν 55 ετών.

 

Η Parker ήταν τραγουδίστρια και ντράμερ για το ροκ συγκρότημα Low, που δημιούργησε τη δεκαετία του '90 μαζί με τον σύζυγό της, Alan Sparhawk. Ήταν πρωτοπόροι σε αυτό που ονομάστηκε «slowcore» λόγω εν μέρει των στοιχειωμένων φωνητικών και των ξεχωριστών ντραμς της. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος I Could Live In Hope κυκλοφόρησε το 1994 και για τα επόμενα 27 χρόνια κυκλοφόρησαν άλλα 13 άλμπουμ. Το τελευταίο τους ήταν το πολυαγαπημένο HEY WHAT. Ο Robert Plant μαζί τους Saving Grace, απέτισαν φόρο τιμής στην Parker με μια διασκευή του τραγουδιού του Low, Monkey το 2005.

 

Loretta Lynn

Η Loretta Lynn πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2022 από άγνωστη αιτία. Ήταν 90 ετών.

 

Η Lynn ήταν ένα είδωλο της country μουσικής με το διάσημο Coal Miner's Daughter της δεκαετίας του 1970, μια επιτυχία που εδραίωσε την θέση της ως ένα από τα κορυφαία αστέρια της country. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Nashville το 1960, κάνοντας το ντεμπούτο της με το δημοφιλές single, I'm A Honky Tonk Girl. Έγραφε συχνά τραγούδια με στίχους από την γυναικεία πλευρά όπως το Don't Come Home A-Drinkin (With Lovin' on Your Mind) και Your Squaw Is on the Warpath, τα οποία απήχησαν στο γυναίκειο ακροατήριο σε όλη τη χώρα.

 

Coolio

Ο Coolio πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 από καρδιακό επεισόδιο. Ήταν 59 ετών.

 

Ο Coolio, γνωστός και ως Artis Leon Ivey Jr., έγινε γνωστός ως μέλος της gangsta rap ομάδας WC και του Maad Circle. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του '90 με τα άλμπουμ It Takes A Thief, Gangsta's Paradise και My Soul. Όταν έγραψε το Gangsta's Paradise για την ταινία της Michelle Pfeiffer, Dangerous Minds, η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη και το τραγούδι παρέμεινε στο #1 του Billboard για τρεις εβδομάδες.

 

Jerry Allison

Ο Jerry "JI" Allison πέθανε στις 22 Αυγούστου 2022 από καρκίνο. Ήταν 82 ετών.

Ο Allison ήταν γνωστός όχι μόνο ως ο ντράμερ των Buddy Holly and the Crickets, αλλά και ως συν-δημιουργός μερικών από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, όπως τα That'll Be The Day, Peggy Sue και More Than I Can Say. Η είδηση ​​του θανάτου του δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Buddy Holly στο Facebook λέγοντας: «Ο JI ήταν ένας μουσικός μπροστά από την εποχή του και αναμφίβολα η ενέργεια, οι ιδέες και η εξαιρετική του ικανότητα συνέβαλαν τόσο στην επιτυχία των The Crickets όσο και του ίδιου του rock n' roll».

 

Olivia Newton-John

Η Olivia Newton-John πέθανε από καρκίνο του μαστού στις 8 Αυγούστου 2022. Ήταν 73 ετών.

 

Η Olivia ήταν ένα σύμβολο της pop κουλτούρας, κυρίως για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους στο Grease και το Xanadu και πάνω απ' όλα για τα συναρπαστικά φωνητικά της. Άρχισε για πρώτη φορά να απογειώνεται στα pop charts στην Αυστραλία πριν κάνει τη μετάβαση στην Αμερική το 1973 με επιτυχίες όπως I Honestly Love You, Have You Never Been Mellow και Please Mr. Please. «Η Olivia υπήρξε σύμβολο θριάμβων και ελπίδας για περισσότερα από 30 χρόνια, μοιράζοντας το ταξίδι της με τον καρκίνο του μαστού», έγραψε ο σύζυγός της, John Easterling, στο λογαριασμό της στο Instagram.

 

Andy Fletcher

Ο Andy "Fletch" Fletcher πέθανε στις 26 Μαΐου 2022, χωρίς να δοθεί καμία αιτία θανάτου. Ήταν 60 ετών.

 

Ο Fletcher μαζί με τον πληκτρά Vince Clarke, τον τραγουδιστή Dave Gahan και τον κιθαρίστα Martin Gore ίδρυσαν τους Depeche Mode το 1980. Από τότε ήταν μονίμως στα chart του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ εισέβαλαν στην αγορά των ΗΠΑ το 1985. Μερικές από τις ραδιοφωνικές επιτυχίες τους περιλαμβάνουν τα κομμάτια People Are People, Personal Jesus, Master and Servant, Walking in My Shoes, I Feel You και Policy of Truth. Έφτασαν στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ με το Enjoy the Silence.

 

Vangelis

Ο Vangelis - πραγματικό όνομα Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου - πέθανε στις 17 Μαΐου 2022, σε νοσοκομείο της Γαλλίας, από καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν 79 ετών.

 

Ήταν περισσότερο γνωστός για τη μουσική της ταινίας Chariots of Fire, η οποία του χάρισε Όσκαρ, υποψηφιότητες για Grammy και παγκόσμια φήμη. Για αυτή τη μουσική, ο Βαγγέλης έπαιξε όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνθεσάιζερ, πιάνου, ντραμς και κρουστών. Το soundtrack του Chariots of Fire έφτασε στο Νο. 1 στα charts του Billboard. Ο Βαγγέλης εργάστηκε επίσης σε άλλες ταινίες, όπως το Blade Runner και το Blade Runner 2049. Ήταν μέλος του progressive rock συγκροτήματος Aphrodite’s Child.

 

Alan White

Ο Alan White, ντράμερ των τιτάνων του progressive rock Yes, πέθανε στο σπίτι του στο Seattle μετά από σύντομη ασθένεια στις 26 Μαΐου 2022. Ήταν 72 ετών.

 

Ενώ ήταν περισσότερο γνωστός για την επί δεκαετίες θητεία του με τους Yes, ο White άρχισε να συνεργάζεται με μέλη των Beatles από νεαρή ηλικία, εμφανιζόμενος με τον Lennon στη διάσημη συναυλία του Live Peace in Toronto το 1969. Έπαιξε επίσης στο άλμπουμ του Lennon, Imagine καθώς και στο αριστούργημα του George Harrison,  All Things Must Pass του 1970. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Yes το 2017.

 

Naomi Judd

Η τραγουδίστρια της country, Naomi Judd πέθανε στις 30 Απριλίου 2022, αφού αυτοκτόνησε. Ήταν 76 ετών.

 

Η Naomi είχε προηγουμένως μιλήσει δημόσια για την ψυχική της υγεία, λέγοντας το 2016 ότι αντιμετώπιζε κατάθλιψη και άγχος αφού με την κόρη της Wynonna σταμάτησαν να περιοδεύουν ως The Judds το 2011. Η Naomi και η Wynonna είχαν μια λίστα με επιτυχημένα single στη δεκαετία του '80 και του '90, συμπεριλαμβανομένων των Why Not Me, Mama He's Crazy και Grandpa (Tell Me ‘Bout the Good Old Days). Η Naomi και η Wynonna έμαθαν να παίζουν μουσική μαζί ενώ προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα μετά το διαζύγιο της Naomi και του συζύγου της το 1972. Το ζευγάρι ονομάστηκε ως το κορυφαίο φωνητικό δίδυμο από την Academy of Country Music από το 1984 έως το 1990.

 

Taylor Hawkins

Ο ντράμερ των Foo Fighters, Taylor Hawkins, πέθανε στις 25 Μαρτίου 2022, αφού υπέφερε από πόνο στο στήθος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Bogota της Κολομβίας. Ήταν 50 ετών.

 

Ο Hawkins, ο οποίος μεγάλωσε στο Laguna Beach της California, ξεκίνησε στο συγκρότημα Sylvia, πριν δώσει την πρώτη του μεγάλη συναυλία ως ντράμερ για τον Καναδό τραγουδιστή Sass Jordan. Ήταν ο περιοδεύων ντράμερ της Alanis Morissette στα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι που ο Dave Grohl του ζήτησε να ενταχθεί στους Foo Fighters. Οι Foo Fighters είχαν μόλις κυκλοφορήσει την κωμωδία τρόμου Studio 666 τον Φεβρουάριο του 2022. Η τελευταία παράσταση του Hawkins ήταν στο φεστιβάλ Lollapalooza Argentina στις 20 Μαρτίου 2022.

 

Mark Lanegan

Ο Mark Lanegan πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημη αιτία θανάτου. Ήταν 57 ετών.

 

Ο Lanegan είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας λόγω covid και είχε πέσει σε κώμα το 2021. Η εμπειρία αυτή τον οδήγησε να γράψει τα απομνημονεύματά του, Devil in a Coma. Ο Lanegan ήταν περισσότερο γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής των Screaming Trees, καθώς και μέλος των Queens of the Stone Age.

 

Gary Brooker

Ο Gary Brooker πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2022, λόγω καρκίνου. Ήταν 76 ετών.

 

Ο Brooker ήταν περισσότερο γνωστός ως ο frontman του συγκροτήματος Procol Harum για 55 χρόνια και για το τραγούδι τους A Whiter Shade of Pale. Έκανε επίσης περιοδείες με μουσικούς όπως ο Eric Clapton, ο Paul McCartney και ο Ringo Starr. Αναγνωρίστηκε για τις ανθρωπιστικές προσπάθειές του με το MBE (Most Excellent Order of the British Empire) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας το 2003.

 

Betty Davis

Η Betty Davis πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 2022, από φυσικά αίτια, στο σπίτι της στην Pennsylvania. Ήταν 77 ετών.

 

Η Davis ήταν γνωστή για πολλά δημοφιλή τραγούδια όπως τα Get Ready for Betty, It's My Life και If I'm in Luck I Might Get Picked Up, μεταξύ άλλων. Έγραψε επίσης το τραγούδι των Chambers Brothers, Uptown (to Harlem). Ηχογράφησε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής της μεταξύ 1964 και 1975 και ήταν για λίγο παντρεμένη με τον Miles Davis από το 1968 έως το 1969. Τελικά κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της το 1973 ενώ ακολούθησαν το They Say I'm Different το 1974 και το Nasty Gal το 1975.

 

Meat Loaf

Ο Marvin Lee Aday, πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2022, χωρίς να δοθεί καμία αιτία θανάτου. Ήταν 74 ετών.

 

Η εκπληκτική του καριέρα διήρκεσε έξι δεκαετίες με πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 65 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Fight Club, Focus, Rocky Horror Picture Show και Wayne's World. Το Bat Out of Hell παραμένει ένα από τα 10 άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Αυτό το άλμπουμ μαζί με επόμενο Bat Out of Hell II: Back into Hell ήταν δύο από τα μεγαλύτερα του με επιτυχίες όπως Paradise by the Dashboard Light, Two Out of Three Ain't Bad και I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That). Εμφανίσθηκε επίσης και ως ο οδηγός του λεωφορείου των Spice Girls στην ταινία του 1997, Spice World: The Movie.