Βρετανία: Ζευγάρι μαζεύει χρήματα για να αγοράσει τα δικαιώματα του Last Christmas ώστε να μην το ξανακούσει

Copyright instagram @georgemofficial

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια αντιμετωπίζονται συχνά με διχασμένες απόψεις, αλλά υπάρχει ένα ζευγάρι από την Βρετανία που απεχθάνεται  τόσο πολύ τον ύμνο των Wham! Last Christmas του 1984, που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 50.000 βρετανικές λίρες για να αγοράσουν τα δικαιώματα copyright, ώστε να το εξαφανίσουν από προσώπου γης.

Αν και η κίνηση αυτή ακούγεται κάπως ακραία, δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα συμφωνήσουν μαζί τους. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η 33χρονη Hannah Mazetti είπε ότι η απέχθειά της για το τραγούδι ξεκίνησε όταν ήταν 20 ετών σερβιτόρα σε ένα καφέ στην Οξφόρδη και το αφεντικό της είχε την τάση να παίζει το κομμάτι στο repeat.

«Ο ιδιοκτήτης του καφέ είχε προγραμματίσει μια σούπερ άνετη περίοδο διακοπών και είχε το δικό του CD με πολλές επιτυχίες», όπως  εξήγησε. «Στο μαγαζί εμφανιζόταν αραιά και που, οπότε δεν είχε κατανοήσει πλήρως την αγωνία που ένιωθε το υπόλοιπο προσωπικό όταν το Last Christmas έπαιξε για 111η φορά μέσα σε μια ημέρα».

Η Mazetti συνέχισε λέγοντας ότι εκείνη και ο σύζυγός της, Tomas, είχαν την ιδέα να αγοράσουν τα δικαιώματα του τραγουδιού, αφού ένας φίλος τους ενημέρωσε ότι ένα τέτοιο κατόρθωμα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί. Σχετικά με την προέλευση της προσπάθειάς τους, είπε: «Ξεκίνησαν τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν ρωτήσαμε κάποιους φίλους μας πόσο θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να μην ξανακούσουν ποτέ το τραγούδι. Αποδείχτηκε ότι θα πλήρωναν αρκετά και όταν το τραγούδι άρχισε να παίζει αυτόν τον Νοέμβριο, οργανωθήκαμε».

«Τότε κάποιος μας είπε ότι ήταν θεωρητικά δυνατό να αγοράσουμε τα δικαιώματα για το τραγούδι και μετά να το αφαιρέσουμε από όλες τις streaming πλατφόρμες! Ρωτήσαμε τους φίλους μας και διαδώσαμε. Έχει πλάκα γιατί οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε μισούν την ιδέα! Ίσως τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα!».

Μέχρι στιγμής, η καμπάνια των Mazettis έχει συγκεντρώσει λίγο πάνω από 51.500 βρετανικές λίρες από περίπου 330 συνεισφέροντες. Δυστυχώς γι 'αυτούς, τους λείπουν μερικά εκατομμύρια λίρες ακόμα. Τα δικαιώματα για το Last Christmas ανήκουν στην Warner Chappell Music UK και σύμφωνα με την Daily Mail, έχουν εκτιμώμενη τιμή στα 15-20 εκατομμύρια λίρες.

Το ζευγάρι έπεσε πολύ έξω στους υπολογισμούς του. Εάν το επιτύχουν, είπε η Mazetti, θα στείλουν τις αρχικές ταινίες ηχογράφησης σε μια τοποθεσία πυρηνικών αποβλήτων στη Φινλανδία «όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια».

Τονίζοντας ότι αυτή και ο σύζυγός της δεν τρέφουν καμία εχθρότητα προς τους Wham! τους ίδιους, η Mazetti υποστήριξε: «Λυπάμαι, αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Δεν μισούμε το συγκρότημα, αλλά μισούμε αυτό το τραγούδι. Είναι επειδή παίζεται 5.000 φορές την ημέρα, αλλά νιώσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν όπως εμείς».

Οι Mazetti είπαν επίσης ότι μερικοί άνθρωποι αντέδρασαν στην καμπάνια του ζευγαριού με περιφρόνηση. «Το 50 τοις εκατό θυμώνει πολύ και το 50 τοις εκατό είναι πραγματικά χαρούμενο», είπαν. «Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να λατρεύουν να ακούν το τραγούδι 500 φορές την ημέρα. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι εχθροί μας».

«Είπαν ότι υπάρχουν ακόμη χειρότερα τραγούδια που θα έπρεπε να βγουν πριν από αυτό, όπως το All I Want For Christmas της Mariah Carey και ότι αν δεν μας αρέσει θα μπορούσαμε να φορέσουμε ακουστικά και ότι είναι παράξενο να θέλουμε να αφαιρέσουμε κάτι όμορφο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα μόνο και μόνο δεν αρέσει σε μας».

Προς ένδειξη συμπαράστασης σε όσους αισθάνονται όπως οι Mazetti, αποφασίσαμε να συνοδεύσουμε το κείμενο με μια διασκευή του κομματιού από τους Ουκρανούς Sershen & Zaritskaya.

Video Url