Πέθανε ο Thom Bell, θρυλικός παραγωγός του ήχου της Philadelphia

Ο Thom Bell, παραγωγός, ενορχηστρωτής και τραγουδοποιός σημαντικών επιτυχιών στα τέλη της δεκαετίας του '60 και σε όλη τη δεκαετία του '70, ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του The Sound of Philadelphia, πέθανε  (22 Δεκεμβρίου 2022) στο Bellingham, Wash. Ο θάνατός του σε ηλικία 79 ετών αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Φιλαδέλφειας WDAS-FM και επιβεβαιώθηκε από το Philadelphia Inquirer. Μαζί με τους συχνούς του συνεργάτες Kenny Gamble και Leon Huff, το τρίο έγινε γνωστό ως "The Mighty Three" και ήταν κορυφαίοι αρχιτέκτονες στη σόουλ μουσική της Φιλαδέλφειας που σταθερά πέρασε στα ποπ charts. Μεταξύ των κλασικών επιτυχιών που ο Bell έγραψε, συνέγραψε ή παρήγαγε ήταν τραγούδια όπως τα "I'll Be Around" και "The Rubberband Man" για τους Spinners, "Didn't I (Blow Your Mind This Time)" και " La-La (Means I Love You)» των Delfonics, και «I'm Stone in Love With You» από τους Stylistics.

Η δουλειά του για τους Spinners απέδωσε πολλά #1 R&B ή/και ποπ σινγκλ, συμπεριλαμβανομένων των "I'll Be Around", "Could It Be I'm Falling in Love", "Then Came You" (με την Dionne Warwick) και το Rubberband Man .

Η κληρονομιά των τριών θρύλων της μουσικής πίσω από τα παρασκήνια εξερευνάται σε ένα επερχόμενο ντοκιμαντέρ, The Sound of Philadelphia. Η ταινία μεγάλου μήκους ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022 από τη Warner Music Entertainment, τη Warner Chappell Music και την Imagine Documentaries, σε συνεργασία με την Jigsaw Productions. Η ανακοίνωση περιέγραψε το ντοκιμαντέρ ως «εορτασμό της δημιουργίας του πιο συμφωνικά σαγηνευτικού είδους της μουσικής, του Philly Soul. Η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ θα εξιστορήσει τις διαρκείς κληρονομιές των [των] μουσικών εικονιδίων καθώς ανέπτυξαν τον διαχρονικό ήχο τους, ο οποίος θα επηρέαζε γενιές καλλιτεχνών και τραγουδοποιών και θα άλλαζε τη μουσική βιομηχανία για πάντα».

Σε μια κοινή δήλωση όταν ανακοινώθηκε το ντοκιμαντέρ, οι Gamble, Huff και Bell δήλωσαν: «Μετά από έξι δεκαετίες, είμαστε απίστευτα περήφανοι που επιτέλους μοιραζόμαστε τις ιστορίες της ζωής μας με τον κόσμο και παρουσιάζουμε όλη τη σκληρή δουλειά που έχει καταβληθεί για τη δημιουργία αυτής της υπέροχης μουσικής. Οι μακροχρόνιοι θαυμαστές μας και οι νέοι θαυμαστές μας θα ρίξουν μια μοναδική ματιά στη δημιουργία του Sound of Philadelphia με τα θέματα της ενδυνάμωσης και της αγάπης, στους «ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», όπως πάντα είχαμε ένα «Μήνυμα στη μουσική μας».

Ο Bell διοργάνωσε  το 1972 για τους O'Jays, το "Back Stabbers", στη δισκογραφική Philadelphia International.

 

Οι ηχογραφήσεις που παρήγαγε για τον Έλτον Τζον το 1977 και κυκλοφόρησε το 1979 ως The Thom Bell Sessions, συμπεριλαμβανομένου του "Mama Can't Buy You Love", σηματοδότησε μια επιστροφή για τον σούπερ σταρ. Το σινγκλ έγινε η πρώτη επιτυχία του John στο Top 10 των ΗΠΑ μέσα σε τρία χρόνια.

 

Video Url

O Bell συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός soul ήχου της δεκαετίας του '70 που ξεπέρασε την Southern soul και τον αναβρασμό της Motown χτίζοντας περίπλοκες και εκλεπτυσμένες ρυθμίσεις γύρω από λείες χορδές, κομψές κόρνες και έναν  ρυθμό που προέβλεπε την άνοδο της ντίσκο. Με τους Delfonics, τους Stylistics, τους Spinners και άλλους, ο Bell καθιέρωσε τον ήχο κατατεθέν του με γλυκά έγχορδα

Video Url

 

Ο Bell γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1943, στην Τζαμάικα και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια ως παιδί. Εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame το 2006.

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5