Nightwish – Όταν συνδέεται η συμφωνική ροκ μέταλ με την όπερα

Ενα δυναμικό συγκρότημα κορυφής της ηπειρωτικής Ευρώπης.. ( σε παράφραση σχολίων του Metal Hammer).

Φινλανδικό συγκρότημα. Δημιουργήθηκε πρίν 25 χρόνια, το 1996-7.. από τον ιδρυτή, ιθύνοντα νού, μουσικό, κύριο συνθέτη, στιχουργό, Tuomas Holopainen (keyboards) με την παρέα του, Vuo & Nava, την νεαρή τότε Tarja, σύντομα προστέθηκε ο Sammi (και λίγο μετά και ο Marko Hietala-bass).. κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν.. ένα συναυλιακό ντεπούτο.. με κάτι άλλους φίλους μουσικούς, στην γενέτειρά τους πόλη . πρωτοχρονιά του 98, μπροστά σε 400 θεατές, με το συγκρότημα νευρικό και πολύ τρομοκρατημένο… Όμως, γρήγορα βρήκαν βήμα και σειρά, στην όλη πορεία , καταφέρνοντας να σημειώσουν συνεχόμενη ανάπτυξη , παρά τις αλλαγές μελών και τραγουδιστριών..

 

Πρωτοξεχώρισαν, γύρω στο 2000, από το οπερατικό στύλ τους, μιας χαρισματικής frontwoman με δυνατή φωνή, σοπράνου Tarja Turunen. μετέπειτα από το 2006 η Σουηδέζα Anette Olzon. από το 2012 δε, μέχρι σήμερα, η θαυμάσια Ολλανδέζα Floor Jansen, μαχήτρια στο τραγούδι και στην ζωή, η οποία επανέφερε το ύφος όπερας του συγκροτήματος.

..οι μεγάλες φωνές. μπορούν να τραγουδούν, μελωδίες, ρόκ, μέταλ, όπερα .

 

Πέτυχαν καλές θέσεις στα δύσκολα Αγγλόφωνα Charts, με πρωτιές, χρυσά και πλατινένια βραβεία σε πολλές χώρες..

 

Η μουσική τους είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη.. εμπνευσμένη κυρίως από κινηματογραφική μουσική, συμφωνική, αρκετή folk, gothic, power metal, με κύριο χαρακτηριστικό τους τα ανερχόμενα φωνητικά όπερας. Η προσέγγισή τους είναι , επική, θεατρική, οπερατική. Αντλήθηκαν στίχοι από ποιητές, συγγραφείς, μυθιστορήματα, μυθολογία, φαντασίας έργα, ντίσνευ, καρτούν, και από αναφορές στην φύση και μεταφυσική.

 

Οι στίχοι γενικά είναι κυρίως σοβαροί, καταπιάνονται με πολλά κοινωνικά θέματα, ενίοτε με δύσκολα νοήματα, ενώ άλλα μιλούν και για την ομορφιά του κόσμου και όλα όσα έχει να προσφέρει (Endless Forms Most Beautiful) και βέβαια αναφέρονται σε δικά τους βιώματα.

 

Ενδεικτικά, τα τραγούδια : Nemo , πραγματεύεται την αίσθηση του να έχεις χαθεί , - Elan , πώς το νόημα της ζωής μπορεί να είναι διαφορετικό και καλύτερο για όλους μας, - Noise θέματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, - How’s your Heart μια ωδή στην ανθρώπινη ενσυναίσθηση,- Ghost River μια μονομαχία της Μητέρας Γαίας και του διαβόλου,- ο δίσκος Human : II, σχετικά με την ανθρώπινη φύση και πώς είναι ως είδος, κλπ.

 

..παρόλα αυτά, συμβαίνει και σε ταλαντούχους ..το 2000 .. κόπηκαν στα προκριματικά ! της χώρας τους για την επιλογή στην Eurovision !!.

 

Nightwish : Tuomas Holopainen - Floor Jansen - Emppu Vuorinen κιθάρες - Troy Donockley φολκ οργανα - Kai Hahto ντραμς (αντί Jukka Navalaienen) - Jukka Koskinen μπάσο (αποχώρησε ο Marko Hietala, 2001-2021).

 

Nemo (album ''Once'' 2004 Vocals Tarja Turunen)

Video Url

 

 

Élan (Vocals, Floor Jansen) (taken from the 2015 album, ''Endless Forms Most Beautiful''. Τίτλος αλμπουμ προερχόμενος από γραπτά του Δαρβίνου).

Video Url

 

 

Storytime (Vocals Anette Olzon – 2007-2011- χρυσό ) (album IMAGINAERUM)

Video Url

 

 

 

The Phantom Of The Opera (Tarja Turunen vocals) (από το ομώνυμο μιούζικαλ του συνθέτη Andrew Lloyd Webber).

Video Url

 

 

Music (taken from Human. :||: Nature., 2020 with Floor Jansen).

Video Url

 

Noise ( Human. :||: Nature. 2020)
από το επίσημο προφίλ στο youtube, NightWish:

''Noise is a reminder… This video is not a criticism about technology or cell phones..
..Me, all the band members, we love technology. We wouldn't ever have done this record
without technology. We love our cell phones, the Internet and all that, but it's a criticism for
the addiction that these things cause in human beings. ..
..It's such a shame that we have all these wonderful tools that we can for the good...
..It's just a matter of what you put out there. And that's what the video is all about.'' –
 

Video Url

 

 

Amaranth (2007 album ''Dark Passion Play''- Anette Olzon).

Video Url

 

 

Ghost love Score *
- (10min..not official mix - Tarja & Floor).

Video Url