Απλησιάστες οι τιμές των εισιτηρίων. Πόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Wikimedia Commons / Craig O' Neal

Όποιος έχει πάει πρόσφατα σε rock ή metal συναυλία γνωρίζει ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι εκτός ελέγχου. Θυμάστε πόσο φτηνά μπορούσατε να δείτε μια συναυλία παλιότερα; Είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε δίπλα-δίπλα πόσο πιο ακριβά έχουν γίνει τα εισιτήρια συναυλιών τώρα από ό,τι ήταν τότε.

Ακόμη και πριν την αύξηση του πληθωρισμού και την γιγάντωση των τιμών μετά την πανδημία, το κόστος των εισιτηρίων είχε αυξηθεί απότομα. Το Bloomberg ανέφερε το 2019 ότι «οι τιμές των εισιτηρίων για συναυλίες τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια». Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έως το 2019, η μέση τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε από περίπου 26 δολάρια σε σχεδόν 92 δολάρια. «Μαζί με τα επαγγελματικά σπορ και τις παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ, οι τιμές των συναυλιών ξεπέρασαν κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι επειδή οι πωλήσεις άλμπουμ δεν αποδίδουν τόσα χρήματα όπως τα προηγούμενα χρόνια, οι μουσικοί αύξησαν την τιμή των εισιτηρίων για τις ζωντανές εμφανίσεις τους για να ανακτήσουν αυτό το χαμένο εισόδημα.

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το μονοπώλιο του Ticketmaster και του Live Nation (οι σημαντικότεροι πωλητές εισιτηρίων και διοργανωτές συναυλιών των ΗΠΑ) κατηγορούνται για αυξημένες τιμές λόγω της λαχτάρας για ζωντανές εμπειρίες μετά την πανδημία. Πολλές κρυφές χρεώσεις και διάφορα έξοδα παραστάσεως, τα οποία ήταν το μεγάλο ζόρι των θεατών για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έχουν αντικατασταθεί από το δυναμικό μοντέλο τιμολόγησης που χρησιμοποίησε πρόσφατα η Ticketmaster για συναυλίες υψηλής ζήτησης.

«Δυναμική τιμολόγηση» σημαίνει ότι η ονομαστική αξία ενός εισιτηρίου μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης. Αυτό μπορεί να μετατρέψει την τιμή ενός εισιτηρίου των 400 δολαρίων για μια συναυλία του Bruce Springsteen σε μια ξεδιάντροπη αύξηση της τάξης των 5.000 δολαρίων. 

Μετά το φιάσκο του Ticketmaster και την κατάρρευση του ηλεκτρονικού τους e-shop πριν την περιοδεία της Taylor Swift για το 2023, η εταιρία ερευνάται  από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης για μονοπωλιακές πρακτικές. 

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά μεγάλα συγκροτήματα τόσο του χθες όσο και του σήμερα και δείτε πόσο έχουν αλλάξει οι  τιμές των εισιτηρίων.

Το 1999, θα μπορούσατε να πάρετε ένα φθηνό εισιτήριο στις πίσω θέσεις  για μια παράσταση των Red Hot Chili Peppers για 28,50 δολάρια. Αυτό το εισιτήριο ήταν για μια παράσταση στο Arco Arena του Σακραμέντο. Φέτος, η Seat Geek ζητούσε για την περιοδεία "Unlimited Love" του 2022, 89 δολάρια για τα φθηνά εισιτήρια όταν η μέση τιμή ήταν 178 δολάρια. Τα premium καθίσματα έφθαναν στα 826 δολάρια.

Τα πιο φθηνά εισιτήρια για την περιοδεία Black Album των Metallica κόστιζαν 22,50 δολάρια. Αυτό το εισιτήριο ήταν για το Rosemont Arena της περιοχής του Σικάγο το 1991. Τα σημερινά εισιτήρια των Metallica είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τα εισιτήρια ονομαστικής αξίας 2 ημερών (η μόνη ονομαστική αξία στην οποία πωλούνται) για την επερχόμενη M72 περιοδεία τους στο Met Life Stadium της Νέας Υόρκης κοστίζουν 155 δολάρια. Αυτά είναι τα εισιτήρια για τέρμα πίσω στον εξώστη. Κόψτε το στη μέση και η τιμή για μια μέρα είναι 77,50 δολάρια.

Αντιθέτως, οι θέσεις γύρω από την κεντρική σκηνή έχουν δυναμική τιμολόγηση, για εισιτήρια μιας ημέρας, να αξίζουν τα 743 δολάρια το ένα. Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να ξοδευτείτε για μια συναυλία των Metallica το 2023, μπορείτε να πάρετε το πακέτο των 7.272 δολαρίων που σας προσφέρει μια « Ιδιωτική Εμπειρία Lux Aeterna για εσάς και επτά ακόμη φίλους σας».

Οι Pearl Jam συγκλόνισαν το Golden Gate Park του Σαν Φρανσίσκο με τους Bad Religion με ένα εισιτήριο των 21,50 δολαρίων το 1995. Τα τέλη εξυπηρέτησης ήταν 2 δολάρια. Πέντε χρόνια αργότερα, τα ίδια τέλη για ένα εισιτήριο αρένας των  Pearl Jam στο Σαν Ντιέγκο ήταν 7 δολάρια. Οι Pearl Jam, οι οποίοι με τα χρόνια γίνονται όλο και πιο πολέμιοι έναντια στις πρακτικές του Ticketmaster, δεν κατάφεραν ακόμη να χαμηλώσουν τις τιμές για το 2022. Σύμφωνα με το Seat Geek, η πιο πρόσφατη περιοδεία τους είχε τιμές εισιτηρίων να ξεκινούν από τα 120 δολάρια, με τον μέσο όρο να είναι 157 δολάρια.

Οι Guns N' Roses είχαν ένα από τα πιο φθηνά εισιτήρια  το 1987 στην περιοδεία Appetite For Destruction. Ένα εισιτήριο γενικής εισόδου στο Perkins Palace στην Πασαντένα της Καλιφόρνια ήταν μόνο 14,50 δολάρια. 35 χρόνια αργότερα το 2022, τα εισιτήρια GN'R ξεκινούσανε από τα 67 δολάρια και είχαν μέσο όρο τα 214 δολάρια.

Το 1987, θα μπορούσατε να είχατε πάρει ένα εισιτήριο για να δείτε τους Aerosmith και τους Dokken στην εξευτελιστική τιμή των 17,50 δολαρίων. Σήμερα, στο Λας Βέγκας, ένα εισιτήριο μπαλκονιού ξεκινάει από τα 125 δολάρια. Η τιμή των άνω καθισμάτων κυμαίνεται στα 261 δολάρια και τα καθίσματα στο χαμηλότερο επίπεδο ξεκινούν από τα 352 δολάρια.

Ένας μουσικός που πάντα προσπαθούσε να κρατάει τις τιμές των εισιτηρίων λογικές για τους θαυμαστές του της εργατικής τάξης, ένα εισιτήριο στο επάνω μπαλκόνι για την περιοδεία Born In The USA του Bruce Springsteen το 1984 κόστιζε 17,50 δολάρια. Παραδεχόμενος ανοιχτά ότι «κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι, συνομήλικοι μου», ο Bruce χρησιμοποίησε το δυναμικό μοντέλο τιμολόγησης της Ticketmaster το 2022. Οι τιμές των καθισμάτων μπροστά από την σκηνή αυξήθηκαν από 400 σε 5.000 δολάρια.