Η Celine Dion αποκαλύπτει σπάνια νευρολογική διαταραχή, ορκίζεται να επιστρέψει στη σκηνή το 2024

Wikimedia Commons / Anirudh Koul

«Το μόνο που ξέρω είναι να τραγουδάω»

Οι εμφανίσεις της για την άνοιξη του 2023 θα μεταφερθούν στο 2024, ενώ οκτώ θερινές συναυλίες του 2023 έχουν ακυρωθεί.

Η Celine Dion μίλησε στους θαυμαστές της για έναν σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και θα έχει ως αποτέλεσμα όλες τις ημερομηνίες της για το 2023 να μετατεθούν αργότερα στο 2024 ή να ακυρωθούν εντελώς. Σε ένα συγκινητικό βίντεο που δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης, η 54χρονη τραγουδίστρια περιέγραψε τη μάχη της με μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται «Σύνδρομο Stiff-Person», η οποία, όπως είπε, της προκαλεί ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς.

«Όπως γνωρίζετε, ήμουν πάντα ένα ανοιχτό βιβλίο. Και δεν ήμουν έτοιμη να πω τίποτα πριν», είπε η Dion, στα πρόθυρα δακρύων στο σύντομο βίντεο. «Αλλά είμαι έτοιμη τώρα… Αντιμετώπιζα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και μου ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσω αυτές τις προκλήσεις και να μιλήσω για όλα όσα έχω περάσει».

Παλεύοντας για να διατηρήσει την ψυχραιμία της, η Celine Dion είπε ότι πρόσφατα διαγνώστηκε με την «πολύ σπάνια» διαταραχή που επηρεάζει έναν σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ενώ οι συνεργάτες της εξακολουθούν να μαθαίνουν για την νόσο, είπε ότι γνωρίζουν τώρα ότι το SPS της προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχε. «Δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μου. Μερικές φορές μου προκαλούν δυσκολίες όταν περπατάω και δεν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ τις φωνητικές μου χορδές για να τραγουδήσω όπως έχω συνηθίσει», είπε η Dion. «Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ένας αγώνας. Το μόνο που ξέρω είναι να τραγουδάω, αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή».

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα μπορέσει να ξαναρχίσει την περιοδεία της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο όπως είχε προγραμματιστεί. Στην πραγματικότητα, είπε, όλα τα ραντεβού της για την άνοιξη του 2023 θα μεταφερθούν στο 2024 και 8 από τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις του 2023 έχουν ακυρωθεί. Οι προγραμματισμένες εκπομπές από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 11 Απριλίου 2023 θα μεταφερθούν πλέον από τις 6 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου 2024 και οι καλοκαιρινές της εμφανίσεις του 2023 που είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου έχουν ακυρωθεί. Μια σειρά παραστάσεων προγραμματισμένη από 26 Αυγούστου έως 4 Οκτωβρίου 2023 παραμένουν στο πρόγραμμά της για την ώρα.

 «Έχω μια μεγάλη ομάδα γιατρών που με βοηθούν ώστε να γίνω καλύτερα», είπε η Celine Dion, προσθέτοντας ότι τα «πολύτιμα παιδιά» της στέκονται δίπλα της και της δίνουν ελπίδα. «Δουλεύω σκληρά με τον αθλητικό θεραπευτή μου καθημερινά για να ανακτήσω τη δύναμή μου και την ικανότητά μου να αποδίδω ξανά. Αλλά, πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν ένας αγώνας».

Συγκεντρώνοντας την ψυχραιμία της, η Dion είπε στους θαυμαστές της ότι της λείπουν τρομερά και ότι της λείπει να παίζει για αυτούς. «Πάντα δίνω το 100% όταν κάνω τα σόου μου», είπε. «Αλλά η κατάστασή μου δεν μου επιτρέπει να σας το δώσω αυτή τη στιγμή». Η Dion είπε ότι ελπίζει ότι βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και ξοδεύει όλο τον χρόνο της εστιάζοντας στο να γίνει καλύτερη. «Ελπίζω πραγματικά να σας ξαναδώ σύντομα», είπε με συγκίνηση στο τέλος της δήλωσης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών, το SPS είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που έχει χαρακτηριστικά αυτοάνοσης νόσου. Χαρακτηρίζεται από «κυμαινόμενη μυϊκή ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και από αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως ο θόρυβος ή το άγγιγμα, που μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς.

Τα άτομα με SPS μπορεί να είναι αδύναμα για να περπατήσουν ή να κινηθούν και μπορεί να «φοβούνται να φύγουν από το σπίτι επειδή οι θόρυβοι του δρόμου, όπως ο ήχος μιας κόρνας, μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς και πτώσεις». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η διαταραχή επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα τι την προκαλεί.