Το σπάνιο τεύχος του Rolling Stone με τον John Lennon και την Yoko Ono σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό

Copyright Instagram @rollingstone / Annie Leibowitz

Η εικόνα ενός γυμνού John Lennon κουλουριασμένου μαζί με την Yoko Ono, λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, είναι ίσως το πιο γνωστό εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone. Μπορείτε να υποβάλετε την προσφορά σας για ένα σπάνιο πρωτότυπο αντίγραφο, με τα έσοδα της δημοπρασίας να πηγαίνουν στην προσπάθεια πρόληψης της βίας από όπλα.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί από τον Mark David Chapman κοντά στην είσοδο της πολυκατοικίας του στη Νέα Υόρκη, ο John Lennon συναντήθηκε με τη διάσημη φωτογράφο Annie Leibowitz στο σπίτι του για να τραβήξει φωτογραφίες για το επόμενο εξώφυλλο του Rolling Stone. «Η συνάντηση έγινε σε ένα φωτεινό, ηλιόλουστο δωμάτιο με θέα το πάρκο», θυμάται η Yoko Ono το 2004. «Αισθανόμασταν άνετα επειδή ήταν η Annie, την οποία σεβόμασταν και εμπιστευόμασταν, οπότε ο John φαινόταν να μην είχε κανένα πρόβλημα να βγάλει τα ρούχα του».

Η εικόνα ενός γυμνού και ευάλωτου John Lennon κουλουριασμένο δίπλα σε μια ντυμένη Yoko Ono στο κρεβάτι εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της 22ας Ιανουαρίου 1981 χωρίς καθόλου κείμενο. Τα περίπτερα είχαν ήδη πλημυρίσει από αφιερώματα στον Lennon σε αυτό το σημείο, αλλά αυτή η εικόνα ξεχώρισε και έγινε αμέσως εμβληματική. Το 2005, ανακηρύχθηκε το καλύτερο εξώφυλλο περιοδικού των προηγούμενων 40 ετών από την αμερικανική εταιρεία συντακτών περιοδικών.

Το τεύχος έχει γίνει ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σήμερα σε οποιαδήποτε κατάσταση, αλλά εντελώς απροσδόκητα μια στοίβα από αντίγραφα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Penske Media Archive. Τώρα, το Rolling Stone, δημοπρατεί ένα από αυτά τα αντίγραφα, με την υπογραφή του ιδρυτή του περιοδικού, Jann Wenner, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν σε προσπάθειες πρόληψης της ένοπλης βίας. 

Σφραγισμένο και προστατευμένο σε κλειστό περιβάλλον, το τεύχος έχει υποστεί ελάχιστη φθορά, μαζί με μια ελαφρώς λυγισμένη κάτω δεξιά γωνία από το αρχικό πακετάρισμα το 1981. Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες με τις προσφορές να ξεκινούν από 1.000 δολάρια. 

Η σχέση του Lennon με το Rolling Stone πηγαίνει πίσω στο εναρκτήριο τεύχος το 1967, όταν μια εικόνα των Beatles από τα γυρίσματα της ταινίας How I Won The War δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο. Ένα χρόνο αργότερα, ο John Lennon έδωσε στο περιοδικό μια γυμνή φωτογραφία του με την Yoko Ono, δημιουργώντας μια διαμάχη που βοήθησε να καθιερωθεί το Rolling Stone ως το πρώτο ροκ περιοδικό της εποχής του.

Το 1970, ο Lennon έδωσε στο Rolling Stone μια επική συνέντευξη, όπου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των Beatles και μίλησε  για πρώτη φορά από την πλευρά του για τη διάλυση του συγκροτήματος. «Αφού πέθανε ο Brian Epstein (μάνατζερ του γκρουπ), καταρρεύσαμε», είχε δηλώσει ο Lennon. «Ο Paul ανέλαβε τα ηνία και υποτίθεται ότι μας οδηγούσε. Πώς μας οδηγούσε όμως όταν κάναμε κύκλους; Χωρίσαμε τότε. Αυτή ήταν η διάλυσή μας».

«Ο John, ξεκάθαρα από οποιονδήποτε άλλον εκείνη την εποχή, συμβόλιζε το rock & roll», είπε ο ιδρυτής του Rolling Stone, Jann Wenner το 2017. «Ήταν ο φυσικός κληρονόμος του Elvis. Όλα όσα έκαναν, αυτός και η Yoko, για να υποστηρίξουν το Rolling Stone πρόσθεσαν λίγη από τη λάμψη τους. Μας έδωσε αξιοπιστία».

Όταν ο Lennon επέστρεψε μετά από μια μακρά παύση το 1980 για να κυκλοφορήσει το Double Fantasy, έδωσε μια εις βάθος συνέντευξη στον Jonatahn Cott. Για την διάσημη εικόνα του εξωφύλλου, η Leibowitz σκέφτηκε τις γυμνές φωτογραφίες τους από το 1968. Τους ζήτησε να γδυθούν ξανά και να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον. «Ο John έβγαλε τα ρούχα του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά η Yoko ήταν πολύ απρόθυμη», θυμάται η Leibowitz. «Είπε ότι θα βγάλει το πουκάμισό της, αλλά όχι το παντελόνι . Ήμουν κάπως απογοητευμένη οπότε της είπα: Απλά άφησέ τα όλα. Τραβήξα μια polaroid με τους δύο μαζί στο κρεβάτι και αμέσως οι τρεις μας καταλάβαμε πόσο σημαντική ήταν η φωτογραφία».

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Wenner ενώ παρακολουθούσε το Monday Night Football, άκουσε τον Howard Cosell να ανακοινώνει live ότι ο Lennon είχε δολοφονηθεί. «Στάθηκα εκεί προσπαθώντας να κατανοήσω τι ακριβώς είχε συμβεί. Ένας τέτοιος άνθρωπος, μια αναντικατάστατη ιδιοφυΐα της εποχής μας, στην οποία όφειλα ένα βαθύ προσωπικό χρέος, είχε δολοφονηθεί», έγραψε ο Wenner στα απομνημονεύματά του Like a Rolling Stone. «Το μυαλό μου γέμισε θλίψη για τη Yoko και τον γιο της Sean. Και έμεινα εκεί για ώρες».

Τις επόμενες εβδομάδες, η συντακτική ομάδα του Rolling Stone εργάστηκε όλο το εικοσιτετράωρο για να δημιουργήσει ένα τεύχος αφιέρωμα σε ολόκληρη τη ζωή του Lennon. Το κεντρικό στοιχείο ήταν η συνέντευξη του Jonathan Cott με τον Lennon και οι φωτογραφίες της Leibowitz. Η φωτογραφική ομάδα παρουσίασε στον Wenner μια κοντινή εικόνα του κεφαλιού του Lennon για το εξώφυλλο, αλλά εκείνος είδε πόσο σημαντική ήταν η εικόνα του ζευγαριού στο κρεβάτι και επέμενε να την χρησιμοποιήσουν.

«Ήταν αφάνταστα δυνατή, κάτι σαν προμήνυμα θανάτου και αναγέννησης», έγραψε ο Wenner. «Έλεγε από μόνη της όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν και αποφάσισα ότι δεν θα υπήρχε τίτλος ή λέξεις. Δεν μου άρεσε ούτε η ιδέα μιας διαφήμισης στο οπισθόφυλλο και την άλλαξα, αντικαθιστώντας την με τους στίχους του Imagine. Λίγο πριν πάμε στο τυπογραφείο, έγραψα ένα μικρό σημείωμα στον John, υποσχόμενος να προσέχω τη Υοκο και τον γιο τους Sean. Το μήνυμα ήταν κρυμμένο στο δέσιμο του περιοδικόυ. Αυτό ήταν το μυστικό μου, αν και η Yoko κατά κάποιο τρόπο το κατάλαβε 20 χρόνια αργότερα».

Πληροφορίες από το Rolling Stone