Οι fans της Taylor Swift μήνυσαν το Ticketmaster για την προπώληση του The Eras Tour

Copyright Facebook @Taylor Swift

Καταγγελία για απάτη, στήσιμο τιμών και παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών συμφωνιών.

Το The Eras Tour της Taylor Swift γκρέμισε τον ιστότοπο πώλησης εισιτηρίων Ticketmaster, όταν ξεκίνησαν οι προπωλήσεις για την περιοδεία της διάσημης αμερικανίδας τραγουδίστριας, σε τέτοιο βαθμό που τελικά δεν έγινε καμία πώληση.  Τώρα, οι εξαπατημένοι Swifties μηνύουν την πλατφόρμα για την υποτιθέμενη κακοδιαχείριση της πώλησης.

Όπως αναφέρει το μουσικό περιοδικό TMZ, μια ομάδα θαυμαστών της Swift ξεκίνησε τη μήνυση στο Λος Άντζελες, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία του Ticketmaster, Live Nation. Καταγγέλλοντας απάτη, στήσιμο τιμών και παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η μήνυση κατηγορεί την Ticketmaster ότι στην καλύτερη περίπτωση, ήταν κακώς προετοιμασμένη για τις απαιτήσεις της περιοδείας The Eras Tour και στη χειρότερη σκόπιμη εξαπάτηση. Για παράδειγμα, εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν ότι είχαν προγραμματίσει μόνο 1,5 εκατομμύριο θαυμαστές να αγοράσουν εισιτήρια κατά τη διάρκεια της προπώλησης της 15ης Νοεμβρίου, με μια λίστα αναμονής σχεδιασμένη για επιπλέον δύο εκατομμύρια υποψήφιους αγοραστές. Αντίθετα, 14 εκατομμύρια άνθρωποι προσπάθησαν να κλείσουν θέσεις.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η Ticketmaster έπρεπε να στείλει τους κωδικούς προπώλησης "Επαληθευμένος θαυμαστής" στις 14 Νοεμβρίου, την ημέρα πριν από την έναρξη της προπώλησης. Ωστόσο, οι θαυμαστές ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν ποτέ τους εν λόγω κωδικούς, ανοίγοντας τις πόρτες για bots και άλλους κακόβουλους scalpers, ώστε  να αγοράσουν και να μεταπωλήσουν τα εισιτήρια σε τιμές μαύρης αγοράς. Η πιο ύπουλη πλευρά της αγωγής υπονοεί ότι η Ticketmaster σκόπευε επίτηδες να επιτρέψει στους  scalpers να προβούν ακριβώς σε τέτοιες παράνομες αγοραπωλησίες  εισιτηρίων, δίνοντας την ευκαιρία  στην εταιρεία να εισπράττει επιπλέον χρήματα κάθε φορά που τα εισιτήρια άλλαζαν χέρια.

Οι ενάγοντες ελπίζουν να κερδίσουν πίσω τα «παράνομα κέρδη» που συγκέντρωσε η Ticketmaster μέσω της προπώλησης, λέει το TMZ. Επιπλέον, επιδιώκουν να επιβάλουν στην εταιρεία πρόστιμο 2.500 $ για κάθε παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Taylor Swift από την πλευρά της εξέδωσε μια δική της δήλωση μετά την προπώληση. «Είναι πραγματικά εκπληκτικό που 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν εισιτήρια, αλλά με εκνευρίζει που πολλοί από αυτούς νιώθουν ότι πέρασαν από τόσα εμπόδια για να τα αποκτήσουν», είπε.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη διεξαγωγή ακροάσεων σχετικά με την έλλειψη ανταγωνισμού στις βιομηχανίες συναυλιών και έκδοσης εισιτηρίων. Το Ticketmaster και το Live Nation συγχωνεύτηκαν το 2010 και από κοινού εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς. Η εταιρεία φέρεται να αντιμετώπιζε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ακόμη και πριν από την προπώληση της περιοδείας της Swift και από τότε ο Γενικός Εισαγγελέας του Tennessee’s  έχει επίσης ανακοινώσει έρευνα κατά των μονοπωλίων.