Θύμα hacking έπεσε ο Ed Sheeran και ο Lil Uzi Vert με τον δράστη να καταδικάζεται σε 18 μήνες φυλάκισης

Wikimedia Commons / Eva Rinaldi

Ο Adrian Kwiatkowski, 23 ετών, από το Ipswich της νότιας Αγγλίας, παραβίασε τους λογαριασμούς του Ed Sheeran και του Lil Uzi Vert και πούλησε τα τραγούδια τους στο dark web με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα.

Ο hacker που έκλεψε ακυκλοφόρητα τραγούδια από τους δύο καλλιτέχνες καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αστυνομία του Λονδίνου, που ερεύνησε την υπόθεση είπε ότι ο Kwiatkowski αποκόμισε 131.000 λίρες (147.000 $) για τις συναλλαγές.

«Ο Kwiatkowski αδιαφόρησε πλήρως για τη δημιουργικότητα και τη σκληρή δουλειά των μουσικών και την επακόλουθη απώλεια κερδών», είπε η Joanne Jakymec εκπρόσωπος της εισαγγελικής υπηρεσίας του Λονδίνου. «Έκλεψε  τη μουσική τους για να βγάλει χρήματα για τον εαυτό του».

Τον Αύγουστο, ο Kwiatkowski ομολόγησε την ενοχή του για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 14 παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων και τριών κατηγοριών για κατάχρηση υπολογιστή. Καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το δικαστήριο του Ipswich.

Η αστυνομία του Λονδίνου συνεργάστηκε με τις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διερευνήσει την υπόθεση αφού κάποιες μουσικές εταιρείες ανέφεραν ότι ένα άτομο, γνωστό στο διαδίκτυο ως Spirdark, είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών τους που βασίζονται στο cloud και πουλούσε το περιεχόμενό τους.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ξεκίνησε έρευνα το 2019 και συνέδεσε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιήθηκε για τον λογαριασμό κρυπτονομίσματος του Spirdark με τον Kwiatkowski. Στη συνέχεια αναγνώρισε τη διεύθυνση IP της συσκευής που χρησιμοποιήθηκε για να παραβιάσει έναν από τους λογαριασμούς ως τη διεύθυνση του σπιτιού του.
Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο Kwiatkowski συνελήφθη από τη μονάδα εγκλήματος πνευματικής ιδιοκτησίας της αστυνομίας του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζει σύνορα και αυτό το άτομο εκτέλεσε ένα περίπλοκο σχέδιο για να κλέψει ακυκλοφόρητη μουσική για να κερδίσει χρήματα», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Alvin L Bragg Jr.