Ο Bod Dylan δεν υπέγραψε τα αντίγραφα του νέου του βιβλίου, παραδέχεται ο εκδότης

Wikimedia Commons / Xavier Badosa

Ο εκδοτικός οίκος Simon and Schuster αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επιστροφές χρημάτων αξίας 600 δολαρίων, αφού παραδέχτηκαν ότι το καινούργιο βιβλίο του Bod Dylan The Philosophy of Modern Song παρουσίαζε την υπογραφή του Dylan ως αντίγραφο και όχι υπογεγραμμένο από το χέρι του.

Ο εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε τα νέα στο Instagram γράφοντας: «Σε όσους αγόρασαν την περιορισμένη έκδοση του βιβλίου The Philosophy of Modern Song, θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Όπως αποδεικνύεται, τα βιβλία περιορισμένης έκδοσης περιέχουν την αρχική υπογραφή του Bod Dylan, αλλά σε μια μορφή αντιγράφου. Αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα άμεσα παρέχοντας σε κάθε αγοραστή άμεση επιστροφή χρημάτων».

Οι επιστροφές χρημάτων προκάλεσαν μια αναταραχή σε ιστοσελίδες του διαδικτύου αφιερωμένες τόσο στον Dylan όσο και στη συλλογή αυτόγραφων, καθώς οι αναγνώστες άρχισαν να συγκρίνουν τις υπογραφές του διάσημου τραγουδιστή. Ενώ υπήρχαν κάποιες παραλλαγές στις υπογραφές, όπως σημειώνει το περιοδικό Variety, φάνηκε ότι τα βιβλία δεν υπογράφτηκαν στο χέρι, αλλά από ένα αυτόματο μηχάνημα που μπορεί να αναδημιουργήσει με ακρίβεια την υπογραφή οποιουδήποτε.

Η απογοήτευση του αναγνώστη και του συλλέκτη είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι ο εκδοτικός οίκος Simon and Schuster είχε διαφημίσει την περιορισμένη έκδοση του The Philosophy of Modern Song ως αυθεντικά υπογεγραμμένη από τον Dylan, αλλά αυτά τα αντίγραφα συνοδεύονταν επίσης και από ένα σημείωμα από τον CEO της εταιρίας, Jonathan Karp που εγγυάται την αυθεντικότητά τους. «Κρατάτε στα χέρια σας κάτι πολύ ιδιαίτερο, ένα από τα μόλις 900 αντίτυπα που είναι διαθέσιμα στις Η.Π.Α. The Philosophy of Modern Song με την υπογραφή του Bod Dylan», έγραψε ο Karp, προσθέτοντας στο τέλος, «Αυτή η επιστολή είναι επιβεβαίωση ότι το αντίγραφο του βιβλίου που κρατάς στο χέρι σου έχει υπογραφεί από τον Bod Dylan».

Ο Dylan, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει ακόμη το περιστατικό, άρχισε να εργάζεται πάνω στο βιβλίο το 2010, το οποίο προσφέρει την δική του οπτική για τη φύση της λαϊκής μουσικής. Το βιβλίο περιέχει πάνω από εξήντα δοκίμια που επικεντρώνονται σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, από τον Stephen Foster και τον Elvis Costello έως τον Hank Williams και τη Nina Simone. Αναλύει αυτό που αποκαλεί "η παγίδα των εύκολων ρίμων", αναλύει πώς η προσθήκη μιας συλλαβής μπορεί να μειώσει ένα τραγούδι και εξηγεί ακόμη  πώς το bluegrass σχετίζεται με το heavy metal. 

Αυτά τα δοκίμια είναι γραμμένα με την ξεχωριστή πρόζα του Dylan. Είναι ταυτόχρονα μυστηριώδες και οδυνηρά αλλά συχνά γίνονται αστεία. Και ενώ φαινομενικά αφορούν τη μουσική, είναι πραγματικοί διαλογισμοί και προβληματισμοί πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Σε όλο το βιβλίο υπάρχουν επίσης σχεδόν 150 προσεκτικά επιμελημένες φωτογραφίες.

Video Url