Δισκοθήκη: Οι Dire Straits μας μαγνητίζουν με την μουσική τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Dire Straits ήταν ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1977 από τους Mark Knopfler (κωδικά και κιθάρα), David Knopfler (ρυθμική κιθάρα και φωνητικά), John Illsley (μπάσο και δεύτερα φωνητικά) και Pick Withers (ντραμς και κρουστά). . Δραστηριοποιήθηκαν από το 1977 έως το 1988 και ξανά από το 1990 έως το 1995.

Video Url

 

Το πρώτο τους σινγκλ, "Sultans of Swing", από το ομότιτλο ντεμπούτο τους άλμπουμ του 1978, έφτασε στην πρώτη δεκάδα στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ακολούθησαν επιτυχημένα σινγκλ όπως τα "Romeo and Juliet" (1981), "Private Investigations" (1982), "Twisting by the Pool" (1983), "Money for Nothing" (1985) και "Walk of Life" ( 1985). Το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ τους, Brothers in Arms (1985), έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν το πρώτο άλμπουμ που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε compact δίσκο και είναι το όγδοο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το Guinness Book of British Hit Albums, οι Dire Straits έχουν περάσει πάνω από 1.100 εβδομάδες στο βρετανικό τσαρτ άλμπουμ, το πέμπτο περισσότερο όλων των εποχών.

Ο ήχος των Dire Straits αντλεί από διάφορες επιρροές, όπως country, folk, blues rock του J. J. Cale και jazz. Ο απογυμνωμένος ήχος τους έρχεται σε αντίθεση με την πανκ ροκ και έδειξε μια ριζική ροκ επιρροή που προέκυψε από το ροκ παμπ. Υπήρξαν αρκετές αλλαγές στο προσωπικό, με τους Mark Knopfler και Illsley να είναι τα μόνα μέλη που κράτησαν από την αρχή της ύπαρξης του συγκροτήματος μέχρι το τέλος. Μετά τον πρώτο τους χωρισμό το 1988, ο Knopfler είπε στο Rolling Stone: "Πολλά δημοσιεύματα του Τύπου έλεγαν ότι ήμασταν το μεγαλύτερο συγκρότημα στον κόσμο. Τότε δεν υπάρχει έμφαση στη μουσική, υπάρχει έμφαση στη δημοτικότητα.

Χρειαζόμουν ξεκούραση." Διαλύθηκαν οριστικά το 1995, μετά από το οποίο ο Knopfler ξεκίνησε μια σόλο καριέρα πλήρους απασχόλησης. Έκτοτε έχει αρνηθεί πολλές προσφορές επανένωσης.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url