5 απλά βήματα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό

5 απλά βήματα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων, που πραγματοποιούνται στα κύτταρα και εμπλέκονται στην παραγωγή και απελευθέρωση της ενέργειας.

Η εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ενώ όταν οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται, το άτομο χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, προκειμένου να γίνει καύση του λίπους.

1. Η καφεΐνη βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ενισχύει την εντερική λειτουργία, διευκολύνει τις κενώσεις.Η κατανάλωση καφέ πριν την άσκηση μάλιστα, συμβάλλει στην ταχύτερη καύση του λίπους.

2. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, καθώς η αύξηση της μυϊκής μάζας που συνεπάγεται αυτού του είδους η άσκηση βοηθά στην γρήγορη καύση του λίπους. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσοι ακολουθούν αυτού του είδους την άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα από 11 λεπτά κάθε φορά, βοηθούν τον μεταβολισμό τους να έχει καλύτερη απόδοση στην καύση του λίπους.

3. Το «κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει την λειτουργία του μεταβολισμού και να επηρεάσει την έκκριση της λεπτίνης, Η λεπτίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου και η ανεπάρκειά της αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

4. Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από οκτώ ώρες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και να επιβραδύνει την λειτουργία του μεταβολισμού. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο διακοπτόμενος ύπνος, μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.

5. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, τα οποία με την σειρά τους, βελτιώνουν την πέψη, διευκολύνουν τις κενώσεις και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr