Σκόρδο: Ασπίδα κατά Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον - από ποιες άλλες ασθένειες προστατεύει

Σκόρδο: Ασπίδα κατά Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον - από ποιες άλλες ασθένειες προστατεύει

Ακόμη και αν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του, υπάρχουν πραγματικά σοβαροί λόγοι για να τρώτε σκόρδο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων των ασθενειών που προκαλούν προβλήματα μνήμης, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2019 σε συνέδριο πειραματικής βιολογίας έδειξε ότι ένα παράγωγο της αλλισίνης, της οργανοθειικής ένωσης που απαντάται στο σκόρδο, και συγκεκριμένα η οργανοφωσφορική ένωση allyl sulfide, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και του εντέρου. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά και στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Αν και τα ευρήματα προέκυψαν από πειράματα σε ποντίκια που τους δόθηκαν από στόματος συμπληρώματα με την ένωση allyl sulfide, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη είναι ανάλογα και για τους ανθρώπους.

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, δείτε που αλλού βοηθά η τακτική κατανάλωση σκόρδου.

1. Ενάντια στο κρυολόγημα: Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου, μειώνει τον αριθμό κρυολογημάτων κατά 63%. Μειώνει επίσης τη μέση διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 70% με αποτέλεσμα να διαρκούν αντί για πέντε ημέρες, μόλις 1,5.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπληρώματα σκόρδου, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε διάστημα 6 μηνών. Η υπέρταση αποτελεί ως γνωστό βασικό παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού και εμφράγματος.

3. Προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ: Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει την οξειδωτική βλάβη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

4. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου: Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη μπορούν μέσω της λήψης συμπληρωμάτων σκόρδου να μειώσουν την ολική αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 10-15%.

5. Βελτιώνει την υγεία των οστών: Έρευνες έδειξαν ότι το σκόρδο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια στις γυναίκες, μέσω της αύξησης των οιστρογόνων. Μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι οποίες λάμβαναν καθημερινά εκχύλισμα ξηρού σκόρδου, είχαν χαμηλό δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων, γεγονός που σχετίζεται με καλή οστική υγεία.

6. Συμβάλλει στη μακροζωία: Το σκόρδο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Οι ευεργετικές επιδράσεις στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καταπολέμηση των λοιμώξεων, συμβάλλουν στην προστασία των ηλικιωμένων από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Πηγή: Medical Daily