Δισκοθήκη: Cyndi Lauper από τις γυναίκες που ξεχώρισαν

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Cynthia Ann Stephanie Lauper (γεννημένη 22 Ιουνίου 1953) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και ακτιβίστρια. Η καριέρα της διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια.Το άλμπουμ της She's So Unusual (1983) ήταν το πρώτο ντεμπούτο άλμπουμ γυναίκας καλλιτέχνη που πέτυχε 4 τοπ 5 στο Billboard Hot 100—"Girls Just Want to Have Fun", "Time After Time", "She Bop", και "All Through the Night"—και χάρισε στη Lauper το βραβείο Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη στα 27α Ετήσια Βραβεία Grammy το 1985. Η επιτυχία της συνεχίστηκε με το soundtrack για την ταινία The Goonies (1985) και τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά True Colors (1986). Αυτό το άλμπουμ περιελάμβανε το νούμερο ένα σινγκλ "True Colors" και το "Change of Heart", το οποίο έφτασε στο νούμερο τρία. Το 1989 είχε επιτυχία με το "I Drove All Night".

Από το 1983, η Lauper έχει κυκλοφορήσει έντεκα στούντιο άλμπουμ και συμμετείχε σε πολλά άλλα άλμπουμ. Το 2010, το Memphis Blues έγινε το πιο επιτυχημένο μπλουζ άλμπουμ του Billboard της χρονιάς, παραμένοντας στο νούμερο ένα στο τσαρτ Billboard Blues Albums για 13 συνεχόμενες εβδομάδες. Το 2013, κέρδισε το βραβείο Tony για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική για τη σύνθεση του μιούζικαλ του Broadway Kinky Boots, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα που κέρδισε μόνη της την κατηγορία. Το μιούζικαλ βραβεύτηκε με άλλα πέντε Tony, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Tony για το καλύτερο νέο μιούζικαλ. Το 2014, η Lauper τιμήθηκε με το βραβείο Grammy για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ για την ηχογράφηση του καστ. Το 2016, η παραγωγή του West End κέρδισε το καλύτερο νέο μιούζικαλ στα βραβεία Olivier.

Η Lauper έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έχει κερδίσει βραβεία στα Grammy, Emmy, Tonys, τον Outer Critics Circle της Νέας Υόρκης, MTV Video Music Awards (VMAs), Billboard Awards και American Music Awards (AMAs).Έχοντας εισαχθεί τόσο στο Songwriters Hall of Fame όσο και στο Hollywood Walk of Fame, η Lauper είναι μία από τις λίγες τραγουδίστριες που κέρδισαν τρία από τα τέσσερα μεγάλα αμερικανικά βραβεία ψυχαγωγίας (EGOT). Κέρδισε το εναρκτήριο βραβείο καλύτερου γυναικείου βίντεο στα VMAs του 1984 για το «Girls Just Want to Have Fun». Αυτό το μουσικό βίντεο αναγνωρίζεται από τα MTV, VH1 και Rolling Stone ως ένα από τα καλύτερα μουσικά βίντεο της εποχής. Παρουσιάζεται στο Rock and Roll Hall of Fame έκθεση Women Who Rock. Το ντεμπούτο της άλμπουμ περιλαμβάνεται στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ το "Time After Time" περιλαμβάνεται στη λίστα του VH1 με τα 100 καλύτερα τραγούδια των τελευταίων 25 ετών.Το VH1 έχει κατατάξει τη Lauper στο Νο. 58 των 100 Καλύτερων Γυναικών του Rock & Roll.

Η Lauper είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική της εικόνα, με μια ποικιλία από χρώματα μαλλιών και εκκεντρικά ρούχα, και για το ισχυρό και διακριτικό της φάσμα τεσσάρων οκτάβων. Έχει τιμηθεί για το ανθρωπιστικό της έργο, ιδιαίτερα ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων LGBT στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φιλανθρωπικές της προσπάθειες αναγνωρίστηκαν το 2013 όταν προσκλήθηκε ως ειδική προσκεκλημένη να παρευρεθεί στη δεύτερη ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

Video Url

 

Video Url