Δισκοθήκη: Rick James δύναμη στο funk

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Τζέιμς Άμπροουζ Τζόνσον Τζούνιορ (1 Φεβρουαρίου 1948 – 6 Αυγούστου 2004), περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Ρικ Τζέιμς, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός δίσκων. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο Τζέιμς ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στα εφηβικά του χρόνια. Ήταν σε διάφορες μπάντες πριν μπει στην Εφεδρεία του Ναυτικού των ΗΠΑ για να αποφύγει να επιστρέψει στο στρατό. Το 1964, ο Τζέιμς εγκατέλειψε στο Τορόντο του Καναδά, όπου σχημάτισε το ροκ συγκρότημα Mynah Birds, οι οποίοι τελικά υπέγραψαν συμφωνία ηχογράφησης με τη Motown Records το 1966. Η καριέρα του Τζέιμς με το συγκρότημα σταμάτησε όταν οι στρατιωτικές αρχές ανακάλυψαν το πού βρισκόταν και τελικά τον καταδίκασαν για λιποταξία με σχετικές κυρώσεις. Εξέτισε αρκετούς μήνες στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωση, ο James μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ξεκίνησε μια ποικιλία από ροκ και φανκ γκρουπ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Αφού δημιούργησε το τοπικά δημοφιλές συγκρότημα Stone City Band στη γενέτειρά του, το Μπάφαλο, το 1977, ο James βρήκε τελικά επιτυχία ως καλλιτέχνης  αφού υπέγραψε με την Gordy Records της Motown, κυκλοφορώντας το άλμπουμ Come Get It! το 1978 η οποία παρήγαγε τις επιτυχίες "You & I" και "Mary Jane". Το 1981, ο James κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του, Street Songs, το οποίο περιελάμβανε επιτυχίες που καθόρισαν την καριέρα του, όπως το "Give It to Me Baby" και το "Super Freak", το τελευταίο τραγούδι έγινε το μεγαλύτερο crossover single του, αναμειγνύοντας στοιχεία funk, disco, ροκ και νέο κύμα. Ο Τζέιμς ήταν επίσης γνωστός για τις ψυχωμένες μπαλάντες του όπως το "Fire & Desire" και το "Ebony Eyes". Επιπλέον, ο James είχε επίσης μια επιτυχημένη καριέρα ως τραγουδοποιός και παραγωγός για άλλους καλλιτέχνες όπως η Teena Marie, οι Mary Jane Girls, οι Temptations, ο Eddie Murphy και ο Smokey Robinson.

Η κύρια επιτυχία του Τζέιμς είχε κορυφωθεί με την κυκλοφορία του άλμπουμ του Glow το 1985 και την εμφάνισή του στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, The A-Team. Οι επόμενες κυκλοφορίες άλμπουμ του απέτυχαν να πουλήσουν τόσο καλά όσο οι προκάτοχοί τους. Ο ράπερ MC Hammer έκανε σάμπλινγκ το "Super Freak" του James για την επιτυχία του 1990, "U Can't Touch This" που κέρδισε το βραβείο σαν το καλύτερο τραγούδι R&B στα βραβεία Grammy το 1991. Ο Τζέιμς έλαβε το μοναδικό του Γκράμι για τη σύνθεση του τραγουδιού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η καριέρα του Τζέιμς παρεμποδίστηκε από τον εθισμό του στα ναρκωτικά και είχε εμπλακεί σε νομικά ζητήματα. Το 1993, ο Τζέιμς καταδικάστηκε για δύο διαφορετικές περιπτώσεις απαγωγής και επίθεσης σε δύο διαφορετικές γυναίκες ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια κοκαΐνης κρακ, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση στην κρατική φυλακή Folsom. Ο Τζέιμς κυκλοφόρησε υπό όρους το 1996 και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Urban Rapsody το 1997. Τα προβλήματα υγείας του Τζέιμς σταμάτησαν ξανά την καριέρα του μετά από ένα ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 1998, και ανακοίνωσε μια ημισυνταξιοδότηση.

Το 2004, η καριέρα του Τζέιμς επέστρεψε στην επικρατούσα ποπ κουλτούρα αφού εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Chappelle's Show. Το τμήμα περιελάμβανε ένα σκετς σε στιλ Charlie Murphy True Hollywood Stories που σατίριζε τον άγριο τρόπο ζωής του Τζέιμς τη δεκαετία του 1980. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για τη μουσική του και εκείνη τη χρονιά επέστρεψε για να εμφανιστεί σε συναυλίες. Ο Τζέιμς πέθανε αργότερα το ίδιο έτος από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 56 ετών.

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url