Δισκοθήκη: Roxette καλή ποπ από την Σουηδία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Roxette ήταν ένα σουηδικό ποπ ροκ δίδυμο, αποτελούμενο από τη Marie Fredriksson (φωνητικά και πλήκτρα) και τον Per Gessle (φωνή και κιθάρα). Σχηματισμένο το 1986, το ντουέτο είχε διεθνή δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους Look Sharp! Το τρίτο τους άλμπουμ Joyride, που κυκλοφόρησε το 1991, έγινε το ίδιο επιτυχημένο. Οι Roxette πέτυχαν δεκαεννέα επιτυχίες στα Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου, και αρκετές επιτυχίες στις Hot 100 των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νούμερο ένα στις ΗΠΑ με τα "The Look", "Listen to Your Heart", "It Must Have Been Love", που εμφανίστηκαν στο το soundtrack του Pretty Woman και του "Joyride". Οι άλλες επιτυχίες τους περιλαμβάνουν τα "Dressed for Success", "Dangerous" και "Fading Like a Flower".

Πριν συνέλθουν για να σχηματίσουν το δίδυμο, η Fredriksson και ο Gessle ήταν ήδη καθιερωμένοι καλλιτέχνες στη Σουηδία. Η Fredriksson είχε κυκλοφορήσει μια σειρά από σόλο άλμπουμ και ο Gessle ήταν ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός των Gyllene Tider, μιας μπάντας που είχε τρία Νο. 1 άλμπουμ. Ενεργώντας με τη συμβουλή του διευθύνοντος συμβούλου της δισκογραφικής τους, οι δυο τους ενώθηκαν για να ηχογραφήσουν το "Neverending Love", το οποίο έγινε επιτυχημένο σινγκλ στη Σουηδία.

Μετά την κυκλοφορία του Don't Bore Us, Get to the Chorus!, ενός δίσκου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, το ντουέτο έκανε ένα διάλειμμα πριν επιστρέψει με τα άλμπουμ Have a Nice Day (1999) και Room Service (2001). Ο Gessle συνέχισε να κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ και επανενώθηκε με την Gyllene Tider προτού οι Roxette ανέβουν ξανά μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, το 2009, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Gessle European Party Crasher. Το 2011, κυκλοφόρησαν το Charm School, το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ μετά από δέκα χρόνια, το οποίο ακολούθησε το Traveling το 2012. Το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ, Good Karma, κυκλοφόρησε το 2016. Η Marie Fredriksson πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 61 ετών , μετά από μακρά μάχη με όγκο στον εγκέφαλο.

Έχουν πουλήσει περίπου 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, με πάνω από 10 εκατομμύρια σε  Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτυγχάνοντας χρυσές και πλατινένιες πιστοποιήσεις για το Joyride και το Look Sharp! και στις τρεις περιοχές Είναι το δεύτερο σε πωλήσεις συγκρότημα της Σουηδίας μετά τους ABBA

Video Url

 

Video Url