Δισκοθήκη: Etta James από τις καλύτερες φωνές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Jamesetta Hawkins (25 Ιανουαρίου 1938 – 20 Ιανουαρίου 2012), γνωστή επαγγελματικά ως Etta James, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έπαιξε σε διάφορα είδη, όπως gospel, blues, jazz, R&B, rock and roll και soul. Ξεκινώντας την καριέρα της το 1954, κέρδισε φήμη με επιτυχίες όπως "The Wallflower", "At Last", "Tell Mama", "Something's Got a Hold on Me" και "I'd Rather Go Blind". Αντιμετώπισε μια σειρά από προσωπικά προβλήματα, όπως ο εθισμός στην ηρωίνη, η σοβαρή σωματική κακοποίηση και η φυλάκιση, πριν κάνει μια μουσική επιστροφή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το άλμπουμ Seven Year Itch.

Video Url

 

Η βαθιά και γήινη φωνή της Τζέιμς γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ ρυθμ εντ μπλουζ και ροκ εν ρολ. Κέρδισε έξι βραβεία Grammy και 17 Blues Music Awards. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1993, στο Grammy Hall of Fame το 1999 και στο Blues Hall of Fame το 2001. Έλαβε επίσης ένα βραβείο Grammy για το ισόβιο επίτευγμα το 2003. Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την James στο νούμερο 22 στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 62 στη λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η λίστα του Billboard για το 2015 με τους "Οι 35 καλύτεροι καλλιτέχνες R&B Όλων των Εποχών" περιελάμβανε επίσης την James, της οποίας τα "τολμηρά, φωνητικά που δεν αισθάνονταν περιορισμό ερμήνευαν πολύχρωμα τα πάντα, από blues και R&B/soul μέχρι rock n'roll, jazz και gospel."

Το Rock and Roll Hall of Fame αποκάλεσε τη δική της «μια από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα της» και λέει ότι είναι «για πάντα η μητριάρχης του μπλουζ».

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url