Δισκοθήκη: Dolly Parton από τις καλύτερες της κάντρυ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Dolly Rebecca Parton (γεννημένη στις 19 Ιανουαρίου 1946) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ηθοποιός, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας, γνωστή κυρίως για τη δουλειά της στη μουσική της κάντρι. Αφού πέτυχε την επιτυχία γράφοντας  για άλλους, η Parton έκανε το ντεμπούτο της στα άλμπουμ  το 1967 με το Hello, I'm Dolly, το οποίο οδήγησε στην επιτυχία στο υπόλοιπο της δεκαετίας του 1960 (τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και με μια σειρά άλμπουμ ντουέτο με τον Porter Wagoner ), προτού οι πωλήσεις και η κορύφωσή της στα charts φτάσουν στη δεκαετία του 1970 και συνεχίσουν στη δεκαετία του 1980. Τα άλμπουμ της Parton στη δεκαετία του 1990 δεν πούλησαν τόσο καλά, αλλά πέτυχε ξανά εμπορική επιτυχία στη νέα χιλιετία και έχει κυκλοφορήσει άλμπουμ σε διάφορες ανεξάρτητες εταιρείες από το 2000, συμπεριλαμβανομένης της δικής της εταιρείας, Dolly Records. Έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Video Url

 

Η μουσική της Parton περιλαμβάνει βραβεία χρυσού, πλατίνας και πολλαπλών πλατινένιων πιστοποιημένων από το Recording Industry Association of America (RIAA). Έχει 25 σινγκλ που φτάνει το νούμερο. 1 στα τσαρτ μουσικής της κάντρι του Billboard, ένα ρεκόρ για μια γυναίκα καλλιτέχνη (ισοπαλία με τη Reba McEntire). Έχει 44 άλμπουμ στα Top 10 country άλμπουμ της καριέρας της, ρεκόρ για κάθε καλλιτέχνη, και έχει 110 σινγκλ στα τσαρτ τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει συνθέσει περισσότερα από 3.000 τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα «I Will Always Love You» (δύο φορές κορυφαίο των αμερικανικών τσαρτ κάντρι, καθώς και μια διεθνής ποπ επιτυχία για τη Whitney Houston), «Jolene», «Coat of Many Colors» και "9 έως 5". Ως ηθοποιός, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το 9 to 5 (1980) και το The Best Little Whorehouse in Texas (1982), για τις οποίες κέρδισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου, καθώς και Rhinestone (1984), Steel Magnolias ( 1989), Straight Talk (1992) και Joyful Noise (2012).

Έχει λάβει 11 βραβεία Grammy και 50 υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Lifetime Achievement. δέκα Country Music Association Awards, συμπεριλαμβανομένου του Entertainer of the Year και είναι μία από τις επτά μόνο γυναίκες καλλιτέχνες που κέρδισαν το Βραβείο Entertainer of the Year του Country Music Association. πέντε βραβεία Academy of Country Music Awards, συμπεριλαμβανομένου του Διασκεδαστή της Χρονιάς. τέσσερα People's Choice Awards? και τρία American Music Awards. Είναι επίσης σε μια επιλεγμένη ομάδα που έχει λάβει τουλάχιστον μία υποψηφιότητα από τα Βραβεία Όσκαρ, τα Βραβεία Γκράμι, τα Βραβεία Tony και τα Βραβεία Emmy. Το 1999, η Parton εισήχθη στο Country Music Hall of Fame. Το 2022, ήταν υποψήφια για το Rock and Roll Hall of Fame, αρχικά αρνήθηκε την υποψηφιότητα, αλλά τελικά την αποδέχτηκε και εισήχθη.

Εκτός από τη δουλειά της στη μουσική βιομηχανία, είναι συνιδιοκτήτρια της The Dollywood Company, η οποία διαχειρίζεται μια σειρά από χώρους ψυχαγωγίας, όπως το θεματικό πάρκο Dollywood, το υδάτινο πάρκο Splash Country και μια σειρά θεατρικών χώρων για δείπνο, συμπεριλαμβανομένου του The Dolly Parton Stampede και Pirates Voyage. Έχει ιδρύσει μια σειρά από φιλανθρωπικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων επικεφαλής είναι το Dollywood Foundation, το οποίο διαχειρίζεται μια σειρά από έργα για να φέρει την εκπαίδευση και την ανακούφιση από τη φτώχεια στο Ανατολικό Τενεσί όπου μεγάλωσε.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url