Δισκοθήκη: Captain Beefheart and The Magic Band στον ίδιο δρόμο με τον Zappa

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Don Van Vliet ( γεννημένος ως Don Glen Vliet; 15 Ιανουαρίου 1941 – 17 Δεκεμβρίου 2010) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, πολυοργανίστας και εικαστικός γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Captain Beefheart. Διευθύνοντας ένα περιστρεφόμενο σύνολο γνωστό ως The Magic Band, ηχογράφησε 13 στούντιο άλμπουμ μεταξύ 1967 και 1982. Η μουσική του συνδύαζε στοιχεία μπλουζ, free jazz, ροκ και avant-garde σύνθεσης με ιδιόρρυθμους ρυθμούς, παράλογα λογοπαίγνια, δυνατή, βαρετή φωνή, και το διεκδικημένο ευρύ φωνητικό εύρος του, αν και οι αναφορές του κυμαίνονται από τρεις οκτάβες έως επτά και μισή. Γνωστός για την αινιγματική του προσωπικότητα, ο Beefheart κατασκεύαζε συχνά μύθους για τη ζωή του και ήταν γνωστό ότι ασκούσε σχεδόν δικτατορικό έλεγχο στους  μουσικούς του. Αν και πέτυχε μικρή εμπορική επιτυχία, καθιερώθηκε ως «πολύ σημαντική» και «ανυπολόγιστη» επιρροή σε μια σειρά από new wave, punk και πειραματικό ροκ καλλιτέχνες.

Ο Van Vliet ανέπτυξε ένα εκλεκτικό μουσικό γούστο κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια και σχημάτισε «μια αμοιβαία χρήσιμη αλλά ασταθή» φιλία με τον μουσικό Frank Zappa, με τον οποίο διαγωνιζόταν και συνεργάστηκε σποραδικά. Άρχισε να παίζει με την περσόνα του Captain Beefheart το 1964 και εντάχθηκε στην αρχική σύνθεση των Magic Band, με πρωτοβουλία του Alexis Snouffer, την ίδια χρονιά. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους άλμπουμ Safe as Milk το 1967 στη Buddah Records. Αφού έπεσαν από δύο διαδοχικές δισκογραφικές, υπέγραψαν με την εταιρεία του Zappa Straight Records, όπου κυκλοφόρησαν το 1969 το Trout Mask Replica. Το άλμπουμ κατατάχθηκε αργότερα στην 58η θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone του 2003 με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 1974, απογοητευμένος από την έλλειψη εμπορικής επιτυχίας, ακολούθησε έναν πιο συμβατικό ροκ ήχο, αλλά τα άλμπουμ που ακολούθησαν ήταν επικριτικά. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με το ότι δεν πληρώθηκαν για μια ευρωπαϊκή περιοδεία, και τα χρόνια υπομονής στην καταχρηστική συμπεριφορά των Beefheart, οδήγησαν ολόκληρο το συγκρότημα να παραιτηθεί.

Video Url

 

Ο Beefheart τελικά σχημάτισε μια νέα Magic Band με μια ομάδα νεότερων μουσικών και κέρδισαν ξανά την αποδοχή των κριτικών μέσω τριών τελευταίων άλμπουμ: Shiny Beast (1978), Doc at the Radar Station (1980) και Ice Cream for Crow (1982). Ο Van Vliet έκανε λίγες δημόσιες εμφανίσεις μετά την αποχώρησή του από τη μουσική το 1982. Ακολούθησε μια καριέρα στην τέχνη, ένα ενδιαφέρον που προήλθε από το παιδικό του ταλέντο στη γλυπτική, και ένα εγχείρημα που αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο ασφαλές του οικονομικά. Οι αφηρημένοι εξπρεσιονιστικοί πίνακες και τα σχέδιά του έχουν υψηλές τιμές και έχουν εκτεθεί σε γκαλερί τέχνης και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο Van Vliet πέθανε το 2010, έχοντας πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας για πολλά χρόνια.

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5