Δισκοθήκη: Aphex Twin από τους σημαντικούς της Ambient μουσικής

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Richard David James (γεννημένος στις 18 Αυγούστου 1971), γνωστός ως Aphex Twin, είναι Βρετανός μουσικός, συνθέτης και DJ, γεννημένος στην Ιρλανδία. Είναι γνωστός για την ιδιότυπη δουλειά του σε ηλεκτρονικά στυλ όπως techno, ambient και jungle. Δημοσιογράφοι από εκδόσεις συμπεριλαμβανομένων των Mixmag, The New York Times, NME, Fact, Clash και The Guardian έχουν αποκαλέσει τον James έναν από τους πιο σημαντικούς  καλλιτέχνες στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Μεγαλωμένος στην Κορνουάλη, ο Τζέιμς άρχισε να κάνει DJ σε δωρεάν πάρτι και κλαμπ στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το ντεμπούτο του στο EP Analogue Bubblebath, που κυκλοφόρησε το 1991 από την Mighty Force Records, έφερε τον James από νωρίς. να παίζει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Τζέιμς συνίδρυσε την ανεξάρτητη δισκογραφική Rephlex Records την ίδια χρονιά. Το ντεμπούτο του άλμπουμ Selected Ambient Works 85–92 το 1992, που κυκλοφόρησε από τη βελγική εταιρεία Apollo, είχε καλές κριτικές. Ο Τζέιμς υπέγραψε στη Warp το 1993 και στη συνέχεια κυκλοφόρησε άλμπουμ  όπως το ...I Care Why You Do (1995) και το άλμπουμ του Richard D. James (1996), καθώς και τα Top 40 σινγκλ όπως το "Come to Daddy" (1997) και "Windowlicker" (1999); Τα δύο τελευταία συνοδεύτηκαν από μουσικά βίντεο σε σκηνοθεσία Chris Cunningham και έφεραν στον James σημαντικά ευρύτερη διεθνή προσοχή.

Αφού κυκλοφόρησε το Drukqs το 2001 και ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με την Warp, ο James πέρασε αρκετά χρόνια κυκλοφορώντας μουσική στη δική του δισκογραφική Rephlex, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Analord EP του 2005 με το ψευδώνυμό του AFX και ένα ζευγάρι κυκλοφοριών του 2007 ως The Tuss. Το 2014, διέθεσε ένα LP του 1994 που δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως ως Caustic Window. Επέστρεψε αργότερα το ίδιο έτος με το άλμπουμ Aphex Twin Syro on Warp, κερδίζοντας το βραβείο Grammy για το καλύτερο χορευτικό/ηλεκτρονικό άλμπουμ. 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url