Δισκοθήκη: Small Faces/Faces, με καλούς μουσικούς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Faces είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1969 από μέλη των Small Faces μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή και κιθαρίστα Steve Marriott για να σχηματίσει τους Humble Pie. Στους υπόλοιπους Small Faces - Ian McLagan (πλήκτρα), Ronnie Lane (ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά) και Kenney Jones (ντραμς και κρουστά)- ενώθηκαν από τον κιθαρίστα Ronnie Wood και τον τραγουδιστή Rod Stewart, αμφότεροι από το Jeff Beck Group, και το νέο Η σύνθεση μετονομάστηκε σε Faces.

Το συγκρότημα είχε ένα πρόβλημα καθώς ο Rod Stewart είχε υπογράψει ένα ξεχωριστό συμβόλαιο σόλο ηχογράφησης με την εταιρεία Mercury λίγο πριν ενταχθεί στο συγκρότημα, το οποίο υπέγραψε με την Warner's. Τα μέλη της μπάντας συχνά συνέβαλαν στα σόλο άλμπουμ του Stewart ως παίκτες με συμβόλαιο και οι ζωντανές εμφανίσεις σαν Faces της περιόδου περιείχαν τόσο σόλο υλικό του Stewart όσο και εκείνο του συγκροτήματος, το οποίο αργότερα τροφοδότησε εντάσεις μεταξύ τους όταν άρχισαν να θεωρούνται ουσιαστικά ως η «υποστήριξη» του Stewart'. Το γκρουπ δεν είχε έναν μόνο βασικό τραγουδοποιό,  (ο Stewart και ο Wood έγραφαν συνήθως μαζί ως ντουέτο, όπως και οι Lane και Wood, ενώ ο Lane συνήθως συνεισέφερε τουλάχιστον μία σόλο σύνθεση ανά άλμπουμ). Ενώ ο Stewart ήταν ο κύριος τραγουδιστής, τόσο ο Lane όσο και ο Wood τραγουδούσαν επίσης βασικά φωνητικά σε πολλά κομμάτια (ο Lane τραγούδησε συνήθως το lead στις δικές του σόλο συνθέσεις). Τα δύο πρώτα τους άλμπουμ, First Step (1970) και Long Player (1971), δεν είχαν επιτυχία, αλλά το τρίτο τους άλμπουμ, το A Nod Is As Good As a Wink... to a Blind Horse του 1971, ενισχύθηκε από την επιτυχία του Stewart στην σόλο δουλειά, έγινε παγκόσμια επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο 2 στο UK Albums Chart και στο νούμερο 6 στο US Billboard 200 chart άλμπουμ και δημιουργώντας το πρώτο επιτυχημένο σινγκλ του συγκροτήματος, "Stay with Me".

Οι εντάσεις στο συγκρότημα κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τέταρτου (και τελευταίου) στούντιο άλμπουμ τους, το Ooh La La του 1973. Ο Ronnie Lane, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος των Small Faces, άφησε τον μειωμένο ρόλο του στο συγκρότημα το 1973 και αντικαταστάθηκε από τον Tetsu Yamauchi στο μπάσο. Το συγκρότημα συνέχισε να περιοδεύει το 1974 και το 1975, κυκλοφορώντας ένα ζωντανό άλμπουμ, Coast to Coast: Overture and Beginners, το 1974 που πιστώθηκε από κοινού στους Rod Stewart/Faces. Ο Ronnie Wood άρχισε επίσης να απομακρύνεται από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυκλοφόρησε δύο δικά του σόλο άλμπουμ και εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος μουσικός σε δύο άλμπουμ των Rolling Stones και μαζί τους σε περιοδεία το 1975. Αντικαταστάθηκε για λίγο από τον Jesse Ed Davis στις κιθάρες προτού διαλυθεί το συγκρότημα στα τέλη του 1975.

 Ο Stewart θα συνέχιζε την επιτυχημένη σόλο καριέρα του, ενώ ο Ronnie Wood θα ενταχθεί επίσημα στους Rolling Stones ως μόνιμο μέλος το 1975. Ο Kenney Jones εντάχθηκε στους Who ως αντικαταστάτης του αποθανόντος Keith Moon το 1978. Ο Ian McLagan θα συνέχιζε να εργάζεται ως session και περιοδεύων μουσικός με μια σειρά από ηθοποιούς (συμπεριλαμβανομένων των δικών του συγκροτημάτων) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 μέχρι τον θάνατό του το 2014, ενώ οι δραστηριότητες του Ronnie Lane στη μουσική (που περιελάμβανε τη συνεργασία του 1977 με το Rough Mix με τον Pete Townshend) περιορίστηκαν σοβαρά  λόγω της εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας που ανάγκασε την τελική του συνταξιοδότηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το αρχικό σχήμα των  Small Faces θα είχε μια επανένωση στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους Marriott, Jones και McLagan μαζί με τον Rick Wills στο μπάσο, καθώς ο Lane αποσύρθηκε νωρίς λόγω της ασθένειάς του. Διάφορες μερικές επανασυνδέσεις των Faces φημολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, με διάφορες εφάπαξ παραστάσεις που αφορούσαν επιζώντα μέλη. Το 2010-2011 πραγματοποιήθηκε μια σύντομη περιοδεία επανασύνδεσης με τους Mick Hucknall και Glen Matlock στα φωνητικά και στο μπάσο αντίστοιχα. Το 2021, οι Jones, Stewart και Wood επανενώθηκαν για να ηχογραφήσουν ένα νέο δίσκο.

Faces και Small Faces εντάχθηκαν από κοινού στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012. Ο Stewart επρόκειτο να εμφανιστεί με το υπόλοιπο συγκρότημα, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει την τελευταία στιγμή λόγω ασθένειας. αντικαταστάθηκε από τον Χάκναλ.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url