Δισκοθήκη: Stranglers 40 χρόνια+ δεν είναι λίγα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Stranglers είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που αναδύθηκε μέσα από την πανκ ροκ σκηνή. Έχοντας σκοράρει 23 κορυφαία 40 σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 19 κορυφαία 40 άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα σε μια καριέρα που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, οι Strangler είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα που έχουν προέλθει από τη βρετανική πανκ σκηνή.

Video Url

 

Σχηματίστηκαν ως Guildford Stranglers στο Guildford, Surrey, στις αρχές του 1974, έχτισαν αρχικά οπαδούς στη ροκ σκηνή της παμπ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ενώ η επιθετική, χωρίς συμβιβασμούς στάση τους τους έκανε να ταυτιστούν από τα μέσα ενημέρωσης με την αναδυόμενη βρετανική πανκ ροκ σκηνή που ακολούθησε, η ιδιότυπη προσέγγισή τους σπάνια ακολούθησε κάποιο μεμονωμένο μουσικό είδος και το γκρουπ συνέχισε να εξερευνά μια ποικιλία μουσικών στυλ, από το new wave , έντεχνο ροκ και γοτθικό ροκ μέσα από τη σοφιστι-ποπ μερικών από τα έργα τους της δεκαετίας του 1980. Είχαν μεγάλη επιτυχία με το single τους το 1982 "Golden Brown". Οι άλλες επιτυχίες τους περιλαμβάνουν τα "No More Heroes", "Peaches", "Always the Sun", "Skin Deep" και "Big Thing Coming".

Ο πρώιμος ήχος των Stranglers οδηγήθηκε από το μελωδικό μπάσο του Jean-Jacques Burnel, αλλά και έδωσε έμφαση στα πλήκτρα του Dave Greenfield. Η πρώιμη μουσική τους χαρακτηρίστηκε επίσης από τα βουρκωμένα φωνητικά και μερικές φορές μισανθρωπικούς στίχους τόσο του Burnel όσο και του Hugh Cornwell. Με τον καιρό, η παραγωγή τους σταδιακά έγινε πιο εκλεπτυσμένη και εκλεπτυσμένη. Συνοψίζοντας τη συνεισφορά τους στη λαϊκή μουσική, ο κριτικός Dave Thompson έγραψε αργότερα: «Από κακομαθείς yobs μέχρι προμηθευτές κορυφαίων ποπ λιχουδιών, το συγκρότημα ήταν υπεύθυνο για μουσική που μπορεί να ήταν άσχημη και μπορεί να ήταν ωμή – αλλά ποτέ, μα ποτέ βαρετό».

Ο χειριστής των πλήκτρων Ντέιβ Γκρίνφιλντ πέθανε στις 3 Μαΐου 2020 αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 ενώ λάμβανε θεραπεία για καρδιακή πάθηση.Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ολοκλήρωσαν ένα νέο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε με τον Greenfield, Dark Matters μετά τον θάνατό του και επιβεβαίωσαν ότι θα συνέχιζαν με την "Final Full UK Tour", που αρχικά ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, προς τιμήν του.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url