Δισκοθήκη: Gil Scott -Heron ένας ποιητής της μουσικής

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Gilbert Scott-Heron (1 Απριλίου 1949 – 27 Μαΐου 2011)[8] ήταν Αμερικανός ποιητής της τζαζ, τραγουδιστής, μουσικός και συγγραφέας, γνωστός κυρίως για το έργο του ως ερμηνευτής προφορικών λέξεων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. . Οι συνεργασίες του με τον μουσικό Μπράιαν Τζάκσον περιλάμβαναν μια μουσική συγχώνευση τζαζ, μπλουζ και σόουλ, καθώς και στιχουργικό περιεχόμενο που αφορούσε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής, σε ραπ και μελισματικά φωνητικά στυλ από τον Scott-Heron. Ο δικός του όρος για τον εαυτό του ήταν «μπλουζολόγος», τον οποίο όρισε ως «έναν επιστήμονα που ασχολείται με την προέλευση των μπλουζ». πάνω από έναν ρυθμό τζαζ-σοούλ, θεωρείται σημαντική επιρροή στη μουσική χιπ χοπ.

Video Url

 

Η μουσική του, κυρίως στα άλμπουμ Pieces of a Man και Winter in America στις αρχές της δεκαετίας του 1970, επηρέασε και προανήγγειλε αργότερα αφροαμερικανικά είδη μουσικής όπως το hip hop και την neo soul. Η δισκογραφική του δουλειά έλαβε μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς, ειδικά για το The Revolution Will Not Be TV. Ο John Bush του AllMusic τον αποκάλεσε «έναν από τους πιο σημαντικούς προγονούς της ραπ μουσικής», δηλώνοντας ότι «η επιθετική, χωρίς νόημα ποίηση του δρόμου ενέπνευσε μια λεγεώνα ευφυών ράπερ, ενώ οι συναρπαστικές του ικανότητες στη σύνθεση τραγουδιών τον έδωσαν θέση στα R&B charts αργότερα στην καριέρα του. 

Ο Scott-Heron παρέμεινε ενεργός μέχρι το θάνατό του και το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του νέο άλμπουμ μετά από 16 χρόνια, με τίτλο I'm New Here. Τα απομνημονεύματα που εργαζόταν για χρόνια μέχρι τον θάνατό του, The Last Holiday, δημοσιεύτηκαν μετά θάνατον τον Ιανουάριο του 2012. Ο Scott-Heron έλαβε μετά θάνατον ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement το 2012. Περιλαμβάνεται επίσης στα εκθέματα στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού (NMAAHC) που άνοιξε επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, στο National Mall και σε ένα Έκδοση NMAAHC, Dream a World New. Το 2021, ο Scott-Heron εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame, ως αποδέκτης του Early Influence Award.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url