Δισκοθήκη: Van Halen με φανατικούς φίλους, ειδικά στην Αμερική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Van Halen (/væn ˈheɪlɛn/ van HAY-len) ήταν ένα αμερικάνικο ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Πασαντένα της Καλιφόρνια το 1972. Πιστώθηκε με την "επαναφορά του σκληρού ροκ στο προσκήνιο της μουσικής σκηνής", Οι Van Halen ήταν γνωστοί για τις ενεργητικές ζωντανές εμφανίσεις και για τη δεξιοτεχνία του βασικού κιθαρίστα της, Eddie Van Halen.Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2007.

Video Url

 

Από το 1974 έως το 1985, οι Van Halen αποτελούνταν από τον Eddie Van Halen. Ο αδερφός του Eddie, ο ντράμερ Alex Van Halen. τραγουδιστής David Lee Roth και ο μπασίστας/τραγουδιστής Michael Anthony. Μετά την κυκλοφορία του το 1978, το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος έφτασε στο Νο. 19 στα τσαρτ ποπ μουσικής του Billboard και πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Μέχρι το 1982, το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλα τέσσερα άλμπουμ (Van Halen II, Women and Children First, Fair Warning και Diver Down), τα οποία έκτοτε έχουν πιστοποιηθεί ως πολυπλατινένια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι Van Halen ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ γκρουπ της εποχής.Το άλμπουμ 1984 ήταν εμπορική επιτυχία με πωλήσεις στις ΗΠΑ 10 εκατομμυρίων αντιτύπων και τεσσάρων επιτυχημένων σινγκλ. Το κύριο σινγκλ του, "Jump", ήταν το μοναδικό νούμερο ένα σινγκλ του συγκροτήματος στις ΗΠΑ.

Το 1985, ο Roth άφησε το συγκρότημα για να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα και αντικαταστάθηκε από τον πρώην τραγουδιστή των Montrose, Sammy Hagar. Με τον Hagar, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τέσσερα νούμερο ένα στις ΗΠΑ, πολυπλατινένια άλμπουμ κατά τη διάρκεια 11 ετών (5150 το 1986, OU812 το 1988, For Unlawful Carnal Knowledge το 1991 και Balance το 1995). Ο Hagar άφησε το συγκρότημα το 1996 λίγο πριν την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, Best Of – Volume I. Ο πρώην frontman των Extreme, Gary Cherone αντικατέστησε τον Hagar και ηχογράφησε το εμπορικά αποτυχημένο άλμπουμ Van Halen III με το συγκρότημα το 1998, πριν χωρίσουν τους δρόμους τους στο 1999. Στη συνέχεια, οι Van Halen έμειναν σε αδράνεια μέχρι να επανενωθούν με τον Hagar το 2003 για μια παγκόσμια περιοδεία το 2004 και τη συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε διπλό δίσκο The Best of Both Worlds. Ο Hagar άφησε ξανά τους Van Halen το 2005. Το 2006 ο Roth επέστρεψε, αλλά ο Anthony αντικαταστάθηκε στο μπάσο από τον γιο του Eddie, Wolfgang Van Halen. Το 2012, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ A Different Kind of Truth, το οποίο ήταν εμπορικά και κριτικά επιτυχημένο. Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ του Van Halen με τον Roth μετά από 28 χρόνια και το μοναδικό στο οποίο συμμετείχε ο Wolfgang.

Από τον Μάρτιο του 2019, οι Van Halen είναι 20οι στη λίστα RIAA με τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. το συγκρότημα έχει πουλήσει 56 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 80 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθιστώντας τα ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Από το 2007, οι Van Halen είναι ένα από τα πέντε ροκ συγκροτήματα με δύο στούντιο άλμπουμ που έχουν πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ισόπαλοι για τα πιο πολυπλατινένια άλμπουμ από αμερικανικό συγκρότημα. Επιπλέον, οι Van Halen έχουν καταγράψει 13 νούμερο ένα επιτυχίες στο Mainstream Rock chart του Billboard. Το VH1 κατέταξε το συγκρότημα έβδομο σε μια λίστα με τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες Hard Rock όλων των εποχών.

Ο Έντι διαγνώστηκε με καρκίνο το 2001 και πέθανε από την ασθένεια στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ένα μήνα μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Βόλφγκανγκ επιβεβαίωσε ότι οι Βαν Χάλεν είχουν διαλυθεί.

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url