Δισκοθήκη: Kraftwerk, από τους πρωτοπόρους στον ήχο τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Kraftwerk (γερμανικά: είναι ένα γερμανικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1970 από τους Ralf Hütter και Florian Schneider. Οι Kraftwerk, που θεωρούνται ευρέως καινοτόμοι και πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής, ήταν μεταξύ των πρώτων επιτυχημένων πράξεων που έκαναν δημοφιλή το είδος. Το συγκρότημα ξεκίνησε ως μέρος της πειραματικής σκηνής του Krautrock της Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970 προτού αγκαλιάσει πλήρως τα ηλεκτρονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των συνθεσάιζερ, των drum machines και των φωνοκωδικοποιητών. Ο Wolfgang Flür εντάχθηκε στο συγκρότημα το 1974 και ο Karl Bartos το 1975, επεκτείνοντας το συγκρότημα σε κουαρτέτο.

Video Url

 

Σε εμπορικά επιτυχημένα άλμπουμ όπως τα Autobahn (1974), Trans-Europe Express (1977), The Man-Machine (1978) και Computer World (1981), οι Kraftwerk ανέπτυξαν ένα αυτοαποκαλούμενο στυλ "ρομπότ ποπ" που συνδύαζε την ηλεκτρονική μουσική με ποπ μελωδίες, αραιές διασκευές και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς, ενώ υιοθετούν μια στυλιζαρισμένη εικόνα που περιλαμβάνει ταιριαστά κοστούμια. Μετά την κυκλοφορία του Electric Café (1986), ο Flür αποχώρησε από το συγκρότημα το 1987, ακολουθούμενος από τον Bartos το 1990. Το ιδρυτικό μέλος Schneider αποχώρησε το 2008.

Η δουλειά του συγκροτήματος έχει επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και πολλά είδη μοντέρνας μουσικής, όπως synth-pop, hip hop, post-punk, techno, house μουσική, ambient και club μουσικής.Το 2014, η Ακαδημία Ηχογράφησης τίμησε την Kraftwerk με ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Αργότερα κέρδισαν το βραβείο Grammy για το καλύτερο χορευτικό/ηλεκτρονικό άλμπουμ με το ζωντανό τους άλμπουμ 3-D The Catalog (2017) στην τελετή του 2018. Το 2021, ο Kraftwerk εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame στην κατηγορία πρώιμης επιρροής. Από το 2022, το συγκρότημα συνεχίζει να περιοδεύει.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url