Δισκοθήκη: Metallica Aπό τους πρεσβευτές του σύγχρονου ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Metallica είναι ένα αμερικανικό heavy metal συγκρότημα. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1981 στο Λος Άντζελες από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα James Hetfield και τον ντράμερ Lars Ulrich και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Οι γρήγοροι ρυθμοί, τα ορχηστρικά και η επιθετική μουσικότητα της μπάντας τους έκαναν ένα από τα ιδρυτικά συγκροτήματα των «μεγάλων τεσσάρων» του thrash metal, δίπλα στους Megadeth, τους Anthrax και τους Slayer. Η τρέχουσα σύνθεση των Metallica περιλαμβάνει τα ιδρυτικά μέλη και τους βασικούς τραγουδοποιούς Hetfield και Ulrich, τον μακροχρόνιο κιθαρίστα Kirk Hammett και τον μπασίστα Robert Trujillo. Ο κιθαρίστας Dave Mustaine (ο οποίος σχημάτισε τους Megadeth αφού απολύθηκε από το συγκρότημα) και οι μπασίστες Ron McGovney, Cliff Burton και Jason Newsted είναι πρώην μέλη του συγκροτήματος.

Video Url

 

Οι Metallica γνώρισαν για πρώτη φορά εμπορική επιτυχία με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους, Master of Puppets (1986), που αναφέρεται ως ένα από τα πιο heavy metal άλμπουμ και η καλύτερη δουλειά του συγκροτήματος. Το επόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος, ...And Justice for All (1988), έδωσε στους Metallica την πρώτη τους υποψηφιότητα για βραβείο Grammy. Το ομότιτλο πέμπτο τους άλμπουμ, Metallica (1991), ήταν το πρώτο της μπάντας που δεν είχε ρίζες κυρίως στο thrash metal.

Απευθύνθηκε σε ένα πιο mainstream κοινό, επιτυγχάνοντας ουσιαστική εμπορική επιτυχία και πουλώντας πάνω από 16 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα, καθιστώντας το το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις της εποχής του SoundScan. Αφού πειραματίστηκαν με διαφορετικά είδη και κατευθύνσεις σε επόμενες κυκλοφορίες, οι Metallica επέστρεψαν στις thrash metal ρίζες τους με την κυκλοφορία του ένατου άλμπουμ τους, Death Magnetic (2008), το οποίο απέσπασε παρόμοιο έπαινο με εκείνο των προηγούμενων άλμπουμ του συγκροτήματος. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του συγκροτήματος είναι το Hardwired... to Self-Destruct (2016).

. Το 2009, οι Metallica εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Το συγκρότημα συνέγραψε το σενάριο και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Dane DeHaan στην ταινία συναυλίας του 2013 Metallica: Through the Never, στην οποία το συγκρότημα έπαιξε ζωντανά ενάντια σε μια φανταστική ιστορία θρίλερ.

Οι Metallica έχουν κυκλοφορήσει δέκα στούντιο άλμπουμ, τέσσερα ζωντανά άλμπουμ, δώδεκα άλμπουμ βίντεο, 37 σινγκλ και 39 μουσικά βίντεο. Το συγκρότημα έχει κερδίσει εννέα βραβεία Grammy από 23 υποψηφιότητες και τα τελευταία έξι στούντιο άλμπουμ του (ξεκινώντας από το Metallica) έχουν κάνει διαδοχικά το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο Billboard 200. Οι Metallica κατατάσσονται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών, έχοντας ξεπεράσει τις πωλήσεις 125 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως από το 2018.Οι Metallica έχουν καταχωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όλων των εποχών από περιοδικά όπως το Rolling Stone, που τους κατέταξε στο νούμερο. 61 στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από το 2017, οι Metallica είναι ο τρίτος καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις μουσικής από τότε που η Nielsen SoundScan άρχισε να παρακολουθεί τις πωλήσεις το 1991,  πουλώντας συνολικά 58 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url