Δισκοθήκη: Otis Redding έφυγε νωρίς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Otis Ray Redding Jr. (9 Σεπτεμβρίου 1941 – 10 Δεκεμβρίου 1967) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία της αμερικανικής λαϊκής μουσικής και κορυφαίος καλλιτέχνης στη σόουλ μουσική και στο ρυθμ και μπλουζ. Με το παρατσούκλι «King of Soul», το στυλ τραγουδιού του Redding εμπνεύστηκε από τη γκόσπελ μουσική που προηγήθηκε του είδους. Το στυλ του τραγουδιού του επηρέασε πολλούς άλλους καλλιτέχνες ψυχής της δεκαετίας του 1960.

Video Url

 

Ο Redding γεννήθηκε στο Dawson της Τζόρτζια και σε ηλικία δύο ετών μετακόμισε στο Macon. Ο Ρέντινγκ παράτησε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών για να στηρίξει την οικογένειά του, δουλεύοντας με το συγκρότημα υποστήριξης του Λιτλ Ρίτσαρντ, τους Upsetters, και παίζοντας σε σόου ταλέντων στο ιστορικό θέατρο Douglass στο Macon. Το 1958, εντάχθηκε στο συγκρότημα του Johnny Jenkins, The Pinetoppers, με τους οποίους περιόδευσε στις νότιες πολιτείες ως τραγουδιστής και οδηγός. Μια απρογραμμάτιστη εμφάνιση σε μια ηχογράφηση της Stax οδήγησε σε συμβόλαιο και το πρώτο του επιτυχημένο σινγκλ, "These Arms of Mine", το 1962.

Η Stax κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Redding, Pain in My Heart, δύο χρόνια αργότερα. Αρχικά δημοφιλής κυρίως στους Αφροαμερικανούς, ο Redding έφτασε αργότερα σε ένα ευρύτερο αμερικανικό κοινό της ποπ μουσικής. Μαζί με την ομάδα του, έπαιξε για πρώτη φορά μικρές παραστάσεις στον αμερικανικό Νότο. Ο Ρέντινγκ αργότερα εμφανίστηκε στο δημοφιλές νυχτερινό κέντρο του Λος Άντζελες Whisky a Go Go και περιόδευσε στην Ευρώπη, κάνοντας εμφανίσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Έπαιξε επίσης στο Monterey Pop Festival το 1967.

Λίγο πριν από το θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα, ο Ρέντινγκ έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό «(Sittin' On) The Dock of the Bay» με τον Στιβ Κρόπερ. Το τραγούδι έγινε ο πρώτος μεταθανάτιος νούμερο ένα δίσκος και στα τσαρτ Billboard Hot 100 και R&B. Το άλμπουμ The Dock of the Bay ήταν το πρώτο μεταθανάτιο άλμπουμ που έφτασε στο νούμερο ένα στο UK Albums Chart. Ο πρόωρος θάνατος του Redding κατέστρεψε την Stax. Ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η εταιρεία ανακάλυψε σύντομα ότι το τμήμα Atco της Atlantic Records κατείχε τα δικαιώματα για ολόκληρο τον κατάλογο τραγουδιών του.

Ο Ρέντινγκ έλαβε πολλές μεταθανάτιες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Grammy, του βραβείου Grammy Lifetime Achievement και εισαγωγής στο Rock and Roll Hall of Fame, στο Black Music & Entertainment Walk of Fame. και το Songwriters Hall of Fame. Εκτός από το "(Sittin' On) The Dock of the Bay", το "Respect" και το "Try a Little Tenderness" είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url