Δισκοθήκη: George Michael, είχε ταλέντο, έφυγε νωρίς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Τζορτζ Μάικλ (γεννήθηκε ως Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, 25 Ιουνίου 1963 – 25 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά εικονίδια της γενιάς του MTV και είναι ένας από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με πωλήσεις πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ο Michael ήταν γνωστός ως ηγετική δημιουργική δύναμη στη μουσική παραγωγή, στη σύνθεση τραγουδιών, φωνητική απόδοση και στην οπτική παρουσίαση. Πέτυχε επτά τραγούδια νούμερο ένα στο UK Singles Chart και οκτώ νούμερο ένα τραγούδια στο US Billboard Hot 100. Ο Michael κέρδισε διάφορα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Grammy, τριών Brit Awards, τριών American Music Awards, δώδεκα Billboard Music Awards, και τέσσερα MTV Video Music Awards (VMA). Το 2015, κατατάχθηκε στην 45η θέση στη λίστα του Billboard με τους «Καλύτερους 100 καλλιτέχνες όλων των εποχών». Η Ακαδημία Ραδιοφώνου τον ονόμασε ως τον καλλιτέχνη που έπαιξε περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο κατά την περίοδο 1984–2004.

Video Url

 

Γεννημένος στο East Finchley του Βόρειου Λονδίνου, ο Michael έγινε γνωστός ως μέλος του μουσικού ντουέτου Wham! και αργότερα ξεκίνησε μια σόλο καριέρα. Δημιουργώντας το δίδυμο Wham! με τον Andrew Ridgeley το 1981, τα δύο πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος, Fantastic (1983) και Make It Big (1984), έφτασαν στο νούμερο ένα στο UK Albums Chart και στο US Billboard 200. Τα επιτυχημένα σινγκλ τους περιελάμβαναν το "Wake Me Up Before You Go- Go» και «Last Christmas». Καθιερώνοντας τον εαυτό τους ως μια παγκόσμια πράξη, Wham! περιόδευσε στην Κίνα τον Απρίλιο του 1985. η περιοδεία ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Κίνα από μια δυτική δημοφιλή μουσική παράσταση, και προκάλεσε παγκόσμια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Το πρώτο σόλο σινγκλ του Michael, "Careless Whisper", έφτασε στο νούμερο ένα σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Πριν ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου σόλο άλμπουμ του, ο Michael συνέχισε να κυκλοφορεί δύο ακόμη νούμερο ένα σινγκλ, το "A Different Corner" και το ντουέτο της Aretha Franklin "I Knew You Were Waiting (For Me)". Το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του Michael, Faith, κυκλοφόρησε το 1987, φτάνοντας στην κορυφή του UK Albums Chart και έμεινε στο νούμερο ένα στο Billboard 200 για 12 εβδομάδες. Παγκοσμίως πούλησε 25 εκατομμύρια αντίτυπα και τέσσερα σινγκλ από το άλμπουμ - "Faith", "Father Figure", "One More Try" και "Monkey" - έφτασαν στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100. Ο Michael έγινε η μουσική με τις περισσότερες πωλήσεις καλλιτέχνης του 1988 και η Faith βραβεύτηκε ως άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία Grammy το 1989. Το δεύτερο σόλο άλμπουμ του, Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990), πούλησε περίπου οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλάμβανε το Billboard Hot 100 νούμερο ένα "Praying for Time" και την παγκόσμια επιτυχία "Freedom! '90". Ένα ζωντανό ντουέτο με τον Έλτον Τζον το 1991, "Don't Let the Sun Go Down on Me", ήταν επίσης ένα υπερατλαντικό νούμερο ένα. Ο Michael συνέχισε να κυκλοφορεί δύο ακόμη άλμπουμ με πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων, το Older (1996) και το Patience (2004).

Εκτός μουσικής, ο Michael ήταν ενεργός αγωνιστής για τα δικαιώματα των LGBT και οργάνωσε εράνους για το HIV/AIDS. Η προσωπική του ζωή, η χρήση ναρκωτικών και τα νομικά του προβλήματα έγιναν πρωτοσέλιδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000, καθώς συνελήφθη για δημόσια αισχρότητα το 1998 και συνελήφθη για πολλαπλά αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά στη συνέχεια. Ο Michael εμφανίστηκε ως ομοφυλόφιλος το 1998. Το ντοκιμαντέρ A Different Story του 2005 κάλυψε την καριέρα και την προσωπική του ζωή. . Ο Michael έπεσε σε κώμα το 2011 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με πνευμονία, αλλά αργότερα ανάρρωσε. Έκανε την τελευταία του συναυλία στο Earls Court του Λονδίνου το 2012. Στις 25 Δεκεμβρίου 2016, ο Michael βρέθηκε νεκρός από καρδιακή νόσο στο σπίτι του στο Goring-on-Thames, Oxfordshire.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url