Δισκοθήκη: The Monkees είπαν ωραία τραγούδια

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Monkees ήταν ένα αμερικανικό ποπ ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1966, αποτελούμενο από τους Micky Dolenz, Michael Nesmith, Peter Tork και Davy Jones. Επινοήθηκαν το 1965 ως μια φανταστική μπάντα για την κωμική σειρά The Monkees από τους τηλεοπτικούς παραγωγούς Bob Rafelson και Bert Schneider. Η μουσική που πιστώνεται στους Monkees εμφανίστηκε στη κωμική σειρά, η οποία προβλήθηκε από το 1966 έως το 1968, και κυκλοφόρησε σε LP.

Ενώ η κωμική σειρά ήταν μια ως επί το πλείστον απλή υπόθεση, η μουσική παραγωγή προκάλεσε ένταση και διαμάχη σχεδόν από την αρχή. Ο μουσικός επόπτης Don Kirshner ήταν δυσαρεστημένος με τις μουσικές ικανότητες του κουαρτέτου και περιόρισε τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ηχογράφησης, βασιζόμενος αντ' αυτού σε επαγγελματίες τραγουδοποιούς και μουσικούς στούντιο. Αυτή η διασκευή απέφερε πολλαπλά άλμπουμ και σινγκλ επιτυχίες, αλλά δεν άρεσε στα μέλη του συγκροτήματος, τα οποία αντιμετώπιζαν δημόσια αντίδραση επειδή δεν έπαιζαν στις ηχογραφήσεις. Μετά από μια σύντομη μάχη εξουσίας, τα μέλη του συγκροτήματος απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας ηχογράφησης. Για δύο άλμπουμ, οι Monkees έπαιξαν ως επί το πλείστον ως γκρουπ, αλλά, μέσα σε ένα χρόνο, κάθε μέλος κυνηγούσε τα δικά του ενδιαφέροντα με το όνομα Monkees. Μέχρι το τέλος του 1968, ήταν και πάλι μια ομάδα μόνο κατ' όνομα, η παράσταση είχε ακυρωθεί και η ταινία τους, Head, είχε αποτύχει. Ο Tork εγκατέλειψε το συγκρότημα αμέσως μετά, ακολουθούμενος από τον Nesmith ένα χρόνο αργότερα, και οι Monkees διαλύθηκαν επίσημα το 1970.

Μια αναβίωση του ενδιαφέροντος για το τηλεοπτικό σόου ήρθε το 1986, οδήγησε σε μια σειρά από επίσημες περιοδείες επανένωσης, ένα τηλεοπτικό σπέσιαλ και τέσσερις νέους μεγάλους δίσκους, που διήρκεσαν όλα τα επόμενα 35 χρόνια, αν και αυτές οι προσπάθειες σπάνια περιλάμβαναν και τα τέσσερα μέλη παίζοντας μαζί. Με τον θάνατο του Jones το 2012 και του Tork το 2019, ο Dolenz και ο Nesmith αφέθηκαν να ξεκινήσουν μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία το 2021, ολοκληρώνοντας λίγο πριν από το θάνατο του Nesmith στο τέλος της χρονιάς.

Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία του σόου, οι Monkees ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960. Το συγκρότημα πούλησε περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως καθιστώντας το ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με διεθνείς επιτυχίες, όπως τα "Last Train to Clarksville", "I'm a Believer", "A Little Bit Me, a Little Bit You", "Pleasant Valley Sunday" και "Daydream Believer", τέσσερα άλμπουμ που ξεπέρασαν τα chart και τρία τραγούδια που ξεπέρασαν τα chart ("Last Train to Clarksville", "I'm a Believer" και " Daydream Believer»). Οι εφημερίδες και τα περιοδικά ανέφεραν ψευδώς ότι οι Monkees ξεπέρασαν τις πωλήσεις των Beatles και των Rolling Stones μαζί το 1967, ένας ισχυρισμός που προήλθε από τον Nesmith σε μια συνέντευξη του 1977.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url