H δισκοθήκη μας: Beatles Τι να πει κανείς γι' αυτούς, ήταν μοναδικοί

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Beatles ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο Λίβερπουλ το 1960, αποτελούμενο από τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr. Θεωρούνται ως το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 και της αναγνώρισης της λαϊκής μουσικής ως μορφής τέχνης. Με τις ρίζες τους στο σκιφλ, το μπιτ και το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του 1950, ο ήχος τους ενσωμάτωσε στοιχεία κλασικής μουσικής και παραδοσιακής ποπ με καινοτόμους τρόπους. Το συγκρότημα αργότερα εξερεύνησε στυλ μουσικής που κυμαίνονταν από μπαλάντες και ινδική μουσική μέχρι ψυχεδέλεια και σκληρό ροκ. Ως πρωτοπόροι στην ηχογράφηση, τη συγγραφή τραγουδιών και την καλλιτεχνική παρουσίαση, οι Beatles έφεραν επανάσταση σε πολλές πτυχές της μουσικής βιομηχανίας και συχνά χαρακτηρίσθηκαν ως ηγέτες των νεανικών και κοινωνικοπολιτιστικών κινημάτων της εποχής.

Video Url

 

Με επικεφαλής τους βασικούς τραγουδοποιούς Lennon και McCartney, οι Beatles εξελίχθηκαν από το προηγούμενο γκρουπ του Lennon, τους Quarrymen, και έχτισαν τη φήμη τους παίζοντας κλαμπ στο Λίβερπουλ και το Αμβούργο για τρία χρόνια από το 1960, αρχικά με τον Stuart Sutcliffe να παίζει μπάσο. Το βασικό τρίο των Lennon, McCartney και Harrison, μαζί από το 1958, πέρασε από μια σειρά από ντράμερ, συμπεριλαμβανομένου του Pete Best, προτού ζητήσει από τον Starr να τους συμμετάσχει το 1962. Ο μάνατζερ Brian Epstein τους έκανε να πετύχουν  επαγγελματικά και ο παραγωγός George Martin καθοδηγούσε και ανέπτυξε τις ηχογραφήσεις τους, επεκτείνοντας σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια επιτυχία τους αφού υπέγραψαν στην EMI Records και πέτυχαν την πρώτη τους επιτυχία, "Love Me Do", στα τέλη του 1962. Καθώς η δημοτικότητά τους μεγάλωσε στην έντονη φρενίτιδα των θαυμαστών που ονομάστηκε "Beatlemania", το συγκρότημα απέκτησε το ψευδώνυμο " the Fab Four», με τον Epstein, τον Martin ή άλλο μέλος της συνοδείας του συγκροτήματος μερικές φορές ανεπίσημα να αναφέρεται ως «πέμπτος Beatle».

Στις αρχές του 1964, οι Beatles ήταν διεθνείς αστέρες και είχαν επιτύχει πρωτοφανή επίπεδα κριτικής και εμπορικής επιτυχίας. Έγιναν ηγετική δύναμη στην πολιτιστική αναζωπύρωση της Βρετανίας, εγκαινιάζοντας τη βρετανική εισβολή στην ποπ αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, και σύντομα έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο με το A Hard Day's Night (1964). Η αυξανόμενη επιθυμία να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους στο στούντιο, σε συνδυασμό με την φύση των συναυλιακών περιοδειών τους, οδήγησαν στην αποχώρηση του συγκροτήματος από τις ζωντανές εμφανίσεις το 1966. Εκείνη την εποχή, δημιούργησαν δίσκους μεγαλύτερης πολυπλοκότητας, συμπεριλαμβανομένων των άλμπουμ Rubber Soul (1965), Revolver (1966) και Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), και γνώρισαν περαιτέρω εμπορική επιτυχία με το Beatles (επίσης γνωστό ως "the White Album", 1968) και Abbey Road (1969). Η επιτυχία αυτών των δίσκων προανήγγειλε την εποχή του άλμπουμ, καθώς τα άλμπουμ έγιναν η κυρίαρχη μορφή κατανάλωσης δίσκων έναντι των σινγκλ. αύξησαν επίσης το ενδιαφέρον του κοινού για τα ψυχεδελικά φάρμακα και την ανατολική πνευματικότητα και προώθησαν την πρόοδο στην ηλεκτρονική μουσική, την τέχνη των άλμπουμ και τα μουσικά βίντεο. Το 1968, ίδρυσαν την Apple Corps, μια εταιρεία πολυμέσων πολλαπλών όπλων που συνεχίζει να επιβλέπει έργα που σχετίζονται με την κληρονομιά του συγκροτήματος. Μετά τη διάλυση του γκρουπ το 1970, όλα τα κύρια πρώην μέλη γνώρισαν επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνες και έγιναν μερικές μερικές επανασυνδέσεις. Ο Lennon δολοφονήθηκε το 1980 και ο Harrison πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2001. Ο McCartney και ο Starr παραμένουν μουσικά ενεργοί.

Οι Beatles είναι το συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με εκτιμώμενες πωλήσεις 600 εκατομμυρίων μονάδων παγκοσμίως. Κατέχουν το ρεκόρ για τα περισσότερα νούμερο ένα άλμπουμ στο UK Albums Chart (15), τις περισσότερες νούμερο ένα επιτυχίες στο US Billboard Hot 100 chart (20) και τα περισσότερα σινγκλ που πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (21,9 εκατομμύρια). Το συγκρότημα έλαβε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά βραβείων Grammy, τεσσάρων βραβείων Brit, ενός Όσκαρ (για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι για την ταινία ντοκιμαντέρ του 1970 Let It Be) και δεκαπέντε βραβεία Ivor Novello. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1988 και κάθε κύριο μέλος εισήχθη ξεχωριστά μεταξύ 1994 και 2015. Το 2004 και το 2011, το συγκρότημα ήταν στην κορυφή των καταλόγων του Rolling Stone με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία. Το περιοδικό Time τους κατέταξε ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url