Δισκοθήκη: Prince and The Revolution, ο πρίγκηπας της μουσικής

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Prince Rogers Nelson (7 Ιουνίου 1958 – 21 Απριλίου 2016) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός δίσκων. Αποδέκτης πολλών βραβείων και υποψηφιοτήτων, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της γενιάς του. Ήταν γνωστός για την επιδεικτική, ανδρόγυνη περσόνα του· το ευρύ φωνητικό του φάσμα, το οποίο περιελάμβανε ένα εκτεταμένο φαλτσέτο και υψηλές κραυγές. και την ικανότητά του ως πολυοργανιστή, προτιμώντας συχνά να παίζει όλα ή τα περισσότερα όργανα στις ηχογραφήσεις του. Ο Prince παρήγαγε ο ίδιος τα άλμπουμ του, πρωτοπόρος στον ήχο της Μινεάπολης. Η μουσική του ενσωμάτωσε μια μεγάλη ποικιλία στυλ, όπως funk, R&B, rock, new wave, soul, synth-pop, pop, jazz και hip hop.

Video Url

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μινεάπολη, ο Prince υπέγραψε δισκογραφική συμφωνία με την Warner Bros. Records σε ηλικία 19 ετών, κυκλοφορώντας σύντομα τα άλμπουμ For You (1978) και Prince (1979). Συνέχισε με την κριτική επιτυχία με τα επιδραστικά άλμπουμ Dirty Mind (1980), Controversy (1981) και 1999 (1982). Το έκτο άλμπουμ του, Purple Rain (1984), ηχογραφήθηκε με το νέο του συγκρότημα The Revolution, και ήταν επίσης το soundtrack της ομώνυμης ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε. Το Purple Rain κέρδισε συνεχή επιτυχία για τον Prince και ήταν ένα σημαντικό εμπορικό επίτευγμα, περνώντας έξι συνεχόμενους μήνες στην κορυφή του  Billboard 200. Το soundtrack κέρδισε επίσης το Όσκαρ του Prince για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι. Μετά τη διάλυση του Revolution, ο Prince κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sign o' the Times (1987), που χαιρετίστηκε ευρέως από τους κριτικούς ως το καλύτερο έργο της καριέρας του. Εν μέσω μιας συμβατικής διαμάχης με τη Warner Bros. το 1993, άλλαξε το καλλιτεχνικό του όνομα στο σύμβολο που δεν προφέρεται Logo. Κοίλος κύκλος πάνω από το βέλος προς τα κάτω που διασταυρώνεται με ένα κυρτό σύμβολο σε σχήμα κέρατος και στη συνέχεια μια κοντή μπάρα (γνωστή στους θαυμαστές ως "Σύμβολο Αγάπης") και συχνά αναφέρεται ως Ο Καλλιτέχνης Παλαιότερα Γνωστός ως Πρίγκιπας (ή TAFKAP) ή απλά Ο Καλλιτέχνης. 

Αφού υπέγραψε με την Arista Records το 1998, ο Prince επέστρεψε στο αρχικό του όνομα το 2000. Την επόμενη δεκαετία, έξι από τα άλμπουμ του μπήκαν στα 10 κορυφαία charts των ΗΠΑ.Τον Απρίλιο του 2016, σε ηλικία 57 ετών, ο Prince πέθανε μετά από κατά λάθος υπερβολική δόση φαιντανύλης στο σπίτι του στο Paisley Park και στο στούντιο ηχογράφησης στο Chanhassen της Μινεσότα. Ήταν ένας παραγωγικός μουσικός που κυκλοφόρησε 39 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της ζωής του, με μια τεράστια γκάμα ακυκλοφόρητου υλικού που έμεινε σε ένα προσαρμοσμένο θησαυροφυλάκιο τράπεζας κάτω από το σπίτι του μετά το θάνατό του, συμπεριλαμβανομένων πλήρως ολοκληρωμένων άλμπουμ και πάνω από 50 ολοκληρωμένα μουσικά βίντεο. Επίσης, κυκλοφόρησε τραγούδια με πολλά ψευδώνυμα κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς και έγραψε τραγούδια που έγιναν δημοφιλή αφού διασκευάστηκαν από άλλους μουσικούς, κυρίως το "Nothing Compares 2 U" της Sinéad O'Connor και το "Manic Monday" των Bangles.Οι εκτιμήσεις για τον πλήρη αριθμό των τραγουδιών που έγραψε ο Prince κυμαίνονται από 500 έως πολύ πάνω από 1.000. Κυκλοφόρησε μετά θάνατον, τα demo του άλμπουμ Piano and a Microphone 1983 (2018) και Originals (2019) έτυχαν και τα δύο αναγνώριση από τους κριτικούς.

Ο Prince πούλησε πάνω από 120 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Τα βραβεία του περιελάμβαναν το βραβείο Grammy President's Merit, τα American Music Awards for Achievement and of Merit, το Billboard Icon Award, ένα Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2004, στο UK Music Hall of Fame το 2006 και στο Rhythm and Blues Music Hall of Fame το 2016 και εισήχθη δύο φορές στο Black Music & Entertainment Walk of Fame το 2022

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url