Δισκοθήκη: Van Morrison από τους κορυφαίους

 

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Sir George Ivan Morrison OBE (γεννημένος στις 31 Αυγούστου 1945), γνωστός επαγγελματικά ως Van Morrison, είναι βορειοϊρλανδός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και πολυοργανίστας του οποίου η δισκογραφική καριέρα εκτείνεται σε έξι δεκαετίες. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy.

Video Url

 

Ως έφηβος στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έπαιξε μια ποικιλία οργάνων όπως κιθάρα, φυσαρμόνικα, πλήκτρα και σαξόφωνο για πολλά ιρλανδικά σόουμπαντ, καλύπτοντας τις δημοφιλείς επιτυχίες εκείνης της εποχής. Γνωστός ως "Van the Man" στους θαυμαστές του, ο Morrison έγινε γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως ο τραγουδιστής του βορειοιρλανδικού R&B και ροκ συγκροτήματος Them. Μαζί τους ηχογράφησε το κλασικό συγκρότημα garage "Gloria".

Υπό την ποπ-προσανατολισμένη καθοδήγηση του Bert Berns, η σόλο καριέρα του Morrison ξεκίνησε το 1967 με την κυκλοφορία του σινγκλ "Brown Eyed Girl". Μετά το θάνατο του Berns, η Warner Bros. Records εξαγόρασε το συμβόλαιο του Morrison και του επέτρεψε  να ηχογραφήσει το Astral Weeks (1968). Ενώ αρχικά δεν πούλησε, το άλμπουμ θεωρείται κλασικό. Το Moondance (1970) καθιέρωσε τον Morrison ως σημαντικό καλλιτέχνη, και χτίστηκε στη φήμη του σε όλη τη δεκαετία του 1970 με μια σειρά από αναγνωρισμένα άλμπουμ και ζωντανές εμφανίσεις.

Μεγάλο μέρος της μουσικής του Morrison είναι δομημένο γύρω από τις συμβάσεις της σόουλ μουσικής και του πρώιμου ρυθμού και μπλουζ. Ένα ίσο μέρος του καταλόγου του αποτελείται από μακρά, πνευματικά εμπνευσμένα μουσικά ταξίδια που δείχνουν την επιρροή της κελτικής παράδοσης, της τζαζ και της αφήγησης του ρεύματος της συνείδησης, όπως το άλμπουμ Astral Weeks. Τα δύο στελέχη μαζί αναφέρονται μερικές φορές ως «Κελτική ψυχή». Οι ζωντανές εμφανίσεις του έχουν περιγραφεί ως «υπερβατικές» και «εμπνευσμένες», και η μουσική του ως «ένα είδος βίαιης υπέρβασης».

Τα άλμπουμ του Morrison έχουν καλές επιδόσεις στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερα από 40 να έχουν φτάσει στα 40 κορυφαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την κυκλοφορία του Latest Record Project του 2021, Volume 1, σημείωσε τα δέκα κορυφαία άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τέσσερις διαδοχικές δεκαετίες. Δεκαοκτώ από τα άλμπουμ του έχουν φτάσει στα κορυφαία 40 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δώδεκα από αυτά μεταξύ 1997 και 2017. Έχει λάβει δύο βραβεία Grammy, το Βραβείο Brit 1994 για την εξαιρετική συνεισφορά στη μουσική, το βραβείο Americana Music Lifetime Achievement 2017 για τη σύνθεση τραγουδιών και έχει εισαχθεί τόσο στο Rock and Roll Hall of Fame όσο και στο Songwriters Hall of Fame. Το 2016, τιμήθηκε σαν ιππότης για υπηρεσίες στη μουσική βιομηχανία και στον τουρισμό στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url