Δισκοθήκη: Aretha Franklin ήταν 'η φωνή'

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Aretha Louise Franklin (25 Μαρτίου 1942 – 16 Αυγούστου 2018) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστα. Αναφέρεται ως η «Βασίλισσα της Σόουλ», έχει τοποθετηθεί δύο φορές στην ένατη θέση στους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών» του Rolling Stone. Με παγκόσμιες πωλήσεις πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους, η Franklin είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Video Url

 

Ως παιδί, η Φράνκλιν έγινε αντιληπτή για το ευαγγέλιο που έψαλλε στη Νέα Βαπτιστική Εκκλησία του Μπέθελ ​​στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, όπου ο πατέρας της C. L. Franklin ήταν διάκονος. Σε ηλικία 18 ετών, υπέγραψε ως καλλιτέχνης ηχογράφησης για την Columbia Records. Ενώ η καριέρα της δεν άνθισε αμέσως, η Franklin βρήκε αναγνώριση και εμπορική επιτυχία μόλις υπέγραψε με την Atlantic Records το 1966. Τραγούδια όπως "I Never Loved a Man (The Way I Love You)", "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Chain of Fools", "Think" και "I Say a Little Prayer", ώθησαν τη Franklin να ξεπεράσει τους μουσικούς της συνομηλίκους.

Η Φράνκλιν συνέχισε να ηχογραφεί καταξιωμένα άλμπουμ όπως I Never Loved a Man the Way I Love You (1967), Lady Soul (1968), Spirit in the Dark (1970), Young, Gifted and Black (1972), Amazing Grace (1972) , και Sparkle (1976), πριν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη δισκογραφική εταιρεία. Η Franklin άφησε την Atlantic το 1979 και υπέγραψε με την Arista Records. εμφανίστηκε στην ταινία του 1980 The Blues Brothers πριν κυκλοφορήσει τα επιτυχημένα άλμπουμ Jump to It (1982), Who's Zoomin' Who? (1985) και Aretha (1986) στην ετικέτα Arista. Το 1998, η Franklin επέστρεψε στο Top 40 με το τραγούδι παραγωγής Lauryn Hill "A Rose Is Still a Rose". αργότερα, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το ίδιο όνομα.

 

Η Φράνκλιν ηχογράφησε 112 σινγκλ που καταγράφηκαν στα charts του Billboard των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 73 συμμετοχών στο Hot 100, 17 pop-10 σινγκλ, 100 συμμετοχές R&B και 20 νούμερο ένα σινγκλ R&B. Εκτός από τα προαναφερθέντα, οι γνωστές επιτυχίες της  περιλαμβάνουν επίσης τα "Ain't No Way", "Call Me", "Don't Play That Song (You Lied)", "Spanish Harlem", "Rock Steady", "Day Dreaming", "Until You Come Back to Me (Αυτό θα Κάνω)", "Something He Can Feel", "Jump to It", "Freeway of Love", "Who's Zoomin' Who" και "I Knew You Were Waiting (For Me)» (ντουέτο με τον George Michael). Η Φράνκλιν κέρδισε 18 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων οκτώ βραβείων που δόθηκαν για την Καλύτερη Γυναικεία Φωνητική Ερμηνεία R&B (1968–1975), ένα βραβείο Grammy Living Legend και το Βραβείο Lifetime Achievement.

Η Φράνκλιν έλαβε πολλές διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Της απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Το 1987, έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Εισήχθη επίσης στο Μουσικό Hall of Fame του Ηνωμένου Βασιλείου το 2005 και στο Gospel Music Hall of Fame το 2012.Το 2010, το Rolling Stone κατέταξε τον Franklin νούμερο ένα στη λίστα με τους «100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών». Το 2019, η κριτική επιτροπή του βραβείου Πούλιτζερ απένειμε στην τραγουδίστρια μια ειδική αναφορά μετά θάνατον «για την ανεξίτηλη προσφορά της στην αμερικανική μουσική και τον πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες». Το 2020, η Φράνκλιν εισήχθη στο Εθνικό Γυναικείο Hall of Fame.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url