Δισκοθήκη: Fairport Convention σαν να ήλθαν από το μακρινό παρελθόν

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Fairport Convention είναι ένα αγγλικό folk rock συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1967 από τους κιθαρίστες Richard Thompson και Simon Nicol, τον μπασίστα Ashley Hutchings και τον ντράμερ Shaun Frater (με τον Frater να αντικαταστάθηκε από τον Martin Lamble μετά την πρώτη τους συναυλία. Ξεκίνησαν με μεγάλη επιρροή από την  Αμερικάνικη folk rock, με setlist όπου κυριαρχούν τα τραγούδια του Bob Dylan και της Joni Mitchell και έναν ήχο που τους χάρισε το παρατσούκλι "the British Jefferson Airplane". Οι τραγουδιστές Judy Dyble και Iain Matthews ενώθηκαν μαζί τους πριν από την ηχογράφηση του ομώνυμου ντεμπούτου τους το 1968.

Video Url

 

Η Ντένι άρχισε να οδηγεί το γκρουπ προς την παραδοσιακή βρετανική μουσική για τα επόμενα δύο άλμπουμ τους, What We Did on Our Holidays και Unhalfbricking (και τα δύο 1969). Ο τελευταίος παρουσίασε τον βιολί Dave "Swarb" Swarbrick, κυρίως στο τραγούδι "A Sailor's Life", το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη βρετανική λαϊκή ροκ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα παραδοσιακό βρετανικό τραγούδι συνδυάστηκε με ένα ροκ ρυθμό. Λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Μ1 σκότωσε τον Λάμπλ και την Τζίνι Φράνκλιν, την τότε κοπέλα του Τόμσον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γκρουπ να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου υλικού του και να στραφεί εξ ολοκλήρου προς τη βρετανική λαϊκή μουσική για το σημαντικό άλμπουμ τους Liege & Lief, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Αυτό το στυλ έγινε το επίκεντρο της μπάντας από τότε. Για αυτό το άλμπουμ ο Swarbrick συμμετείχε σε πλήρη απασχόληση μαζί με τον ντράμερ Dave Mattacks. Τόσο η Denny όσο και ο Hutchings έφυγαν πριν από το τέλος του έτους. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Dave Pegg, ο οποίος παραμένει το μοναδικό συνεπές μέλος της ομάδας μέχρι σήμερα. Ο Thompson θα έφευγε μετά την ηχογράφηση του Full House του 1970.

Η δεκαετία του 1970 είδε πολυάριθμες αλλαγές στη σύνθεση γύρω από τον πυρήνα των Swarbrick και Pegg –ο Nicol απουσίαζε στα μέσα της δεκαετίας Η Ντένι, ο σύντροφος του οποίου ο Τρέβορ Λούκας ήταν κιθαρίστας στο γκρουπ από το 1972, επέστρεψε για το άλμπουμ Rising for the Moon με ποπ προσανατολισμό το 1975 σε μια τελική προσπάθεια να σπάσει την Αμερική. αυτή η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από τρία ακόμη άλμπουμ μείον την Ντένι και τον Λούκας, το συγκρότημα διαλύθηκε το 1979.Έπαιξαν μια αποχαιρετιστήρια συναυλία στο χωριό Cropredy, Oxfordshire, όπου είχαν πραγματοποιήσει μικρές συναυλίες από το 1976, και αυτό σηματοδότησε την έναρξη του Cropredy Festival (από το 2005 γνωστό ως Fairport's Cropredy Convention) που έγινε το μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ στη Βρετανία. με ετήσιες παρουσίες 20.000.

Το συγκρότημα αναμορφώθηκε από τους Nicol, Pegg και Mattacks το 1985, μαζί με τον Maartin Allcock (κιθάρα, μαντολίνο, πλήκτρα, φωνητικά) και τον Ric Sanders (βιολί, πλήκτρα) και έκτοτε παραμένουν ενεργοί. Ο Allcock αντικαταστάθηκε από τον Chris Leslie (μαντολίνο, βιολί, φωνητικά) το 1996 και ο Gerry Conway αντικατέστησε τους Mattacks το 1998. Το 29ο στούντιο άλμπουμ τους, Shuffle and Go κυκλοφόρησε το 2020 

Παρά τη μικρή επιτυχία - το μοναδικό τους σινγκλ στο top 40 είναι το "Si Tu Dois Partir", μια γαλλόφωνη διασκευή του τραγουδιού του Dylan "If You Gotta Go, Go Now" από τους Unhalfbricking - οι Fairport Convention εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή στη βρετανική λαϊκή ροκ και τη βρετανική λαϊκό γενικά. Το Liege & Lief ονομάστηκε το "Most Influential Folk Album of All Time" στα Folk Awards BBC Radio 2 το 2006 και το στυλ παιξίματος του Pegg, το οποίο ενσωματώνει jigs και μπομπίνες στα μπάσα του, έχει μιμηθεί από πολλούς στο folk rock και folk. είδη πανκ. Επιπλέον, πολλά πρώην μέλη συνέχισαν να σχηματίζουν ή να συμμετέχουν σε άλλες αξιόλογες ομάδες του είδους, συμπεριλαμβανομένων των Fotheringay, Steeleye Span και της Albion Band. μαζί με σόλο καριέρες, με πιο αξιόλογες τον Thompson και την Denny. Η καριέρα της Sandy Denny τελείωσε με το θάνατό της το 1978, αν και θεωρείται πλέον ως μια από τις καλύτερες γυναίκες τραγουδίστριες και συνθέτες της Βρετανίας. το τραγούδι της "Who Knows Where the Time Goes?" – ηχογραφήθηκε από τους Fairport στο Unhalfbricking – έχει γίνει ένα τραγούδι με υπογραφή για την ίδια και το συγκρότημα.

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url